Poilsiauti – į savą būstą Turkijoje

Erdvus butas lietuvių gausiai lankomame Turkijos Alanijos kurorte, vos už pusės kilometro nuo paplūdimio, kainuoja pigiau nei dar mažesnis naujos statybos butas Klaipėdoje.

Apartamentus Juodosios jūros pakrantėje Bulgarijoje, anot nekilnojamojo turto agentų, galima įsigyti net dukart pigiau nei Lietuvos kurortuose.

Internete kuriamos nekilnojamąjį turtą užsienio šalyse reklamuojančios svetainės lietuvių kalba, pasiūlymų įsigyti turto svetur daugėja ir vietinėse agentūrose. Lietuviai raginami suskubti į išvažiuojantį Europos Sąjungos plėtros traukinį – investuoti, kol nevėlu.

Pardavė keletą butų

Garsiajame Alanijos kurorte, Tosmur rajone, kyla nauji daugiabučiai, kuriuose įsigyti butus siūloma ir lietuvaičiams.

Skamba išties įspūdingai: vos 500 m iki jūros, su gyventojams skirtu dideliu baseinu, teniso kortais, treniruoklių sale ir vaikų žaidimo aikštele. Be to, teritorija apsodinta ne kokiais nors krūmokšniais, o palmėmis.

Keturiuose devynaukščiuose pastatuose bus 215 skirtingo suplanavimo butų, kurių plotas nuo 89 iki 140 kv. m. Visi butai parduodami su visa apdaila.

Pasak nekilnojamojo turto agento Justino Kulbio, 89 kv. m buto kaina – 294 tūkst. litų.

„Palyginti su naujos statybos butų kainomis Lietuvoje, parduodame iš tikrųjų nebrangiai”, – teigė J. Kulbis. Jis pažymėjo, kad baseino, treniruoklių salės priežiūra kainuoja apie 86-103 litus per mėnesį, tad jei nupirktame bute nusprendžiama negyventi, jo išlaikymas nebūtų didelė našta.

„Teritorija bus saugoma, prižiūrima ir tvarkoma. Butų savininkams niekuo nereikės rūpintis”, – teigia J. Kulbis.

Įsigytą būstą galima išnuomoti, sezono metu nuoma kainuoja apie 1 700-2000 litų per mėnesį. Ne sezono metu – apie 860 litų.

Anot J. Kulbio, skrydis iš Lietuvos į Alaniją ir atgal kainuoja apie tūkstantį litų. Prekiautojas nekilnojamuoju turtu sako, kad progų pasimėgauti poilsiu Turkijoje yra itin daug, nes Alanijoje saulė šviečia 300 dienų per metus.

„Lietuviai nekilnojamojo turto Turkijoje gali įsigyti be jokių problemų. Tam nėra jokių kliūčių. Nesunkiai galima gauti ir paskolą – būsto pirkimą gali finansuoti ir Turkijos, ir kitų šalių bankai”, – teigė J. Kulbis, pridūręs, kad pirkimo dokumentų sutvarkymas ir kitos būtinos procedūros užtrunka apie du mėnesius – šiek tiek ilgiau nei Lietuvoje.

Anot J. Kulbio, lietuvių susidomėjimas būstu Alanijoje yra nemažas, tačiau pirkti nesiveržiama. „Per pusmetį pardavėme tik porą butų. Juos pirkėjai įsigijo poilsiui, nutarę, kad tai bus geresnis pirkinys nei būstas Palangoje”, – sakė J. Kulbis.

Pašnekovo teigimu, lietuviai dar nesubrendę tokiam žingsniui. „Jauni žmonės mano, kad turėti nekilnojamojo turto Turkijoje jiems neapsimoka, nes nuvažiavę atostogų visą laiką gali gyventi viešbučiuose, o lietuviai pensininkai, skirtingai nei švedai ar danai, pirkti neturi iš ko.”

Pasak J. Kulbio, daugelis dar nesuvokia, jog tai yra puiki investicija. Turkijai įstojus į Europos Sąjungą nekilnojamojo turto kainos esą labai greitai pasieks Lietuvos lygį.

Geriausia investicija – sklypai

Bulgarijos nekilnojamojo turto agentūros „Dao Real” svetainėje internete lietuvių kalba yra apstu pasiūlymų pirkti žemę, vilas bei butus. Kainos – labai įvairios.

Pavyzdžiui, 7 arus žemės su 142 kv. m ploto namu Varnos kurorte, už 8 km nuo Juodosios jūros, siūloma pirkti už 338 tūkst. litų.

Kitas pasiūlymas pirkti tuščią žemės sklypą su leidimu statyti skelbia, kad 6,5 aro sklypo pakrantėje, itin vaizdingoje vietoje, savininkais galite tapti už 165 tūkst. litų.

O štai Albenos kurorte 165 kv. m ploto naujos statybos vila su visa apdaila bei 5 arai žemės kainuoja 414 tūkst. litų.

Internete išsamiai aprašyta ir visa nekilnojamojo turto įsigijimo Bulgarijoje procedūra. Pirmiausia Bulgarijoje pasitikę agentūros atstovai padeda išsirinkti objektą. Tai užtrunka 2-5 dienas. Jei perkama žemė arba namas su sklypu, reikia įregistruoti įmonę. Tai būtina sąlyga perkant žemę šioje šalyje. Įmonės įkūrimas esą užtrunka iki 15 dienų, o įneštą įstatinį kapitalą – 9 000 litų – galima atsiimti iš karto po juridinio asmens įregistravimo. Vėliau pasirašoma preliminarioji pirkimo sutartis ir objektas išimamas iš rinkos, sutvarkomi kiti dokumentai ir jūs – jau nekilnojamojo turto Bulgarijoje savininkas.

„Tie, kurie suspės laiku, aplenks visus kitus”, – nesnausti lietuvius ragina svetainės kūrėjai, primenantys, kad Bulgarija jau stovi ant narystės ES slenksčio. Bendrijos nare šalis turėtų tapti 2007-aisiais, o tada kainos esą šoktels bent jau dvigubai.

„Dao Real” partnerės Lietuvoje, Palangoje ir Vilniuje įsikūrusios agentūros vyr. vadybininkas Artūras Virkovas teigia, kad internete ir spaudoje pasirodžiusi reklama įsigyti nekilnojamojo turto Juodosios jūros pakrantėje sulaukė didelio atgarsio.

„Per mėnesį į Bulgariją išsiuntėme penkis potencialius pirkėjus. Tai geras rezultatas”, – sakė A. Virkovas.

Pasak vadybininko, tokios kainos, kaip dabar Bulgarijoje, Lietuvoje buvo prieš 5-7 metus. „Nekilnojamasis turtas Bulgarijos pajūryje kainuoja 2-3 kartus pigiau negu pas mus”, – sako A. Virkovas.

Jo teigimu, šiuo metu naudingiausia investuoti į žemės sklypus. Aro visoje Bulgarijoje kaina svyruoja nuo 400 iki keliasdešimties tūkstančių litų.

Siūlo skolintis užsienyje

Bankas „DnB Nord” Lietuvoje dar nėra suteikęs nė vienos paskolos nekilnojamojo turto įsigijimui užsienyje, informavo jo atstovas Andrius Vilkancas.

„Pirkėjams patogiau imti paskolą toje šalyje, kur turtas yra perkamas”, – teigė A. Vilkancas.

Banko atstovo teigimu, skolinantis Lietuvoje gerokai brangiau kainuotų dokumentų sutvarkymas. Mat bankui tektų samdyti užsienio ekspertus, išsiaiškinti teisinę aplinką toje šalyje, turto įkeitimo bei išieškojimo mechanizmus, parengti dokumentaciją užsienio kalba ir kt. Tai užimtų nemažai laiko.

Tuo tarpu SEB Vilniaus bankas tokias paskolas teikia, tačiau reikalauja Lietuvoje esančio turto įkeitimo. Anot banko Verslo plėtros departamento direktorės Deimantės Bareikienės, įkeisti perkamo sklypo ar būsto užsienyje negalima, nes tai labai sudėtinga procedūra. Be to, kai suteikiant kreditą vertinamos paskolos gavėjo pajamos, atsižvelgiama ir į tai, kad papildomai kainuos užsienyje esančio būsto išlaikymas ar priežiūra.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Laisvalaikis su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.