Virš Kauno paveldosaugininkų vadovės galvos – korupcijos šešėlis

Teismas vakar dviem mėnesiams nuo tarnybos nušalino Kultūros paveldo departamento Kauno teritorinio padalinio vadovę Ireną Vaškelienę

Kultūros paveldo departamento Kauno teritoriniame padalinyje pirmadienio popietę apsilankė Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnai. Vakar teisėsaugininkai vengė teikti bet kokią informaciją, susijusią su minėtu tyrimu. Dar nekalbesnė buvo kyšininkavimu įtariama padalinio vadovė Irena Vaškelienė.

„Nekalbu dabar su jokiais spaudos atstovais”, – išgirdusi, kad skambina „Kauno dienos” žurnalistas, išrėžė I.Vaškelienė.

Pareigūnai buvo nekalbūs

STT atstovai ryšiams su visuomene vakar apie pirmadienį atliktus veiksmus negalėjo nieko komentuoti: „Prokurorai nusprendė, kad informaciją teiks jie”.

Kauno apygardos prokuratūra taip pat nebuvo linkusi pasakyti, kam pareikšti įtarimai. „STT valdyboje atliekamas tyrimas dėl galimai neteisėtų valstybės tarnautojo veiksmų Kultūros paveldo departamento Kauno teritoriniame padalinyje. Daugiau informacijos neteikiame”, – teigė atstovė spaudai Zita Gaižauskienė.

Paklausta, ar vakar Kauno apylinkės teismas pritarė, kad įtariama valstybės tarnautoja būtų nušalinta nuo pareigų, atstovė spaudai nieko nekomentavo.

Kultūros paveldo departamento direktorius Albinas Kuncevičius vakar tik iš „Kauno dienos” žurnalistų sužinojo apie STT pareigūnų vizitą Kauno teritoriniame padalinyje. Tik darbo pabaigoje buvo gauti oficialūs dokumentai, patvirtinantys, kad įtarimai pareikšti būtent padalinio vadovei I.Vaškelienei.

Po apklausos jai paskirta kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti.

Įtariama kyšininkavimu

„Skambinau kauniečiams ir man patvirtino, kad pirmadienį čia lankėsi pareigūnai. Juos ypač domino su projektų derinimu susiję dokumentai. Aš apie tai nebuvau informuotas, nes padalinio vadovė negali kalbėti apie ikiteisminį tyrimą”, – teigė A.Kuncevičius.

Kultūros paveldo departamento direktorius patvirtino, kad vakar darbo pabaigoje iš STT gautame rašte nurodyta, kad I.Vaškelienei pareikšti įtarimai dėl kyšininkavimo. Prokurorai vakar prašė ją nušalinti nuo tarnybos 3 mėnesiams, tačiau Kauno apylinkės teismas šį terminą sutrumpino iki dviejų mėnesių.

„Mums tai buvo netikėta informacija. Kauno teritorinio padalinio sekretorė informuota, kad nuo trečiadienio I.Vaškelienė nušalinta nuo pareigų. Kol kas dar negalėčiau pasakyti, kas dabar vadovaus šiam padaliniui”, – sakė A.Kuncevičius.

Prisimintos skandalingos istorijos

„Iš Kauno gavome nerimą keliantį signalą. Reikia pripažinti, kad dūmų be ugnies turbūt nebūna. Mūsų kontrolės tarnybos atstovai ne kartą lankėsi pas kauniečius, tačiau tai susiję su paminklotvarkos dalykais. Jeigu šio padalinio veikla sudomino STT, tai jau kur kas rimtesni dalykai”, – sakė Kultūros paveldo departamento direktorius.

Kauno paveldo specialistų ir teritorinio padalinio vadovės I.Vaškelienės veikla jau anksčiau kėlė įtarimų. Kultūros paveldo departamento komisija konstatavo, kad prieš dvejus metus išduodama sąlygas sklypo I.Kanto gatvėje detaliajam planui rengti, Kauno teritorinio padalinio vadovė padarė tarnybinį nusižengimą. Tai atvėrė kelią prie Malūnininko bokštelio statyti devynių aukštų pastatą.

Vėliau I.Vaškelienė pagarsėjo, kai rekomendavo Vaižganto gatvėje statyti 5 aukštų pastatą. Po departamento komisijos tyrimo paaiškėjo, kad Kauno teritorinio padalinio vedėja viršijo savo kompetencijos ribas. Tuomet jai teko atšaukti savo raštą.

Nemažai aistrų sukėlė ir I.Vaškelienės kova už tai, kad ant Aleksoto tilto būtų išsaugotos sovietinės žvaigždės. Tam papildomai būtų reikėję skirti apie 2 milijonus litų. Tik įsikišus sostinės atstovams, šią istoriją pavyko išspręsti. Tai tik keletas prieštaringai vertinamų I.Vaškelienės palaimintų sprendimų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.