Po svaiginančių aukštumų – krytis žemyn

Ambicingas politikas Darius Gudelis neketina nuleisti rankų ir sako radęs, kur pritaikyti valstybės tarnyboje ir Jeilyje įgytas žinias

Mero patarėjas, meras, vienas įtakingiausių Prezidento Valdo Adamkaus patarėjų – taip klostėsi Dariaus Gudelio karjera. Prezidentūra turėjo būti tik tarpinė stotelė į dar didesnes politikos aukštumas. Tiesa, tol, kol pasigirdo kalbų, kad politikas prarado Prezidento pasitikėjimą. Tai, kas turėjo tapti puikiu tramplinu, virto smegduobe, iš kurios talentingas politikas stengiasi išlipti. Sako jau radęs įdomų darbą.

„Tai praktinė veikla, kurioje galiu išnaudoti sukauptas teorines žinias, įgytą patirtį ir ryšius. Prisipažinsiu, ji ir finansiškai gerokai patrauklesnė. Be to, bent jau kol kas džiaugiuosi galėdamas išvengti žiniasklaidos dėmesio”, – kalbėjo kurį laiką priverstinai atostogavęs politikas.

Nuo turizmo specialisto – iki mero

Darių visuomet domino geografija. Mokykloje jis mielai rengdavosi šio dalyko pamokoms. Geografijos žinios vėliau pravertė ir politikoje. „Nuo devintos klasės lankiau jaunųjų geografų mokyklą, kurioje paskaitas skaitydavo Vilniaus pedagoginio instituto dėstytojas, – politinės karjeros „pradžią” ne kartą prisiminė Darius. – Tvirtai buvau apsisprendęs, ką studijuosiu. Kai baigiau, grįžau į Anykščius, kuriuose esu gimęs, be to, tuomet dar aktyviai žaidžiau krepšinį”.

D.Gudelio karjera gimtajame miestelyje prasidėjo nuo pačios žemiausios grandies. Anykščių savivaldybėje jis dirbo turizmo specialistu. Metai po metų kilo karjeros laiptais, vėliau tapo mero patarėju, jauniausiu Lietuvoje meru. Apie mažo Lietuvos miestelio politiką greitai sužinojo visa Lietuva. Jį garsino ambicingi projektai ir siekis prikelti provincijos miestą. Tuo metu į Darių Gudelį dėmesį atkreipė ir Valdas Adamkus, ir Lietuvos televizijos rytinės laidos „Labas rytas” vedėja Neringa Skrudupaitė. Vėliau šie žmonės pakeis ambicingo politiko gyvenimą.

Darius ne tik vadovavo miestui, bet ir kibo į mokslus. Teorines žinias iš karto stengėsi įgyvendinti praktikoje.

„Kai tapau meru, sugebėjau išlaikyti tik paskutinės sesijos egzaminus, magistro darbą atidėjau. Sunkiai ėjosi aukštoji matematika, tam tikri teisės dalykai. Vis atidėliojau diplominio darbo rašymą, tačiau vėliau prisiverčiau ir apsigyniau”, – paskutiniais darbo meru metais pasiektą asmeninę pergalę prisiminė Darius.

Iki šiol prisimena įspūdingas vestuves

Beveik tuo pačiu metu Darius apsilankė rytinėje Lietuvos televizijos laidoje „Labas rytas”. Informacinės laidos vedėja politiko neklausinėjo apie meilę, tačiau studijoje tvyrojo itin šilti jausmai. Po laidos Neringa Dariui skambino jau ne kaip pašnekovui. Vėliau pora kartu leidosi į egzotiškas keliones ir nusprendė susituokti.

Iki šiol anykštėnai N.Skrudupaitės ir D.Gudelio jungtuves vadina dešimtmečio puota. Jaunavedžiai žiedus sumainė toli nuo sostinės – Anykščių rajone, Troškūnų Švč.Trejybės bažnyčioje. Sutuoktuvių ceremonija buvo pakili ir įspūdinga. Į bažnyčią įžengus jaunavedžiams, ne vienas buvo pritrenktas įspūdingai atrodančios poros. Holivudiškai besišypsanti nuotaka vilkėjo švelniai oranžine karoliukais siuvinėta suknele ir buvo pasipuošusi originaliu koljė. Visus šiuos netradicinius vestuvių apdarus Neringai siuvo jos draugė iš Klaipėdos.

Gėlėmis išpuoštoje bažnyčioje vos tilpo svečiai ir troškūniečiai, atėję pažiūrėti, kaip tuokiasi žinomi žmonės. Anykščių meras tuomet sakė esąs apimtas transo, o žurnalistė neslėpė, kad jai labai pasisekė. Laimingų jaunavedžių pasveikinti išsirikiavo nemenka eilė. O troškūniečiai turėjo galimybę gyvai pamatyti lietuvių televizijos žvaigždes. Pakėlę šampano taures už jaunųjų sveikatą svečiai buvo pakviesti švęsti šimtamečiame Aukštaitijos siauruke. Kelionė iš Troškūnų į Anykščius užsitęsė. Mat keliose stotelėse siauruką stabdė ir merą sveikino anykštėnai.

„Tokios šventės neįmanoma pamiršti, – kalbėjo D.Gudelis. – Nemėgstu apie save kalbėti. Galiu tik pasakyti, kokios savybės mane žavi: atsakomybės jausmas, optimizmas ir atvirumas. Tokie žmonės man patinka”. Kaip ir kelionės, kurios porą visuomet traukė tarsi galingas magnetas.

Nemalonumai – dėl pomėgio keliauti

N.Skrudupaitė ir tuometinis Anykščių meras D.Gudelis lankėsi JAV, Kinijoje, Europos valstybėse. Dėl noro keliauti kartu su žmona vėliau Darius paklius net į etikos sargų akiratį. N.Skrudupaitė tapo laidos „Kelionės” vedėja, malonumą derino su darbu.

Neringa susižavėjo ne tik Kinijos architektūros stebuklais, bet ir gamta, gyvūnija, mat žurnalistė pamatė gyvą pandą. Įspūdžiai apie Kiniją, regis, neišblėso, nes Neringa ir Darius prabėgus kelioms savaitėms po kelionės jau vaikščiojo su gyvu šios šalies prisiminimu – porelė nusipirko kinų ši cu veislės šunį. Kalaitė buvo pavadinta Afela, tačiau Neringa ir Darius dėl vardo ilgai ginčijosi.

„Draugai, žinoma, sakė: jau geriau už tokius pinigus lėliuką būtume nusipirkę”, – tuomet juokėsi Neringa, niurkydama jaukiai gauruotą šuniuką. Tačiau kol kas kasos pinamos ne dukrytei – kad nekristų ant akių plaukai, Afelai reikia surišti kasytę.

„Didžiausia sėkmė mano asmeniniame gyvenime neabejotinai yra Neringa. Be jos nuolatinio palaikymo tikrai nesijausčiau taip tvirtai”, – meilė nedingsta net po trejų santuokos metų.

Nors Darius vis užsimindavo apie norą turėti kūdikį, tačiau vėliau paniro į darbus. Tapo Prezidento Valdo Adamkaus rinkimų štabo vadovu, Vidaus politikos ir analizės grupės vyriausiuoju patarėju, tačiau jo karjera Prezidentūroje nesiklostė taip sėkmingai, kaip Anykščiuose.

Neprireikė Jeilyje įgytų žinių

Nuo antrosios Valdo Adamkaus prezidentavimo kadencijos pradžios praėjus vos pusmečiui, spaudoje pasirodė publikacijų, kurios skelbė apie Prezidentūroje atsirandančią trintį. Kai kurie Prezidentūros klerkai ėmė skleisti kalbas, kad Dariui trūksta žinių ir kompetencijos.

Tuometinis Prezidento patarėjas D.Gudelis praėjusių metų rudenį trims mėnesiams išvyko į stažuotę JAV Jeilio universitete. Tačiau kategoriškai paneigė žinias, esą jis ketina pasitraukti iš Prezidento komandos.

Į tą pačią stažuotę buvo atrinkti 18 stažuotojų iš viso pasaulio. Garsiajame JAV universitete, be bendrų politikos, verslo, vadybos paskaitų, rengtas kursas viešųjų ryšių tema, susitikimai su aukščiausio lygio politikos, verslo ir kitų sričių veikėjais. Paties D.Gudelio pasirinkta tyrimo tema – politikos ir verslo santykiai, lobizmas, privataus bei viešojo sektoriaus partnerystė.

„Vienas geriausių šios stažuotės dalykų – su kokiais žmonėmis buvau. Komanda turbūt sąmoningai buvo surinkta labai skirtinga: kas iš valstybės, kas iš privačių institucijų, kas – iš žmogaus teisių institucijų, verslo. Pasikeitimas požiūriais, vertybių išdėstymas buvo vienas pagrindinių dalykų. Suvokimas apie pasaulį dabar šiek tiek kitoks”, – stažuotės nauda iki šiol neabejoja D.Gudelis.

Kaip ir neabejoja, kad ras, kur pritaikyti Jeilio universitete įgytas žinias. Po stažuotės D.Gudelis Prezidentūroje dirbo vos kelis mėnesius. Jo patirtis nesudomino ir premjero, nors pats D.Gudelis prieš kelis mėnesius buvo paskelbęs, kad pereina dirbti į Vyriausybę.

„Kaip ir daugeliui žmonių, karjera man pirmiausia ne postas, kurį užimu, bet darbai, kuriuos galiu nuveikti. Rezultatai, kuriuos galiu realiai matyti, – dabar sako buvęs Prezidento patarėjas. – Svarbu, kad žmonės, su kuriais sieki bendrų tikslų, tavimi pasitikėtų. Nesigailiu nė vienos akimirkos per devynerius darbo metus, praleistus valstybės tarnyboje. Dabar vilioja nauji iššūkiai ir darbai. Sukaupta patirtis ir bendražygiai yra svarbiausi dalykai, garantuojantys ateities sėkmę”.

Apie dabartį kalba šykščiai

Buvęs patarėjas nebeužsuka į Prezidentūrą. Nauji Prezidento komandos nariai net užsimena, jog D.Gudelis iki šiol neišsinešė kai kurių savo daiktų. „Kai išėjo, su juo nebendraujame. Žadėjo ateiti daiktų”, – paaiškino Vidaus politikos ir analizės grupės referentė.

Kai D.Gudelis prieš dvejus metus paliko Anykščius, jo akyse buvo matyti ašaros, iš Prezidentūros jis išėjo nejausdamas didelių emocijų. „Gerokai sunkiau buvo palikti Anykščius, mylimą darbą, žmones kurie tave palaiko, su kuriais pasirengęs eiti į pasaulio kraštą. Prisipažinsiu, kad darbą Prezidentūroje įsivaizdavau kiek kitaip. Tikėjau, kad savarankiškai dirbanti ir didžiausia Lietuvos žmonių pasitikėjimą turinti institucija sugebės sėkmingiau įgyvendinti per rinkimus prisiimtus įsipareigojimus”, – samprotavo vienu įtakingiausių Prezidento patarėjų laikytas politikas.

Pats D.Gudelis šykščiai kalba apie dabartinį savo darbą. Nepateikia jokių detalių, tačiau tikina radęs kur save realizuoti. Iki šiol jis yra Anykščių rajono tarybos narys, tačiau posėdžiuose, anot Tarybos sekretorės, pasirodo retai.

Imunitetą nesėkmėms jis įgijo dar vaikystėje ir vėliau, kai sporto aikštelėje patyrė traumą. Dėl jos tuomet nustojo žaisti krepšinį, todėl ir dabar tiki, kad kritimas žemyn – tai tik naujų iššūkių pradžia.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.