Federeris – geriausias visų laikų tenisininkas?

Po pergalės „US Open” teniso turnyre geriausias pastarųjų metų pasaulio tenisininkas šveicaras Roger Federeris prabilo apie naują tikslą – per sezoną laimėti visus keturis „Didžiojo kirčio” serijos turnyrus

„Džiaukitės teniso gerbėjai, galbūt gyvenate laikais, kai po kortus bėgioja geriausias visų laikų tenisininkas”, – tokio pobūdžio antraštės mirgėjo po atvirojo JAV čempionato finalo, kuriame Roger Federeris 6:2, 4:6, 7:5, 6:1 įveikė amerikietį Andy Roddicką ir trečią kartą iš eilės laimėjo šį „Didžiojo kirčio” serijos turnyrą. Tai buvo trečioji šveicaro pergalė šio rango turnyruose šį sezoną ir devintoji per karjerą.

Klausimas – kada

Teniso legendos Rodas Laveras ir Pete’as Samprasas jau negali ramiai miegoti. Prie jų rekordų šveicaras artėja labai sparčiai, o jam dar tik 25 metai. R.Federeriui iki australo R.Lavero pergalių skaičiaus „Didžiojo kirčio” turnyruose trūksta dviejų laimėjimų, iki P.Sampraso – penkių.

„Klausimas yra kada, o ne tai, ar jis pagerins rekordą”, – tai ne kieno nors kito, o paties P.Sampraso apie R.Federerį pasakyti žodžiai.

R.Laveras yra iki šiol paskutinis tenisininkas, laimėjęs per vieną sezoną visus keturis „Didžiojo kirčio” serijos turnyrus. Tai nutiko 1969-aisiais. R.Federeris australo laimėjimą galėjo pakartoti jau šiemet, tačiau Prancūzijos atvirojo čempionato finale palūžo per mačą su ispanu Rafaeliu Nadaliu. Per kitus tris turnyrus – „Australian Open”, Vimbldono ir „US Open” – šveicarui neprilygo niekas.

R.Federeris laimėjo jau penkis iš šešių pastarųjų „Didžiojo kirčio” turnyrų (2005-aisiais nugalėjo Vimbldone ir „US Open”). Paprasta suskaičiuoti, kad per 42 mačus elitiniuose turnyruose šveicaras suklupo tik kartą – per minėtą dvikovą su R.Nadaliu.

„Tai buvo geriausias mano sezonas”, – didžiavosi savo rezultatu R.Federeris.

Nieko keisto, kad asmenų, nelaikančių šveicaro teniso genijumi, geriausiu iš geriausiųjų, vis mažėja. „Federeris yra sporto ikona, galbūt didžiausia iš visų. Su juo lygintis gali tik golfo žaidėjas Tigeris Woodsas ir krepšininkas Michaelas Jordanas”, – sakė atvirojo JAV čempionato ketvirtfinalyje šveicarui pralaimėjęs kitas amerikietis Jamesas Blake’as.

Beje, T.Woodsas stebėjo „US Open” finalą ir plojo šveicarui sėdėdamas šalia pastarojo sužadėtinės Mirkos Vavrinec. Apie tai, kad R.Federeris taps geriausiu visų laikų pasaulio tenisininku, įvairiomis progomis jau yra kalbėję Patas Cashas, Johnas McEnroe, Matsas Wilanderis ir net pats R.Laveras.

Žaidžia vis geriau

A.Roddickas, kuris pagerino žaidimą, kai pradėjo treniruotis pas Jimmy Connorsą, su R.Federeriu lygiai kovojo tik per antrą ir trečią finalo setus. Nuo egzekucijos amerikietį gelbėjo galingas padavimas. Tačiau kai tik šveicaras panorėdavo žaisti geriau, taip ir nutikdavo. Kai R.Federeris imdavo žaisti greičiau, A.Roddickas korte sutrikdavo lyg vaikas. Jis bėgiodavo lyg pamišęs, o šveicaras ramiausiai vieną po kito atlikdavo chirurgiškai tikslius smūgius.

„Apie tai, kad nėra nė vieno tenisininko, kuris šiandien būtų bent arti Roger, neverta nė diskutuoti. Labiausiai sukrečia tai, kad jis kasmet žaidžia vis geriau”, – po pralaimėjimo pusiau juokais kalbėjo A.Roddickas.

Ką sako R.Federeris? Jis imasi naujų iššūkių. „Suprantu, kad šiuo metu dominuoju teniso kortuose. Todėl sakau atvirai – mano tikslas yra laimėti visus „Didžiojo kirčio” turnyrus kitą sezoną. Tikiu, kad galiu tai padaryti”, – sakė šveicaras.

Rekordai, kuriuos R.Federeris gali pagerinti:

Pergalės „Didžiojo kirčio” turnyruose

Pete’as Samprasas – 14 Roger Federeris – 9

Keturios pergalės „Didžiojo kirčio” turnyruose per sezoną

Rodas Laveras (1969, 1962) Roger Federeris (po 3 – 2004 ir 2006)

Pasaulio reitingo lyderis be pertraukos (savaitėmis)

Jimmy Connorsas – 160 Roger Federeris – 137

Pasaulio reitingo lyderis iš viso (savaitėmis)

Pete’as Samprasas – 286 Roger Federeris – 137

Pergalės Vimbldone iš eilės

Bjornas Borgas – 5 Roger Federeris – 4

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.