Italas dėstytojas į ligoninę atvyko numirti

Klaipėdos apskrities ligoninės reanimacijos skyriuje gydomą italą ištiko insultas. Uostamiestyje dėstytojavęs jaunas vyras mirė taip ir nesulaukęs jo slaugyti atvykstančių tėvų.

Klaipėdos gydytojų nenustebino tai, kad nė keturiasdešimties metų neturintis Enriko Piero Quinto mirė nuo insulto. Apskrities ligoninės priėmimo skyriaus vedėjas Jonas Klapatauskas LŽ patvirtino, kad italo mirtis buvo neišvengiama – gydytojai jo išgelbėti negalėjo.

Nuvežė į ligoninę

Praėjusį šeštadienį Klaipėdos universiteto Humanitarinių mokslų fakultete italų kalbą dėstantis Quinto blogai pasijuto prie savo namų. Išlipęs iš automobilio vyras staiga prarado sąmonę ir parkrito. Niekas jo nepakėlė, o kaimynams nekilo įtarimų ar klausimų, kodėl inteligentiškas jaunas italas vidury dienos suklupo kieme.

Po kurio laiko atsigavęs jis atsistojo, grįžo į savo butą ir išsikvietė greitosios medicininės pagalbos tarnybą.

Italas gerai išmanė gyvenimo Lietuvoje specifiką, nes mūsų šalyje jis gyveno daugiau nei penkerius metus. Talentingas jaunas dėstytojas puikiai kalbėjo lietuviškai, rusiškai, japoniškai. Jis turėjo laikiną leidimą gyventi ir dirbti mūsų šalyje, o prieš pat mirtį iš Migracijos departamento buvo gavęs ir ilgai lauktą nuolatinį leidimą.

Į Statybininkų prospekte esantį Quinto butą atvykę medikai iš karto pasiūlė jam važiuoti kartu į ligoninę. Šeštadienį mieste budėjo Klaipėdos apskrities ligoninė, čia jis ir buvo atvežtas.

Priėmimo skyriuje vyrą apžiūrėję medikai pasiūlė pasilikti ligoninėje, pažadėjo atlikti visus reikalingus tyrimus. Italui buvo suteikta gydymo paslauga kaip ir kiekvienam eiliniam Lietuvos piliečiui. Anot priėmimo skyriaus vedėjo, pacientas turėjo „Sodros” knygelę ir sveikatos draudimą.

Quinto skundėsi stipriu galvos skausmu ir pykinimu. Čia jam skirti didelį kraujospūdį mažinantys vaistai.

Pacientas buvo paguldytas į kardiologijos skyrių. Budintis gydytojas Italijos piliečio būklę stebėjo visą naktį, o kitą dieną pamainą perdavė kolegai. Kardiologijos skyriaus medikai Quinto teiravosi apie jo sveikatą. Vyras prisipažino jaučiąsis geriau. Pirmadienį, anot medikų, jam visą dieną buvo atliekami įvairūs tyrimai, tačiau staiga pablogėjus būklei jis skubiai perkeltas į reanimacijos skyrių.

Buvo neoperuotinas

Apie nelaimę sužinojusi Klaipėdos universiteto Prancūzų kalbos katedros, kurioje Quinto dirbo, vedėja Raimonda Mineikienė skubiai atvyko į ligoninę aplankyti dėstytojo, bet į skyrių nebuvo įleista. Kitą dieną moteris sužinojo šiurpią naujieną, kad Quinto nebėra.

Medikai įtarė, jog italas mirė plyšus galvos smegenų kraujagyslei, vadinamajai aneurizmai. Anot Klapatausko, jo būklė buvo tokia, kad paciento išgelbėti praktiškai nebuvo įmanoma. „Kai kuriuos pacientus, kuriems nustatyta tokia pat diagnozė, galima operuoti, o šis žmogus buvo neoperuotinas”, – įsitikinęs Klapatauskas.

Sekmadienį, kol Quinto laiką leido ligoninės palatoje, Klaipėdos universiteto darbuotojos paskambino į Italiją jo tėvams ir pranešė apie netikėtą sūnaus ligą. Sutuoktiniai skubiai išskrido į Lietuvą, tačiau pamatyti sūnaus nespėjo. Jaunas vyras mirė naktį iš pirmadienio į antradienį, kai jį nuo į Klaipėdą vykstančių tėvų teskyrė vos šimtas kilometrų.

Klaipėdos apskrities ligoninės patologijos anatomijos skyriuje vakar Quinto buvo atliktas skrodimas. Sutikimą tai daryti užsienio piliečiui davė mirusiojo tėvai.

Neslepia įtarimų

Klaipėdos universiteto Humanitarinių mokslų fakulteto fojė pastatyta netikėtai anapus išėjusio dėstytojo nuotrauka. Jo mirtis – didžiulė netektis aukštosios mokyklos bendruomenei.

Mirusiojo palaikai bus laidojami jo tėvynėje Italijoje.

Palaikų išgabenimo iš Lietuvos reikalais rūpinasi Liudo Statkaus individuali įmonė. Jos savininkas teigė, kad Quinto tėvai įmonę įgaliojo sutvarkyti visus reikalingus išvežimo iš šalies dokumentus. Cinkuotas karstas su palaikais bus pergabentas lėktuvu iš Vilniaus į Milaną, vos tik bus nupirkti lėktuvo bilietai.

Universiteto bendruomenės atstovai negali patikėti, kad visuomet linksmas, žvalus, niekada niekuo nesiskundęs vyras taip anksti ir staiga išėjo iš gyvenimo. Akademinė bendruomenė linkusi abejoti, ar uostamiesčio medikai užsieniečiui suteikė visavertę pagalbą. Tačiau ligoninės vadovai tvirtina, kad Quinto liga nepaliko jam galimybės pasveikti, o vyrą ištikusi mirtis nepriklausė nuo medikų valios.

Medikai neigia, kad italo gydymui buvo skiriama per mažai dėmesio.

Kai kurie Klaipėdos universiteto bendruomenės nariai įsitikinę, jog italas paprasčiausiai nesusiprato, o gal ir nemokėjo, kuriam nors iš medikų pasiūlyti pinigų. „Visi tikimės, kad davę gydytojui pinigų gausime geresnę paslaugą, – sakė viena universiteto dėstytoja. – Bent jau būsime ramūs, kad bus atlikti reikalingi tyrimai”.

Patekęs į ligoninę Quinto gydančios gydytojos netikėtai paklausė: „Ar čia dabar turėsiu mirti?” Jo žodžiai buvo lemtingi.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , .

2 atsiliepimai į "Italas dėstytojas į ligoninę atvyko numirti"

  1. Natalija

    Juk taip paprasta- paskambinti į greitają, ligoninėj atlikti tyrimus,kol bus gauta tiksli diagnozė-ir šiuo atveju skubiai operuoti.
    Dabar gi gydytojai be paklausinėjimo ,kaip jaučiatės ,nieko žymesnio nedarė iki pat paciento mirties.Neprofesionaliai dirbta arba ilgokai laukta, pakol kas kyšį paduos…javascript: addsmiley(&#039 🙁 &#039);

  2. alex

    Pirma karta issiliejo kraujas prie namu. Isgyveno, pateko i ligonine. Butu istyre tomografu, butu pamate. Dabar numire nuo pakartotino – kaip ir priklauso – po 1-2 paru. Miesto ligonineje neurochirurgai operuoja tokias aneurizmas, be problemu ir kysiu – tik laiku ir i vieta patekti reikia. O italui nepasiseke…

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.