Tyrėjai tardė saugumiečius

Kalbėjosi keturias valandas

„Jokių komentarų”, – mestelėjo Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto nariai, vakar daugiau kaip keturias valandas posėdžiavę Valstybės saugumo departamente (VSD).

Visą tą laiką politikai kalbėjosi su departamento generalinio direktoriaus Arvydo Pociaus pavaduotojais Dariumi Jurgelevičiumi ir Dainiumi Dabašinsku.

Parlamentarai išsamiai klausinėjo, kodėl VSD pulkininkas Vytautas Pociūnas praėjusių metų lapkričio mėnesį buvo išsiųstas dirbti į Lietuvos konsulatą Gardine. Rugpjūtį jis žuvo Breste.

Komiteto nariams buvo paaiškinta: dėl deprtamento pertvarkymo V.Pociūnui pasiūlyta išvykti į kokią nors Lietuvos diplomatinę atstovybę. Jis galėjo pasirinkti Tbilisį, Briuselį, Kišiniovą ar Gardiną.

Prieš pat išvykstant į Baltarusiją V.Pociūnui išimties tvarka buvo suteiktas pulkininko laipsnis.

Iškart po jo žūties Breste kai kurie parlamentarai stebėjosi, kodėl toks patyręs saugumietis buvo išsiųstas į užkampį.

Dabar apie tai jau kalbama gerokai nuosaikiau.

Pripažįstama, kad Lietuvos konsulatas Gardine – strategiškai svarbi vieta.

Šis miestas – Baltarusijos opozicijos citadelė. Iš čia kilęs ir jos lyderis Aleksandras Milinkevičius.

Gardine oficialius saugumo atstovus turėjo tik Lenkija ir Lietuva.

Konservatoriai draugo negynė

Konservatorių lyderis Andrius Kubilius ir artimas jo bendražygis Jurgis Razma po V.Pociūno žūties tvirtino, jog šis jiems sakęs nenorįs išvažiuoti dirbti į Gardiną.

„Lietuvos ryto” paklaustas, kodėl tuo metu neapgynė savo buvusio studijų laikų draugo ir nesudarė jam galimybių apie išsiuntimą į Gardiną pranešti iš Seimo tribūnos, J.Razma atsakė, jog tuo metu nenorėjęs kištis į VSD reikalus, nes tai – uždara institucija.

Apklaus ir žmoną, ir draugę

Po vakarykščio posėdžio buvo sudaromi sąrašai žmonių, su kuriais bus kalbamasi apie V.Pociūno žūties aplinkybes.

Kai kurie Seimo komiteto nariai reikalavo į apklausą pakviesti Užsienio reikalų ministerijos sekretorių Albiną Janušką. Jį konservatoriai kaltino prisidėjus prie pulkininko išsiuntimo į Gardiną ir neva taip nušalinus nuo svarbių tyrimų, susijusių su šalies energetikos ūkiu.

Siūlyta apklausti ir buvusį V.Pociūno pavaduotoją Kastytį Braziulį. Anksčiau kalbėta, kad jų tarpusavio konfliktai buvo viena priežasčių, paskatinusių pertvarkyti Ekonominio saugumo valdybą, kurioje abu pareigūnai dirbo. Šiuo metu K.Braziulis dirba kitame VSD padalinyje.

Neatmestina, kad liudys ir ilgametė V.Pociūno draugė žurnalistė Joana Lapėnienė, kuri dažnai lankėsi jo namuose Gardine.

Bus apklausta ir karininko žmona Liudvika Pociūnienė. To pageidavo kai kurie komiteto nariai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.