„Pilietininkų” šiaudas – koalicijos partneriai

Į valdžios olimpą vos įžengusi Pilietinės demokratijos partija ieško būdų, kaip išsilaikyti šalies politiniame žemėlapyje. Artėjantys savivaldos rinkimai „pilietininkus” verčia galvoti apie itin artimus santykius su kur kas stipresnėmis valdančiosiomis jėgomis.

Centro kairės valdančiojoje koalicijoje sėkmingai vietą radusi Pilietinės demokratijos partija (PDP) su nerimu laukia kitų metų pradžioje vyksiančių rinkimų į savivaldybių tarybas. Visuomenės nuomonės apklausos šiai partijai kol kas neteikia daug vilčių, kad pavyks iškovoti reikšmingų pozicijų vietose. Todėl atsargiai pradėta ieškoti partnerių, kurie jaunai partijai padėtų išlaikyti pirmąjį rinkėjų egzaminą.

Gavo signalų

Pirmieji apie „pilietininkų” signalus neoficialiai prabilo Valstiečių liaudininkų sąjungos (VLS) atstovai. „Pripažinsiu, kad „pilietininkų” atstovas su manimi kalbėjo apie galimybes jų atstovams Seime prisišlieti prie mūsų parlamentinės frakcijos”, – LŽ sakė šaltinis VLS vadovybėje.

Jis tikino nenorįs kol kas prognozuoti tokių pokalbių rezultatų, tačiau pabrėžė, kad galimas dviejų frakcijų susijungimas keltų daug abejonių. Pirmiausia, „valstiečiai” esą nenorėtų savo frakcijoje matyti visų dabartinių „pilietininkų”, antra, pakankamai geras pozicijas vietose turinti VLS neva rizikuotų savo reputacija, net sudarydama koaliciją su PDP per rinkimus.

Teigiama, kad signalų apie būsimą glaudų bendradarbiavimą iš „pilietininkų” yra gavę ir socialdemokratai.

Griežtai neneigia

PDP lyderis, Seimo pirmininkas Viktoras Muntianas gana miglotai kalba apie partijos strategiją artėjant savivaldos rinkimams. LŽ paklaustas, ar jo vadovaujama partija svarsto galimybę susijungti su kitomis valdančiosiomis partijomis, tikino, kad PDP natūraliai vystosi dviem kryptimis.

Pasak jo, pagal pirmąjį plėtros modelį, į PDP priimami nauji nariai, steigiami nauji šios partijos skyriai. „Kitas galimas variantas – susijungimas su kitomis politinėmis partijomis, kurios turi tuos pačius tikslus, panašią ideologiją”, – neslėpė Muntianas. Pasiteiravus, kuris iš minėtų jo vadovaujamos partijos vystimosi kelių yra realesnis, PDP pirmininkas tikino, kad įmanomi abu. Muntianas tikino negalįs pasakyti, kuri iš valdančiųjų partijų šiuo metu yra atsidūrusi PDP akiratyje, esą šiuo klausimu kol kas nepriimta jokių sprendimų.

Du scenarijai

Politologas Algis Krupavičius mano, kad nedidelė PDP negalės sėkmingai konkuruoti per savivaldos rinkimus su vietos valdžioje tvirtas pozicijas jau turinčiomis jėgomis – socialdemokratais, valstiečiais liaudininkais, konservatoriais. „Kalbant metaforiškai, Pilietinės demokratijos partija turi galvą, bet neturi kūno. Žinoma, egzistuoja parlamentinė „pilietininkų” frakcija, bet pati partija kaip organizacija yra embriono stadijoje”, – LŽ sakė jis. Anot politologo, PDP galimybės susilaukti sėkmės savivaldos rinkimuose yra beveik nulinės.

Krupavičius įsitikinęs, kad tokių galimybių rastųsi tik tuomet, jei „pilietininkai” sudarytų koalicija su socialdemokratais arba valstiečiais liaudininkais. Krupavičius matytų ir kur kas radikalesnį kelią dabartiniams „pilietininkams”, kuomet pati partija būtų likviduota per susijungimą su kuria nors centro kairės partijų.

Pasigendama vienybės

Prognozuoti, kokiu keliu pasuks PDP, kol kas sudėtinga, mat pastaruoju metu net parlamentinė šios politinės jėgos frakcija nėra itin vieninga. Ryškėja konfliktas tarp kelias frakcijas per šią Seimo kadenciją pakeitusio Henriko Žukausko ir vadinamojo buvusių „darbiečių” flango. Beje, Žukauskas yra viešai prieštaravęs ir PDP pirmininko Muntiano išsakytiems teiginiams.

Be kita ko, neoficialiai užsimenama, kad dėl vidinių nesutarimų partijoje iš jos gretų esą pasiryžęs trauktis net PDP į Vyriausybę deleguotas sveikatos apsaugos ministras Rimvydas Turčinskas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.