Rašytojų svetainėje – kultūros vadybos vėjai

Jau pusmetį veikianti ir nuolat papildoma interneto svetainė www.rasytojai.lt ne tik pristato šiuolaikinius mūsų rašytojus, bet ir plačiau atveria literatūros kultūros pasaulį

Viena iš svetainės www.rasytojai.lt kuratorių yra jauna poetė ir vertėja, Lietuvos rašytojų sąjungos tarptautinių programų koordinatorė Agnė Biliūnaitė. 2004 metais ji baigė Vilniaus universiteto Orientalistikos centro lyginamąsias Azijos studijas sinologijos specialybės bakalauro laipsniu, o 2006 metais įgijo Dailės akademijos UNESCO katedros kultūros vadybos ir kultūros politikos magistro laipsnį.

– Kada pradėjo veikti ši svetainė ir kas jos sumanytojai?

– Oficialus svetainės gimtadienis – šių metų balandžio 21-oji, kai ji buvo pristatyta per Lietuvos rašytojų suvažiavimą. Internete per pastaruosius kelerius metus susikūrė įvairių, dažnai nuo grafomanijos neatsiribojusių ar komerciškai angažuotų puslapių, siūlančių internetinę viešumą rašančiam žmogui. Atėjusi dirbti į Rašytojų sąjungą tarptautinių programų koordinatore supratau, kaip svarbu rašytojams, skaitytojams, vertėjams, festivalių organizatoriams, akademinės visuomenės atstovams ir kultūros vadybininkams turėti poziciją, kurioje galėtų vieni apie kitus susižinoti. Rašytojų sąjungos fondas, subūręs komandą, ėmėsi iniciatyvos kurti naują virtualią kultūrinę erdvę. Idėją parėmė Rašytojų sąjunga, Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas bei Kultūros ir sporto rėmimo fondas.

Svetainė atnaujinama beveik kiekvieną dieną, taip pat ir savaitgaliais. Svetainę prižiūri jauna, kūrybinga komanda: programuotojas, dizaineriai, fotografai, vertėjai. Po truputį įtraukiame daugiau žmonių, kurie atlieka tarsi korespondentų darbą: rašo straipsnius aktualiomis temomis, kalbina kūrėjus, skaitytojus, kultūros ir verslo atstovus, vienaip ar kitaip susijusius su literatūros kultūros gyvenimu ar jį lemiančius.

– Svetainė apima ne tik žinomus rašytojus, bet ir tokius kūrėjus, kurie nėra išleidę nė vienos knygos. Kokie yra atrankos kriterijai?

– Svetainėje būtų galima išskirti dvi kategorijas: tai rašytojai, turintys meno kūrėjo statusą, ir jaunieji rašytojai. Ieškome kriterijų, kuriais vadovaujantis būtų galima jaunuosius kūrėjus atrinkti. Pagrindiniai būtų tokie: pirmoji knyga, dalyvavimas ir laimėjimai pripažintuose literatūros konkursuose, festivaliuose, kūrybos publikavimas žymiausiuose almanachuose, kultūrinėje spaudoje, laimėtos premijos, stipendijos. Siekiame, kad svetainės lankytojams būtų pristatomi tikrai talentingi ir jau žengiantys profesionalumo link jaunieji kūrėjai. Publikacijos mėgėjiškame grafomaniją propaguojančiame interneto puslapyje dar nesuteikia teisės vadintis rašytoju. Iniciacijos vadintis rašytoju yra kiek sudėtingesnės, tačiau tam ir yra profesionalių rašytojų pagalba.

– Kol kas apsiribojate tik gyvais rašytojais ir mirusiais per pastaruosius penkerius metus. Ar po truputėlį aprėpsite visus lietuvių rašytojus?

– Pirmiausia norėtume mesti visas pajėgas ir pristatyti visus esančius, rašančius, dirbančius dabar, nes kol kas ir jiems dar nėra skiriama pakankamai dėmesio. Kartu nevalia pamiršti tų, kurių jau nėra tarp mūsų, pavyzdžiui, Jurgio Kunčino, Nijolės Miliauskaitės, Vytauto Kubiliaus, kitų. Tačiau grįžti atgal iki Adomo ir Ievos būtų nelabai prasminga, nes www.rasytojai.lt yra galimybių svetainė, kurioje kaupiama ir viešinama informacija pravers ne tik šiandien, bet ir rytoj.

– Svetainėje ne tik kaupiama informacija apie rašytojus, bet ir informuojama apie renginius, pateikiamos literatūros aktualijos.

– Taip, joje daug dėmesio skiriama kultūros vadybai, nes informacija, kur, kokie festivaliai vyksta ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje, kokia jų programa, kokie atrankos kriterijai, kokios galimybės rašytojams gauti stipendijas, kokios yra premijos, kada jos teikiamos, kur ir kokie kūrybos namai siūlo rašytojams ir vertėjams savo paslaugas, kokios vyksta pasaulinės mugės, kas jose dalyvauja, dažnai yra išbarstyta, nesisteminga.

Dažnai verčiame naujienas iš anglų ir kitų kalbų, kad pasiektų kuo daugiau lietuviams naudingos informacijos. Stengiamės po truputį įtraukti ir Lietuvos miestų, miestelių kultūros skyrius, muziejus, pavienius žmones, kurių organizuojamuose renginiuose dalyvauja ar galėtų dalyvauti rašytojai ir skaitytojai, nes ši svetainė – literatūros pasaulio susižinojimo grandis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.