Tyrimas: pelno mokestis – didžiausia kliūtis pradedantiesiems Žemaitijos verslininkams

Pernelyg didelė mokesčių, ypač pelno, našta, didžiulė konkurencija, su tuo susijusios patekimo į rinką problemos, lėšų trūkumas ir nepakankamos verslo valdymo žinios yra pagrindiniai trikdžiai, su kuriais susiduria Žemaitijos verslininkai.

Tokius rezultatus pristatė Telšių rajono verslininkų asociacija, šiais metais atlikusi 100 Žemaitijos smulkaus ir vidutinio verslo vadovų apklausą.

„Išsamios verslininkų apklausos ėmėmės siekdami paskatinti gyventojų verslumą ir regiono plėtrą. Išsiaiškinę verslininkų aptinkamas kliūtis bei kokios informacijos jiems reikėtų geresniam verslo plėtojimui, galėsime parengti regiono verslo plėtros strategiją ir padėti verslininkams rasti savo vietą joje”, – pranešime spaudai sakė Telšių rajono verslininkų asociacijos prezidentas Vytautas Banys.

Du trečdaliai apklaustų pradedančiųjų arba ketinančių savo verslą steigti verslininkų mano, kad mokesčiai yra didžiausia kliūtis verslui, o labiausiai jie nepatenkinti pelno mokesčiu. Keturi iš dešimties verslininkų teigia, kad socialinio draudimo mokestis daro neigiamą įtaką verslui. Fizinių asmenų pajamų ir pridėtinės vertės mokesčiais nepatenkinti atitinkamai 16,7 ir 18,5 proc. verslininkų.

Dešimtadaliui apklaustųjų taip pat atrodo, kad verslą stabdo patento ir turto mokesčiai, 8 proc. – žemės mokestis.

„Tokius gan skirtingus atsakymus lėmė tai, kad skirtingo juridinio statuso įmonės – individualios įmonės, akcinės bendrovės ar uždaros akcinės bendrovės – moka skirtingus mokesčius. Tačiau akivaizdu, kad visiems verslininkams tenkanti mokėti mokesčių našta yra pernelyg didelė”, – komentavo apklausos rezultatus V. Banys.

Daugiau kaip pusė (56 proc.) Telšių apskrities įmonių vadovų teigė, kad verslo plėtrą arba jo steigimą stabdo menka vartotojų galia. Po 45 proc. verslininkų pripažino, kad kitos didelės kliūtys versle – esama įstatyminė bazė bei apyvartinių lėšų trūkumas.

Didelę konkurenciją kaip vieną pagrindinių problemų įvardijo 38 proc. verslininkų.

Trečdalis (32 proc.) apkalstųjų sakė, kad valstybės kišimasis taip pat yra kliūtis verslui. Šiek tiek daugiau kaip ketvirtadalis verslininkų (26 proc.) skundėsi pradinio kapitalo stoka, su kuria susiduriama norint pradėti verslą.

Maždaug penktadalis (21 proc.) Telšių rajono įmonių vadovų atkreipė dėmesį, kad Lietuvoje yra per mažai institucijų, teikiančių paramą smulkiam ir vidutiniam verslui.

„Teigiamai verslininkai įvertino tai, kad nėra sunku kredituoti verslą. Kaip vieną iš kliūčių, stabdančių verslą, sunkias kreditavimo sąlygas nurodė tik 8 proc. telšiškių verslininkų. Pagal juos, sudėtingas kreditų gavimas daro mažiausią įtaką”, – sakė verslininkų asociacijos prezidentas V. Banys.

Asociacijoje veikiantys Žemaitijos verslininkai mano, kad smulkaus ir vidutinio verslo augimą garantuotų sumažinta mokesčių našta, patobulintas mokesčių administravimas, sudarytos sąlygos gauti didesnę valstybės paramą – lengvatinius kreditus, nuolaidas mokesčiams ir kitas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.