Rinkėjai nemato ryškaus naujo socialdemokratų lyderio

Socdemų rinkėjai šios partijos lyderiu norėtų matyti Algirdą Butkevičių arba Vytenį Andriukaitį, tačiau dauguma apklausos dalyvių negalėjo nurodyti, kas turėtų pakeisti Algirdą Brazauską

Visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centro „Vilmorus” vasaros antroje pusėje atlikta reprezentatyvi gyventojų apklausa rodo, kad dauguma respondentų valdančiosios Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininku norėtų matyti dabartinį susisiekimo ministrą Algirdą Butkevičių.

Apklausos dalyvių teirautasi, kurį iš politikų – Ireną Šiaulienę, Juozą Oleką, Algirdą Butkevičių, Vytenį Andriukaitį ar Birutę Vėsaitę – jie norėtų matyti LSDP lyderiu. 17,4 proc. apklaustųjų pasirinko Butkevičių. Nedaug – vos procentu – nuo jo atsiliko eksparlamentaras Andriukaitis. Beveik 10 proc. respondentų balsą atidavė už krašto apsaugos ministrą Oleką, 7 proc. – už Seimo narę Vėsaitę, 1,8 proc. – už LSDP seniūnę Seime Šiaulienę. Net 47,5 proc. apklausos dalyvių pareiškė, kad jiems sunku atsakyti į šį klausimą.

„Vilmorus” duomenimis, tarp vilniečių didžiausią populiarumą turi Andriukaitis, tuo metu kitų didžiųjų miestų žmonės labiau vertina Butkevičių. Šis politikas daugiau simpatikų turi ir kaimuose, o miesteliuose vėlgi pirmenybė atiduodama Andriukaičiui.

Tuo metu socialdemokratų rinkėjai akivaizdžiai atsidūrę kryžkelėje. Jiems vienodai tinkami vadovauti LSDP atrodo ir Butkevičius, ir Andriukaitis. Jie abu surinko po 28,3 proc. balsų. Olekui savo balsą atidavė 13 proc. žmonių, per rinkimus balsuojančių už LSDP, Vėsaitei – 5,1, Šiaulienei – 2,2 procento.

Trečdalis apklaustų Tėvynės sąjungos rinkėjų mano, kad LSDP turėtų vadovauti Butkevičius. Jiems pritaria ir dauguma – 23 proc. – liberaldemokratų. Tuo metu daugiausia Darbo partijos (21 proc.) ir valstiečių liaudininkų (18,5 proc.) rinkėjų įsitikinę, kad socdemų lyderiu privalėtų tapti Andriukaitis.

Tai jau antroji visuomenės nuomonės apklausa dėl to, kas turėtų vadovauti LSDP. Pagal liepos pradžioje atliktą tyrimą pirmavo premjeras Gediminas Kirkilas (25,9 proc.), tačiau šįkart jo pavardė iš kandidatų sąrašo išbraukta, nes politikas yra pareiškęs, kad nedalyvaus LSDP lyderio rinkimuose. Tuomet antrąją vietą užėmė Butkevičius (11,7 proc.), trečiąją – Zigmantas Balčytis (10.7 proc.), ketvirtąją Olekas (5.4 proc.).

Naują partijos pirmininką socialdemokratai rinks kitų metų pavasarį. Tuo metu baigsis dabartinio LSDP lyderio Algirdo Brazausko kadencija.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.