Skyrybos dėl… skydliaukės

Kas verčia jau plinkančius jaunikius santuokų rūmuose mautis naują žiedą? Į šį klausimą egzistuoja daugybė prieštaringų atsakymų.

Psichologai kalba apie kritinius laikinus bendro gyvenimo periodus, biologai dėl įtemptų šeimyninių santykių kaltina prigimtinį vyrų poligamiškumą, o štai endokrinologų versija tokia: dėl to, kad vyras palieka šeimą, gali būti kalta moters skydliaukė.

Iš kur tie kaprizai?

Anekdotas. Ateina vyriškis pas psichoanalitiką. Patogiai įsitaiso ant kušetės. Tyli. Praeina valanda. Vyriškis padeda ant stalo 100 litų ir išeina. Kitą dieną tas pats. Dar kitą – vėl. Psichoanalitikas galų gale neiškenčia: „Gal pasakysite, kas jus kamuoja?” – „Žmona. Visą laiką rėkia. O čia pas jus taip ramu, tylu…”

Šis iš pirmo žvilgsnio įprastas vyro skundas iš tiesų yra rimtas ženklas, kad jo žmonai reikia ištirti kepenų funkciją, tulžies pūslę ir, žinoma, skydliaukę. Reikalas tas, kad skydliaukės disfunkcija išprovokuoja nemotyvuotus emocijų proveržius. Dažnai nuotaikų kaita ir nervingumas būna vieninteliai endokrinologų pacienčių nusiskundimai.

Statistikos duomenimis, problemų dėl skydliaukės moterys turi aštuoniskart dažniau nei vyrai. O jeigu ištirtume dar ir visas „sveikas” moteris, šis santykis būtų dar didesnis. Skydliaukės disfunkcija labai dažnai diagnozuojama žmonėms, kurie kreipiasi į gydytojus visai dėl kitų priežasčių.

Deja, labai mažai vyrų supranta, kad jų „kaprizingas” žmonas paprasčiausiai reikia mediciniškai ištirti. Ir kad moters charakteris dažniausiai „sugenda” dėl hormonų pokyčių. Deja, daugumai šiuolaikinių vyrų kur kas paprasčiau ne rūpintis žmonos sveikata, o įkyrėjusią per ilgus metus „isterikę” pakeisti į jauną pasiją.

Geriau, kai vyresnis

Anglijos valstybiniam statistikos biurui išanalizavus šimto tūkstančių šeimyninių porų likimus (nuo 1990 iki 1992 m.), buvo nustatyta, kad „idealioje santuokoje” amžiaus skirtumas turėtų būti nuo 3 iki 15 metų. Pirmiausia, pasirodo, tokiose šeimose žmonės ilgiau gyvena. Antra, šios šeimos rečiau išsiskiria… jau vien dėl to, kad moteriai lengviau atrodyti jaunesnei už savo vyrą.

Tačiau jaunystė – tai ne amžius pase, o stangri oda, raukšlių nebuvimas, akių blizgesys ir galų gale seksualumas. Ir tai vėl verčia mus sugrįžti prie skydliaukės problemų, kurios veda prie ankstyvo senėjimo, klimakso ir nereikalingų kilogramų. Dar pridėkite virškinimo problemą, rytinį vokų patinimą, anemiją, chronišką nuovargį… ir jūs turėsite skyrybų priežastį: šeimyninio biudžeto deficitą.

Kuo čia dėtas biudžetas?

O kam moterys išleidžia daugiausiai pinigų? Kosmetikai, biopapildams, liekninančioms arbatoms, dietiniams produktams ir t.t. Tai didelės išlaidos. Paradoksas tas, kad pinigai išleidžiami ne priežasčiai pašalinti, o jai retušuoti. Iš čia ir tokia didelė aistra visokiausio plauko „panacėjoms”. Moterys šluoja nuo lentynų prekes, kurios neva greitai ir efektyviai grąžina jaunystę ir grožį. Bet ar tai įmanoma, jei reguliariai nesirūpini savo sveikata?

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Psichologija su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.