Mokyklą šiurpina mergaičių smurtas

Dėl siautėjančių nepilnamečių dvi mokinės savaitę nėjo iš namų, jų mamos tebedreba dėl dukrų gyvybės.

Vilnietė Daiva šįryt ryžosi išleisti 14-metę dukterį į mokyklą. Ir paauglei, ir jos motinai šis žingsnis kainavo daug nervų bei prilygo žygdarbiui. Teko įveikti baimę dėl vaiko sveikatos ir net gyvybės, rašo dienraštis L.T.

Visą praeitą savaitę ponios Daivos dukra slėpėsi namuose, nes bijojo grasinimų, kurių vienas skambėjo taip: „O tada ją mušime ir užmušime”.

Kruvini incidentai

Pirmasis kraujas Šeškinės vidurinėje mokykloje pralietas prieš 10 dienų. Kruvinų kovų dalyvės – tik merginos.

Po kelių per skirtingas pertraukas vykusių incidentų santykiais tarp mokinių susirūpino ne tik vaikų tėvai, bet ir policija bei mokyklos atministracija.

Penktadienį popietę tyrimą pradėjo ir Rimantės Šalaševičiūtės vadovaujama Vaiko teisių kontrolieriaus įstaiga.

Tačiau įtampa dar neslūgsta. Be to, kaip išsiaiškino L.T., neleistino merginų elgesio Šeškinės mokykloje būta dar praėjusiais mokslo metais.

Peštynių serialai

Šios istorijos centre – keturios paauglės. Rita ir Laura yra geriausios draugės, garsėjančios agresyviu elgesiu. Gitana ir Onutė irgi yra bičiulės, kurios jaučiasi nukentėjusios nuo Ritos ir Lauros smurto (visų nepilnamečių vardai šiame straipsnyje pakeisti – aut. past.).

Per pirmą konfliktą susikibo Rita ir Gitana. Apie peštynes sužinojusi Laura po pamokos stojo ginti savo draugės Ritos ir vėl grūmėsi su Gitana. Onutė muštynėse nedalyvavo, bet stengėsi palaikyti Gitaną.

Agresija pribloškia

Įspūdį apie tai, kas mokyklos koridoriuje įvyko tą rugsėjo 15-ąją, galima susidaryti iš šių pasiaiškinimų fragmentų – juos merginos rašė iškart po muštynių.

Rita rašė: „Kažkas ją pastūmė. Gitana iš visų jėgų pastūmė. Aš ją atgal pastūmiau. Gitana paėmė mane už plaukų ir pradėjo tampyti bei apdraskė veidą man”.

Laura rašė: „Pamačiau Ritą, kad ji sudraskyta visa, ir tada ėjau aiškintis su Gitana. Aš jos paklausiau, kodėl jinai taip padarė, o jinai sakė nesikišk. Tada aš jai trenkiau ir ji man du kartus spyrė į pilvą, tada griebė už plaukų ir pradėjo draskyti”.

Onutė rašė: „Laura su kumščiu ar ir su nagais Gitanai davė į akį”.

Taikytis nepanoro

Tą patį penktadienio vakarą Gitanos ir Onutės motinos kreipėsi į policiją, Šeškinės kriminalistai pradėjo ikiteisminį tyrimą.

Praėjusį trečiadienį mokyklos administracija iškvietė mergaičių mamas ir kartu su moksleivėmis surengė akistatą. Siekta užglaistyti susipriešinimą. Tačiau nei motinos, nei jų dukros nerado bend-ros kalbos – nevaldė emocijų ir nesirinko žodžių. Gitanos ir Onutės motinos iškėlė griežtą sąlygą – kol anos dvi nebus išmestos iš mokyklos, tol savo dukterų į pamokas jos neleis!

Po langais – gaujos

Nuo tos dienos prie Onutės namų rinkdavosi įtartinos paauglių kompanijos.

Trečiadienį jos mama eidama į savo namo laiptinę pastebėjo penkis paauglius, kurių vienas sakė: „Visą laiką Onutė nesėdės namie, vis tiek kada nors išeis. O tada mes ją mušime ir užmušime”.

Penktadienį Onutės mama Daiva iš kitų vaikų teigė sužinojusi, kad „už garažų sėdi 30–40 paauglių, geria alų, lūkuriuoja kažko”. Mama pridūrė: „Man net pačiai baisu eiti tikrinti, kas ten darosi”. Moteris ne kartą skambino į policiją, rašė naujų pareiškimų.

Kaip pažaboti smurtą?

Mokyklos direktorius Antanas Kalinauskas pripažino viešą paslaptį: pernai dėl Lauros nuolatinio teroro iš mokyklos buvo priverstas išeitis vienas berniukas. Anąsyk už dukters elgesį Lauros mama jau bausta teisme.

Penktadienį kontrolierė R.Šalaševičiūtė tarsi bandė sugėdinti Ritą dėl smurto mokykloje. „Ar tu žinai, kad Europos Sąjungoje pagal mergaičių žiaurumą Lietuva yra antra po Čekijos?”

Tačiau mokinės vertinimai kontrolierę suglumino. „Čia net nebuvo muštynės. Tai buvo tik stiprus pasistumdymas”, – sakė Rita.

Smurtą mokykloje bus bandoma sustabdyti išskiriant Ritą ir Laurą. Tačiau mergaitės nenori mokytis skirtingose mokyklose.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.