Prabangus servizas – solidi investicija

Turėti namie kasdien naudoti, o ir iškilmingoms progoms skirtus, indų ar stalo įrankių servizus, ko gero, yra kiekvienos save gerbiančios šeimininkės reikalas. Juolab kad tai – ilgalaikė investicija, kurią galima perduoti iš kartos į kartą. Kartais net indų vertė fantastiškai padidėja. Vis dėlto šiandien indų rinkiniai nebėra tokie populiarūs kaip anksčiau. Didelės kainos verčia apgalvotai investuoti pinigus į kitus buitinius pirkinius.

Kai šiuo metu aplink knibždėte knibžda naujovių, kur kas maloniau įsigyti ne naujausio modelio indų komplektą, o gauti dovanų iš mamos ar močiutės solidų pietų, arbatos arba kavos servizą. Tai lyg savotiška šeimos relikvija, kurią sėkmingai ilgus metus naudojo giminaičiai. Anksčiau servizus žmonės dažniausiai pirkdavo norėdami juos dovanoti ypatingomis progomis artimiesiems bei draugams, pavyzdžiui, jaunavedžiams per vestuves, jubiliatui per jo gimtadienio puotą.

Dovanoja rečiau

Šalies verslininkai, prekiaujantys servizais ir kitomis buitinėmis prekėmis, pažymi, jog šiandien servizai vis rečiau perkami kaip dovana. Geros kokybės, originalius ir brangiau kainuojančius indus gyventojai nusiperka patys, derindami ir komplektuodami prie turimų. Kai kurie stengiasi priderinti servizus prie būste vyraujančio interjero stiliaus, spalvų gamos, atsižvelgia ir į galimybes juos sustatyti sekcijoje, spintoje ar indaujoje.

Paprastai vyresnio amžiaus šeimininkės turi po keletą skirtingo dizaino minėtų indų komplektų, skirtų kasdienai ir iškilmingesnėms progoms. Nuolat naudoti moterys dažniausiai renkasi pigesnius keraminius ir fajansinius indus, o prabangesniais porceliano ar stiklo gaminiais stalą serviruoja tik išskirtinėmis progomis, apsilankius ypatingiems svečiams.

Mada be taisyklių

Prieš penkiasdešimt ir daugiau metų prekyvietėse daugiausia buvo aptinkami švelnių pastelinių, baltų spalvų servizai paauksuotais ir pasidabruotais pakraščiais. Tokio dizaino indai ir šiandien turi ištikimų gerbėjų, ypač tarp klasikos puoselėtojų.

Nepasiklysti servizų įvairovėje pastaruoju metu darosi vis sunkiau. Parduotuvių lentynose galima pamatyti ne tik tradicinių klasikinio stiliaus, bet ir modernių, ekstravagantiškų, rankų darbo ar net autorinių darbų, kurie kainuoja nepigiai. Spalvų įvairovė taip pat didžiulė – nuo paprasčiausios baltos, pastelinių spalvų iki akį rėžiančių raudonų, geltonų, žalių ar net juodų atspalvių.

Jauni arba norintys labiau išsiskirti žmonės renkasi originalesnius ir ryškiomis detalėmis dekoruotus servizus. Postmodernistinė karta nevengia eksperimentuoti, todėl noriai įsigyja ne tik ekstravagantiškų šiuolaikinių, bet ir netradicinių stačiakampio, kvadrato ir augalo formos indų.

Žinoma, pasirinkimas priklauso nuo pirkėjo skonio ir piniginės storio.

Geras komplektas nepigus

Buityje naudojami indų komplektai gali būti trijų rūšių – tai jau minėti pietų, arbatos ir kavos servizai. Nors šiandien jie nebėra tokie populiarūs kaip anksčiau, atsižvelgiant į paklausą ir perkamumą galima sakyti, jog visi šie komplektai vienodai populiarūs.

Daugeliu atvejų servizų kaina lemia ir jų populiarumą. Pavyzdžiui, norint įsigyti gerą ir gražiai atrodantį porcelianinį arbatos ar kavos servizą, pagamintą Lietuvoje, teks nemažai pakloti – vidutiniškai nuo 300 litų. Atvežtieji iš užsienio šalių, pavyzdžiui, Olandijos, Ispanijos, Vokietijos, kainuoja kiek brangiau, o jei tai yra dar rankų darbo gaminiai, jų vertė gali šoktelėti net keleriopai – iki kelių tūkstančių litų.

Paprastesnių fajanso ir keraminių arbatos, kavos servizų galima įsigyti ir mažesnėmis negu minėta kainomis.

Jei perkate prestižinėse parduotuvėse, už gerą porcelianinį pietų servizą gali tekti sumokėti nuo 1000 iki 4000 ar net daugiau litų.

Šalyje prekiaujama ir autoriniais menininkų pagamintais indais, bet juos įsigyti sau leidžia ne kiekvienas. Dauguma pirkėjų, išvydę keturženklius ar net penkiaženklius skaičius, netenka žado.

Arbatos ir kavos servizai

Žinoma, kai kurie iš mūsų servizus ir apskritai indus renkamės atsižvelgdami ne tik į kainas, bet ir savo poreikius ar pomėgius. Jei šeimoje įprasta gerti arbatą ir ja vaišinti svečius, prioritetas teikiamas arbatos servizui.

Paprastai arbatos servizai parduodami jau sukomplektuoti šešiems asmenims. Tokį komplektą sudaro arbatos puodeliai, lėkštutės, o jei servizas brangesnis, gali būti ir po vieną desertinę lėkštutę kiekvienam asmeniui, taip pat arbatinukas ir cukrinė. Be to, kartais prekybininkai gali pasiūlyti prie pasirinkto komplekto papildomai įsigyti ir panašaus dizaino keraminius, porcelianinius arbatinius šaukštelius.

Savaime suprantama, kavos mėgėjai kur kas mieliau renkasi kavos servizus, o šie nuo arbatos servizų skiriasi puodelių, arbatinukų ir kavinukų formomis bei dydžiu. Arbatos puodeliai yra ovalesni, labiau išgaubti ir didesni, o kavos – mažesni, siauresni ir statesni. Arbatinuko ir kavinuko skirtumai panašūs.

Pietų servizai

Dviejų skirtingų dydžių lėkštės, dvi desertinės lėkštutės, vienas didesnis ir kitas mažesnis dubenėliai sriubai, didelis indas su samčiu sriubai, indelis padažui – tai tradiciniai pietų servizo indai. Tačiau jie dažniausiai pardavinėjami atskirai, todėl pirkėjas gali susikomplektuoti pagal poreikius – norimą dizainą ir spalvas. Paprastai šeimininkės renkasi indus šešiems, aštuoniems ar dvylikai asmenų.

Vidutinės kokybės, bet ne itin prabangus toks pietų servizas gali atsieiti apie tūkstantį litų. Jei tai būna stiklo, paprasto arba kaulinio porceliano gaminiai, kaip ir anksčiau minėti arbatos bei kavos servizai, jie gali kainuoti kelis tūkstančius litų.

Susikomplektavus tradicinį pietų servizą, prie jo sėkmingai galima priderinti ir tokio paties ar panašaus dizaino servetėlinę, druskinę, silkines, indus žuvims, net ir arbatos bei kavos servizus.

Rytų stilius buityje

Pastaruoju metu populiarėja Rytų motyvais sukurtas interjeras. Taigi šio stiliaus puoselėtojai neretai renkasi ir Rytų motyvais dekoruotus arbatos, kavos ar pietų servizus. Jie dėl netradicinių ornamentų ir formų primena egzotinius indus. Pavyzdžiui, kai kuriose šeimose ar draugų kompanijose beveik tradicija tapo gerti arbatą iš japoniško stiliaus puodelių. Jie būna apvalūs ir be auselių, primena dubenėlius.

Na, o iš Pietų Amerikos kilusį gėrimą matę tampa madinga siurbčioti per specialų metalinį šiaudelį – bambiliją – iš specialaus matės puodelio kalibasės.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Šeima ir namai su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.