Politikų mintyse – merų priesaika

Artėjant savivaldos rinkimams Seime vis garsiau kalbama apie tai, kad savivaldybių merai irgi turėtų prisiekti valstybei.

Įvairių politinių partijų atstovai neslepia, kad ši iniciatyva pirmiausia nukreipta prieš pašalintą prezidentą Rolandą Paksą, kuris taikosi į Vilniaus vadovo postą.

Konstitucinis teismas (KT) uždraudė R.Paksui eiti bet kokias pareigas, susijusias su priesaika. Todėl savivaldybių tarybų rinkimai jam liko vienintelė landa sugrįžti į aktyvią politiką. Nei savivaldybių tarybų nariai, nei merai neprivalo duoti priesaikos.

Šiandien Seimo posėdyje bus pateiktos kelios su savivaldos rinkimais susijusios įstatymų pataisos. Kai kurie įtakingi parlamentarai parengė įstatymų projektus, numatančius ne tiktai merų, bet ir visų savivaldybių tarybų narių priesaiką.

Tiesa, šie politikai negali aiškiai atsakyti, ar dėl to reikėtų pataisyti Konstituciją.

Jei pagrindinis šalies įstatymas turėtų būti keičiamas, Seimas nespėtų baigti visų procedūrų iki savivaldos rinkimų.

Teisėjai važinėtų po šalį

Idėją dėl merų, jų pavaduotojų ir savivaldybių tarybų narių priesaikos aktyviausiai remia konservatoriai.

Apie tai Seimo posėdyje antradienį prabilo šios partijos frakcijos atstovas Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto narys Liudvikas Sabutis.

„Reikėtų priesaiką numatyti ir savivaldybių tarybų nariams. Jeigu jos reikalautume tik iš merų, greičiausiai reikėtų keisti Konstituciją ir skelbti tiesioginius jų rinkimus. Tuo tarpu norint įpareigoti visus savivaldybių tarybų narius duoti priesaiką nereikėtų pakeisti Konstitucijos”, – „Lietuvos rytui” sakė L.Sabutis.

Anot politiko, savivaldybių tarybų narių priesaiką galėtų priimti KT teisėjai: „Visi jie paeiliui ir galėtų važinėti po savivaldybes po rinkimų ir priiminėti išrinktų vietos politikų priesaikas ne tik bendruomenei, bet ir valstybei”.

Visuomenės savigynos priemonė

Konservatorių lyderis Andrius Kubilius patvirtino, jog ši idėja būtinai bus svarstoma Seime.

„Meras yra ne mažiau svarbus pareigūnas kaip ir kiti valdžios atstovai.

Priesaiką valstybei duoda ir atsakomybę prisiima ne tiktai aukščiausi politikai, bet ir daugybė žemesnio rango pareigūnų. O merai šios atsakomybės kažkodėl neprisiima”, – sakė A.Kubilius.

Politikas nesibaimina, kad šią idėją reklamai panaudos R.Paksas, kuriam gali kilti pagundų vėl vaizduoti susidorojimo auką.

„R.Pakso istorija parodė, kad priesaika – labai svarbus dalykas. Tai – konstitucinis visuomenės savigynos mechanizmas.

Svarbu padėti visuomenei apsisaugoti kartais ir nuo jos pačios sukeliamų problemų.

Jeigu nieko nedarysime, atsiras ir daugiau panašių į R.Paksą veikėjų”, – įsitikinęs konservatorių lyderis.

Kairieji atsargiai pritaria

Siūlymą įstatymuose numatyti priesaiką merams remia ir kai kurie socialdemokratai.

Vienas jų – pirmasis Seimo vicepirmininkas Česlovas Juršėnas.

„Beveik neabejotina, kad kas nors pateiks šį pasiūlymą, kai Seime bus svarstomi su savivaldos rinkimų įstatymais susiję projektai. Aš labiau linkęs pritarti tokiam variantui, kai priesaiką turi duoti merai ir vicemerai.

Ją priimtų apygardos teismo teisėjas”, – sakė Č.Juršėnas.

Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas socialdemokratas Julius Sabatauskas mano, kad dėl šių pataisų gali tekti keisti Konstituciją – pildyti priesaiką valstybei duodančių asmenų sąrašą, kitaip formuluoti jos nuostatas.

„Manau, kad numatyti priesaiką būtų galima visiems savivaldybių tarybų nariams, kaip žmonių renkamiems politikams. Konstitucijoje įvardyti asmenys gauna įgaliojimus tiktai tada, kai prisiekia valstybei.

Tačiau aš nežinau, ar savivaldybių narių, renkamų bendruomenės, įgaliojimus galima sieti su priesaika valstybei”, – sakė parlamentaras.

Atsakymų į šiuos klausimus kol kas neturi net ir konstitucinės teisės specialistai. „Pagrindinė problema ta, kad bendruomenės renkami savivaldybės politikai yra kito valdžios lygmens atstovai negu valstybės vadovai”, – padėtį trumpai apibūdino buvęs KT teisėjas Egidijus Jarašiūnas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.