Baimę dėl Saulės užtemimo pakeis „Tyrėjų naktis”

Rytoj įvyksiantis Saulės užtemimas esą bus fatališkas Žemės gyventojams.

Padaugės susirgimų, ypač psichikos. Padidės technogeninių katastrofų, ypač kosmose, galimybė.

Apie tai pasaulį suskubo perspėti Pavlo Globos astrologijos institutas, veikiantis Rusijoje.

Nors būsimas Saulės užtemimas vyks virš Centrinės Amerikos, astrologų įsitikinimu, jis gali paveikti bet kurį Žemės gyventoją.

Tačiau mūsų šalies medikai ir mokslininkai kritiškai vertina astrologų prognozes ir siūlo pažinti dangų rugsėjo 22-ąją vyksiančioje „Tyrėjų naktyje”.

Sveikų nepaveiks

„Jei žmogus yra psichiškai nesveikas, bet koks išorės veiksnys jį gali paveikti. Pašaliniai veiksniai, tarp jų – užtemimai, gali išprovokuoti ligos pradžią ir tam žmogui, kuriam susirgimas yra genetiškai užprogramuotas”, – pastebėjo Klaipėdos psichikos sveikatos centro vyriausiasis gydytojas Aleksandras Slatvickis.

Beveik 30 metų darbo stažą turintis psichiatras pabrėžė, jog sveikam žmogui nei Saulės, nei Mėnulio užtemimai jokios įtakos negali turėti.

„Užtemimai buvo, yra ir bus. Juos sureikšmina ir ligas bei nelaimes pranašauja tie, kurie iš to gyvena. Jei katastrofa neįvyks, pranašas turbūt išsisuks tikindamas, jog meldėsi ir taip išgelbėjo pasaulį nuo nelaimės”, – šyptelėjo gydytojas psichiatras.

Jis prisiminė pernai per Kalėdas šimtus tūkstančių gyvybių nusinešusį cunamį.

„Prieš jį nebuvo jokių užtemimų, jokių pranašysčių dėl nelaimės”, – pabrėžė A.Slatvickis.

Tirs dangų

„Ar kas nors prieš penkerius metus išpranašavo, kad Niujorke dangoraižiai bus susprogdinti?” – kitą pasaulį sukrėtusią tragediją priminė Jokūbas Sūdžius.

Vilniaus universiteto astronomijos observatorijai vadovaujantis mokslininkas pastebėjo, kad nuo avarijų niekas nėra apsaugotas ne vien danguje, bet ir žemėje, o užtemimų fatališka įtaka tėra išsigalvojimas.

Pasak J.Sūdžiaus, užtemimų sureikšminimas liko iš senovės, kuomet dauguma žmonių buvo tamsūs.

Jų protams apšviesti dar nebuvo tokių mokslinių atradimų bei prietaisų, kokių yra dabar.

Būtent su jais bus supažindinama rytoj temstant Molėtų ir Vilniaus observatorijose bei planetariume prasidėsiančioje „Tyrėjų naktyje”.

„Populiariai aiškinsime, ką tyrinėjame, kokius eksperimentus atliekame. Jei bus giedra, per teleskopą stebėsime žvaigždžių spiečius, galaktikas”, – pasakojo J.Sūdžius.

Į „Tyrėjų naktį” observatorijose bei planetariume jau užsiregistravo per tūkstantį dalyvių iš visos Lietuvos.

Tarp norinčiųjų būti tyrėjais – daugiausiai mokinių.

„Rugsėjo 22-oji pasirinkta neatsitiktinai. Ši data ženklina astronominės vasaros pabaigą bei astronominio rudens pradžią. „Tyrėjų naktis” daugybėje observatorijų vienu metu vyks visoje Europoje ir skatins dialogą tarp visuomenės bei mokslininkų”, – sakė astronomas J.Sūdžius.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Mokslas su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.