Energetikų sandoriui įjungta raudona šviesa

Po „Kauno dienos” publikacijos vakar pristabdytas milijoninės vertės „Kauno energijos” turto pardavimas

Akcinės bendrovės „Kauno energija” valdyba užvakar nusprendė atidėti bendrovės „Pastatų priežiūros paslaugos” konkursą.

Vakar verslininkams įteikti oficialūs raštai, kuriuose teigiama, kad „pasiūlymo pateikimo terminas atidėtas neribotam laikui” ir per artimiausias dienas pažadėta grąžinti pradinį mokestį.

Preliminariais duomenimis, šiame konkurse žadėjo dalyvauti 6-7 bendrovės, o vokai su pasiūlymais turėjo būti atplėšti vakar 14 valandą.

Informacija buvo slepiama

„Kauno diena” rašė, kad „Kauno energija” tik birželį įsteigė bendrovę „Pastatų priežiūros paslaugos”, o jau liepą pradėtos privatizacijos procedūros. Pradinė bendrovės akcijų kaina – 7 milijonai litų. Parduodamai bendrovei priklauso ir šilumos įrenginių priežiūros rinka, ir pastatas su 1,1 hektaro žemės sklypu Savanorių prospekte.

Apie šią privatizaciją nieko nežinojo ne tik miesto Taryba, bet ir „Kauno energijos” stebėtojų tarybos nariai.

„Apie šį konkursą išgirdau tik iš „Kauno dienos” žurnalistų. Dabar paaiškėjo, kad Stebėtojų tarybos pirmininkas, Kauno mero pirmasis pavaduotojas Antanas Balutis žinojo apie parduodamą bendrovę, tačiau nesiteikė informuoti kitų narių. Gal jis turėjo kokį nors planą?” – svarstė Stebėtojų tarybos narys Kęstutis Mikėnas.

Partijos kolegos elgesys nustebino

Kauno meras Arvydas Garbaravičius praėjusį penktadienį kreipėsi į bendrovės „Kauno energija” generalinį direktorių, kad būtų sustabdytas akcijų pardavimas.

Neoficialiais duomenimis, dar iki pirmadienio pietų buvo teigiama, kad procedūros nepažeistos ir konkursas nebus stabdomas. Tačiau pavakare bendrovės valdyba priėmė kitokį sprendimą.

A.Balutį į Kauno mero pirmojo pavaduotojo postą delegavę Tėvynės sąjungos atstovai vakar išplatino pareiškimą, raginantį stabdyti „Kauno energijos” valdomos bendrovės pardavimą. Paklaustas apie jų partijos kolegos veiksmus šioje istorijoje, miesto konservatorių lyderis Andrius Kupčinskas tikino, kad tai juos nustebino.

„Keistai atrodo toks kolegos elgesys. Pirmadienį vykusioje Kauno skyrių sueigos taryboje buvo kalbėta, kad atsakingi asmenys turi jausti ir atsakomybės jausmą. Tokius klausimus reikia svarstyti miesto Taryboje. Kad nematė nieko įtartino, nepasiteisinimas. Apie „Kauno energijos” parduodamą turtą nieko nežinojo ir mūsų frakcijos nariai. Su vicemeru dar ketiname kalbėtis”, – sakė A.Kupčinskas.

Vicemeras tiesiog pamiršo?

A.Balutis vakar neigė kaltinimus dėl nuslėptos informacijos. „Liepą Stebėtojų tarybos posėdyje dalyvavau aš ir Giedrius Donatas Ašmys. Nebuvo kvorumo, todėl šis oficialus posėdis neįvyko. Tada „Kauno energijos” vadovas ir papasakojo apie rengiamą konkursą. Apie jį vėliau pamiršau. Rugpjūtis buvo ypač įtemptas. Net nepagalvojau, kad dėl to gali kilti toks triukšmas”, – sakė Kauno vicemeras.

Jo nuomone, visos konkurso procedūros atliktos nepažeidžiant įstatymų. „Dabar tiesiog su šia istorija supažindinsime pagrindinį „Kauno energijos” akcininką, miesto Tarybą”, – teigė A.Balutis.

Tuo tarpu Stebėtojų tarybos narys K.Mikėnas vakar teigė, kad bandymas nuslėpti informaciją kelia įtarimų. „Kaip gali nekelti, netikėtai sužinau, kad parduodamos milijoninės vertės akcijos. Galimi įvairūs niuansai. Taip pat nesuprantama, kodėl taip skubėta parduoti šią bendrovę. Nematau jokios problemos, jeigu konkursas įvyktų po mėnesio ar dviejų. Dar praėjusią savaitę A.Balutį raginau sušaukti Stebėtojų tarybos posėdį, tačiau jis tam neturėjo laiko”, – sakė K.Mikėnas.

Vilioja pastatas Savanorių prospekte

Naujai įsteigtos bendrovės „Pastatų priežiūros paslaugos” balanse yra administracinis keturių aukštų pastatas Savanorių pr. 347. Jo bendras plotas – daugiau nei 1300 kvadratinių metų. Prie šio pastato priskirtas ir 1,1 hektaro žemės sklypas. Tiesa, oficialiuose registro dokumentuose nurodyta, kad tai valstybinė žemė. Tačiau verslininkams nebūtų didelių keblumų sklypą išsinuomoti ar įsigyti. Neoficialiais duomenimis, aukcione parduodamų akcijų kaina nuo 7 milijonų litų galėjo padidėti net dvigubai.

Paskelbus konkursą, paaiškėjo, kad valstybinėje įmonėje „Registrų centras” iki šiol nurodyta, kad administracinis pastatas yra „Kauno energijos”, o ne „Pastatų priežiūros paslaugų” nuosavybė. Šiuos duomenis žadėta patikslinti spalio 3 dieną, kai jau būtų aiškus aukciono laimėtojas

Parduodamo pastato sklypas ribojasi su apie 2 hektarų teritorija, kuri dabar priklauso bendrovei „Kauno vandenys”. Netoliese yra ir parko teritorija.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.