G. Petrikas – už tylos mūro

Susidaro įspūdis, kad dalis vadinamojo politinio elito siekia, jog buvęs bankrutavusio koncerno EBSW vadovas Gintaras Petrikas, šiuo metu esantis JAV pareigūnų rankose, negrįžtų į Lietuvą ir neprabiltų.

Tokią nuomonę vakar išsakė keletas politikų, sužinojusių, kad EBSW veiklą tirianti parlamentinė komisija nebandys susisiekti su už Atlanto kalėjime ekstradicijos į Lietuvą laukiančiu G. Petriku.

Toks sprendimas priimtas vakar susitikus su generalinio prokuroro dešiniąja ranka Gintaru Jasaičiu – esą baiminamasi, kad parlamentarų laiškas gali būti įvertintas kaip spaudimas JAV teismams bei bėglio advokatams.

Prokurorai nusigręžė

Laikinoji Seimo komisija EBSW veiklai ištirti buvo sudaryta dar 2005 metų vasarį, tačiau iki šiol jokių konkrečių vaisių jos darbas nedavė.

Vakar komisijos posėdyje dalyvavęs G. Jasaitis pareiškė, kad Lietuvos prokurorai nesirengia padėti politikams ir komisijos suformuluotų klausimų G. Petrikui nesiųs.

Protestuodamas prieš daugumos komisijos narių nenorą iš esmės spręsti G. Petriko grąžinimo į Lietuvą dilemą bei bandyti apklausti jį, iš komisijos pasitraukė Seimo narys Eligijus Masiulis.

„Matyt, ir komisija, ir teisėsaugos institucijos yra veikiamos tam tikro politinio sluoksnio, susijusio su aukštas pareigas einančiais arba ėjusiais pareigūnais. G. Petriko parodymai galėtų sukelti jiems labai daug nepatogumų. Todėl įvairiais būdais yra bandoma paslėpti visus galus į vandenį, o po to pareikšti, kad neužteko įrodymų. Komisija nenori kalbėtis su G. Petriku, ji tik imituoja tyrimą”, – „Vakarų ekspresui” sakė E. Masiulis.

Laikinoji komisija tiria, ar G. Petrikas gali dokumentais įrodyti EBSW ryšius su aukštais pareigūnais bei jiems mokėtus atlyginimus.

Politikams keista

Kritiškai G. Petriko ekstradicijos klausimą įvertino ir konservatorių lyderis Andrius Kubilius.

„Žinoma, reikia paisyti ir JAV teisinės sistemos subtilybių, susijusių su ekstradicija, galimais advokatų veiksmais. Tačiau keista, kad patys mūsų valstybės prokurorai nerodo jokio noro nuvykti į JAV ir apklausti G. Petriką. Arba paprašyti, kad klausimus užduotų JAV prokurorai. Ta užtverta tylos siena labai keistai atrodo”, – teigė buvęs premjeras.

Liberaldemokratas Valentinas Mazuronis svarstė, kad mūsų valstybėje yra jėgos, kurios visais būdais siekia užlaikyti G. Petriką JAV.

„Žodžiais yra sakoma viena, o darbais daroma visai kas kita. Kai kas labai bijo galinčio prabilti G. Petriko, nes prokurorai žaidžia keistus žaidimus”, – sakė politikas.

G. Petriką JAV Federalinių tyrimų biuro pareigūnai sulaikė 2004-aisiais, o šių metų kovą Kalifornijos valstijos centrinės apygardos teismas nusprendė išduoti bėglį. Pastarasis tokį sprendimą apskundė, todėl procesai gali užsitęsti net iki kelerių metų.

EBSW vadovavęs G. Petrikas kaltinamas iššvaistęs koncerno turtą bei pasisavinęs apie 80 mln. litų Lietuvos gyventojų indėlių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , .

1 atsiliepimas į "G. Petrikas – už tylos mūro"

  1. Juozas

    „Dašilo” galų gale… Kam apsimetate kvaileliais žiniasklaidos musmirės?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.