Pasaulio jaunimo bokso čempionate – sėkmingas lietuvių pasirodymas

Š.m. rugsėjo mėn. 8-18 d. Agadire (Marokas) vyko 14-asis Pasaulio jaunimo (iki 19m.) bokso čempionatas, kuriame dalyvavo 274 boksininkai iš 56 valstybių (tame tarpe ir 5 Lietuvos bokso mokyklos atstovai).
Pirmasis iš lietuvių kovas Pasaulio jaunimo bokso čempionate pradėjo Kauno r. atstovas Egidijus Kavaliauskas (treneris Jurijus Kolyčevas) – svorio kategorija iki 57 kg. Jam teko kautis su Kinijos boksininku Wenxin Luo, kuris labai greitai judėjo ringe, keitė judėjimo kryptį, staigiai smūgiavo, dažnai darė pavojingus judesius galva. Lietuvio pranašumas išryškėjo tik po nokdauno, į kurį kiną 4-ame raunde pasiuntė mūsų boksininkas. Iškovota nelengva pergalė 16:12. Po dienos poilsio E. Kavaliausko laukė kova su Alžyro boksininku Hamza Kramov. Tai Rusijos bokso mokyklos atstovas pasižyminti aukšta bokso technika, dideliu greičiu, ištverme ir gausiu apgaulingų judesių arsenalu. Kova pirmuosius 2 raundus vyko atkakliai ir apyligiai, tačiau šoniniai ringo teisėjai (kurių net 4 buvo iš musulmoniškų šalių) 3-ame raunde vis labiau įžvelgė alžyriečio pranašumą. Kova buvo sustabdyta pasiekus 20 taškų skirtumą.
Sėkmingiausiai čempionate pasirodė Šiaulių m. sporto mokyklos „Dubysa” auklėtinis Marijus Kravčuk (treneriai: Kęstutis Beržanskis, Valdis Milgravis). Svorio kategorijoje iki 54 kg Marijus pirmoje kovoje aiškia persvara įveikė Mohammed Saeed Alnuai (JAE) ir kovoje dėl medalio egiptietį Mahmoud Mohy Edin Abdelm rezultatu 30:17. Pusfinalyje kovojant su Indijos boksininku Santosh Singh Soubam M. Kravčiukui teko pripažinti pastarojo pranašumą. Tad iškovotas bronzos medalis (pakartotas 1998 metų vilniečio Dariaus Jasevičiuas pasiekimas).
Čempionate 5-ą vietą iškovojo Vilniaus dvikovinių sporto šakų mokyklos atstovas, supersunkiasvoris Pavel Kulda (treneris Ivanas Minkevičius). Burtai lėmė, kad P. Kuldai kaip ir M. Kravčiukui, nereikėjo kovoti pirmąjame rate. Antrojo rato kovoje su kanadiečiu Franz Johann Rill pergalę iškovojo Lietuvos atstovas rezultatu 33:24. Ketvitfinalyje kovojant su amerikiečiu (kuris beje 1/8 nugalėjo Rusijos boksininką A. Volkovą), P. Kuldai pristigo jėgų ir 4-ame raunde teisėjas nutraukė kovą pripažindamas amerikiečio pergalę.
Nepasisekė kauniečiams 51 kg boksininkui Vitalijui Solovjovui ir pussunkiasvoriui Pauliui Kasiulevičiui. Pirmasis kovojo su Mongolijos čempionu Enkhjargal Ider, kuris šiais metais buvo atvykęs dalyvauti tarptautiniame „A. Šociko vardo” bokso turnyre. Nors Vitalijus pagirtinai kovojo prieš Mongolijos boksininką, tačiau jautėsi per didelis susikaustymas ir jo priešininkas dažnai būdavo greitesnis ir 3-ame raunde pririnko 20 taškų persvarą. Paulius Kasiulevičius (treneris Vytautas Sinkevičius) kovas pradėjo antrąjame rate su italu Gianluca Galli. P. Kasiulevičius per vėlai perėmė iniciatyvą į savo rankas, ir nors italui ringo teisėjas skyrė dvi pastabas, pralaimėjo rezultatu 28:23.
Lietuvos bokso federacijos gen. sekretoriaus V. Sinkevičiaus vertinimu dalyvavimą Pasaulio jaunimo bokso čempionate laikytume sėkmingu. Be čempionato apdovanojimų liko tokios stiprios bokso šalys kaip Vokietija, Bulgarija, Baltarusija, Skandinavijos ir mūsų kaimynės: Latvija, Estija.
Čempionato kovos parodė, kad bokso lygis tarp įvairių pasaulio šalių suvienodėjo, žymiai sumažėjo skaičius šalių kurios ryškiai dominavo bokse (išimtis Kubos boksininkai, kurių visi 6 atstovai dalyvavo finale, o 5 tapo nugalėtojais). Esant dideliam skaičiui vienodo pajėgumo boksininkų dažnai sėkmingą pasirodymą lemia palankūs burtai, tebelieka opi teisėjavimo problema. Nors čempionato burtų traukimas vyko tikrai objektyviai, tačiau jautėsi tendencingas teisėjavimas kai į ringą iškopdavo skirtingų žemynų ar net religijos atstovai (kiekvienas teisėjas palaikydavo savo žemyno boksininkus, o musulmoniškų šalių teisėjai savo religijos boksininkus).
Lietuvos teisėjo – AIBA kategorijos teisėjo Algirdo Majausko darbas įvertintas labai gerai jis pateko į geriausių Pasaulio jaunimo bokso čempionato teisėjų dešimtuką.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , .

2 atsiliepimai į "Pasaulio jaunimo bokso čempionate – sėkmingas lietuvių pasirodymas"

  1. Sekmes !

  2. Janina Jasinskiene

    Marijui Kravciuk ir treneriui K.Berzanskiui linkiu dideles sekmes ju darbe ir nepailstancios energijos bokse siekiant aukstumu.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.