Fotografę priėmė prestižinė galerija

Panevėžiečiai fotomenininkai originaliais kūriniais pelno tarptautinį pripažinimą.

Šiuo metu prestižinėje Londono galerijoje „Plus one” veikiančioje parodoje „Balticalia Lithuania” eksponuojami jaunos panevėžietės fotografės Editos Voverytės darbai. Jos kūriniams skirta visa galerijos salė.

25 metų fotomenininkė „Panevėžio rytui” sakė ne kartą dalyvavusi tarptautinėse parodose, bet kai sužinojo, kad jos darbai atrinkti į šią parodą, net drebulys ėmė krėsti iš susijaudinimo.

Autorę žinia nudžiugino, bet prislėgė ir didelė atsakomybės našta, ir baimė, kad reikės bendrauti su dailės įžymybėmis.

Galerijoje „Plus one” visi menininkų darbai įvertinti.

E.Voverytės kūriniai kainuoja nuo 700 iki 1300 svarų. Tačiau jei jie būtų nupirkti, didžioji gautų pinigų dalis atitektų galerijai.

Lietuviai stebina originalumu

Be E.Voverytės fotografijų, parodoje eksponuojama ir Lietuvos meno įžymybių Sauliaus Vaitiekūno, Eglės Kuckaitės bei Jurgos Barilaitės kūryba. Lietuvių menininkai stulbina Londono meno žinovus originalumu.

S.Vaitiekūnas įdomiai žaidžia akmenimis, prikraudamas jų į telefono būdelę ar sukurdamas tiksinčią akmeninę „bombą”. J.Barilaitė pateikė instaliaciją su pieno stikline, kurioje matyti virtualus vaizdas – plaukiojanti pati menininkė.

Grafikė E.Kuckaitė rodo platų darbų spektrą: ir garsioms moterims skirtus neįprastos konstrukcijos kryžius, ir piešinius ant sienos.

Fotomenininkė E.Voverytė eksponuoja 14 fotografijų: ir pačius naujausius darbus, ir nuotraukas iš ankstesnio laikotarpio, kai ją domino tapyba ant kūno.

E.Voverytės kūriniai – neįprastai didelio formato. Pati didžiausia fotografija yra 1,85 metro ilgio ir 1 metro pločio. Fotomenininkės darbų atspaudus finansavo Lietuvos kultūros ministerija.

Parodų tradicijos – kitokios

E.Voverytė „Panevėžio rytui” sakė gerokai išsigandusi, kai atėjus parodos atidarymo laikui galerijoje pasirodė vos penki žmonės. Nusivylusi panevėžietė svarstė, kad nevertėjo taip toli gabenti darbus, jei jie sulaukia tokio menko susidomėjimo.

Tačiau paaiškėjo, kad Londone parodų atidarymai vyksta kitaip nei Lietuvoje. Skelbime nurodoma, kiek valandų tęsis atidarymas, todėl dauguma žmonių į jį ateina gerokai vėliau.

Po valandos galerija jau buvo sausakimša. Pasižiūrėti lietuvių darbų susirinko ir anglai, ir Londone gyvenantys tautiečiai. Parodoje apsilankė ir naujasis Lietuvos ambasadorius Didžiojoje Britanijoje Vygaudas Ušackas.

Lietuvos menininkų darbai sudomino britų spaudą bei televiziją. Parodos atidaryme dalyvavo ir Lietuvos televizijos laidos „Arti toli” žurnalistė.

Svarbu ne grožis, o talentas

Daugelis stebisi, kaip jauna fotografė iš Panevėžio sugebėjo patekti į prestižinę Londono galeriją, kokie ryšiai, pažintys turėjo įtakos.

E.Voverytė sako, kad apie dalyvavimą parodoje ji sužinojusi tik tada, kai gavo parodos kuratorių laišką. Kodėl panevėžietės darbai buvo atrinkti, jai papasakojo vienas iš parodos kuratorių Johnathanas Wigginas.

Jis kartu su Anna Yermakova yra įkūręs meno ekspertų grupę „New Realms LTD”, kuri ieško įdomių, perspektyvių menininkų buvusiose sovietinėse šalyse ir nori juos pristatyti Vakarų Europoje.

J.Wigginas kreipėsi į Lietuvos kultūros atašė Londone Indrę Daunytę, prašydamas supažindinti su įdomiausių Lietuvos menininkų kūryba, tačiau pateikti darbai jo nesudomino.

Tuomet meno ekspertas pats atvyko į Vilnių ir apsilankė Lietuvos dailininkų bei fotomenininkų sąjungose.

E.Voverytei J.Wigginas pasakojo peržiūrėjęs visą pluoštą jaunų fotomenininkų fotografijų ir vis neradęs to, ko tikėjosi. Pagaliau pamatęs panevėžietės darbus anglas sušuko, kad būtent to jis ir ieškojęs.

Autorė prisipažįsta kartais girdinti šnekų, kad bepigu jaunai ir gražiai fotomenininkei – vien dėl jos žavesio vyrai sutirpsta ir jai atsiveria keliai į tarptautines parodas.

E.Voverytė stebisi tai girdėdama. Ji savęs nelaiko gražia, be to, yra tvirtai įsitikinusi, kad jei nebus talento, išvaizda nepadės.

Modelius nardina po vandeniu

Pastaruoju metu E.Voverytę sužavėjo fotografavimas po vandeniu. Šis originalus sumanymas jai tapo vaistas nuo vienos iš didžiausių savo baimių – ilgą laiką fotomenininkė tiesiog paniškai bijojo vandens.

Maudydamasi ji visada laikydavosi arti kranto, siaučiančios vandens stichijos, net stebint jas televizoriaus ekrane, kėlė siaubą, o naktimis dažnai sapnuodavo skęstanti.

Kartą E.Voverytei šovė mintis, kad fotoaparatas galėtų padėti atsikratyti vandens baimės. Tiesa, ji nesiryžo pati nerti po vandeniu, tam neturi ir specialios labai brangios aparatūros.

Fotografė nutarė po vandeniu panardinti savo modelius. Juos ji ėmė fotografuoti baseine, upėje, ežere ir jūroje.

E.Voverytės modeliai – labai artimi žmonės: sesuo, draugės. Kūrybinis procesas būna ilgas ir varginantis.

Draugų dukterį Uršulę ji fotografavo visą valandą. Mergaitė trumpam iššokdavo iš vandens, pasišildydavo ir vėl nerdavo atgal. Pamačiusi, kad mergaitė jau visa dreba iš šalčio, E.Voverytė išsigando, kad ši nesusirgtų. O fotografės sesuo per fotosesiją peršalo ir susirgo.

Fotomenininkei pavyko sukurti originalių darbų, stebinančių įdomiomis kompozicijomis, transformuotomis formomis ir žaisme.

Ilgą laiką fotografavusi įprastus, grožio standartus atitinkančius modelius, E.Voverytė dabar vis dažniau pasirenka apvalesnių formų stambesnes moteris.

Fotografę vilioja Londonas

E.Voverytė džiaugiasi, kad Londone jai ir vyrui tapytojui Ramūnui Grikevičiui atsirado vietos vieno lietuvio namuose. Ten gyvendama panevėžietė jautėsi tarsi pas artimus gimines, nes vakarais laukdavo ir karštos arbatos puodelis, ir malonūs pašnekesiai.

Londone fotomenininkė sakė pajutusi laisvesnę, kūrybiškesnę atmosferą. Ją žavėjo pasivaikščiojimai didmiesčio gatvėmis, parkais ir net važiavimas metro. Visur jautėsi daugianacionalinio miesto ritmas, o pačių britų čia atrodė net mažiau nei atvykėlių iš kitų šalių.

Susižavėjusi Londonu E.Voverytė net svarsto galimybę jame apsigyventi. Ji mano, kad ten būtų galima pragyventi iš fotografijos, o tai visiškai nerealu Lietuvoje.

Galerija „Plus one” įsikūrusi gražiame prabangių namų kvartale. Tačiau didžiausią įspūdį E.Voverytei padarė čia veikiančios antikvarinės parduotuvės. Jose sukauptos vertybės, tarp kurių yra net archeologinių radinių, apstulbino grožiu bei fantastinėmis kainomis.

Pasak fotografės, norint nusipirkti vieną vertingą daiktą, reikėtų parduoti penkis tokius butus, kokiame ji dabar Panevėžyje gyvena.

Antikvarinius daiktus dievinanti menininkė iš Londono parsivežė tik vieną mažą senovinę dėžutę.

Šiaulių universitete audiovizualinį meną studijuojanti E.Voverytė sako, kad praėjusi vasara jai buvusi tikra dovana: fotografė dalyvavo ne tik parodoje Londone, bet ir Švedijoje, Stokholme, surengtoje lietuvių fotomenininkų parodoje „Lithuania between”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.