Būsimiems vairuotojams – keblumai

Nuo spalio 17 dienos įsigalios patobulinta praktinio vairavimo egzamino vertinimo tvarka.

Esminis pakeitimas yra tai, kad keisis figūrinio važiavimo aikštelės. Išliks tie patys veiksmai: kaip pastatyti automobilį lygiagrečiai, statmenai, įstrižai (tai būdavo tarsi padaryti garažiukai). Vairuotojams kaip orientyras būdavo aukštos gairelės.

„Galima sakyti, nebeliks gairelių, o bus tik stovintį automobilį imituojantis orientyras. Taip pat prisideda važiavimas eismo juosta pirmyn ir atgal. Tai yra apsisukimas pasinaudojant kiemo įvažiavimo keliu.

Taip pat keisis vertinimo sistema. Praktinio važiavimo aikštelėje nebebus galima penkis ar šešis kartus kartoti to paties veiksmo. Vairuotojas turės mokėti atlikti veiksmą ne daugiau kaip per du bandymus”, – sakė valstybinius vairavimo egzaminus vykdančios bendrovės „Regitra” Klaipėdos filialo vyresnysis specialistas Gintautas Nagelė.

Jis nemano, kad tai yra pasunkinimas, tiesiog egzaminas artimas realesnėms sąlygoms.

„Ne visi supranta, kad egzaminui reikia ruoštis rimtai. Jo metu 20 procentų sugebėjimų „praryja” jaudulys ir baimė, todėl reikia, kad bent 80 procentų liktų. Jei pasiruošei tik 60 procentų ir dar dalis nukrenta, tai tiek ir tegali tada parodyti”, – mano G.Nagelė.

Kiti pakeitimai aktualūs norintiems įgyti teisę vairuoti transporto priemonę su priekaba – iš jų bus reikalaujama sugebėjimo prikabinti ir atkabinti priekabą.

Iki šiol keletas buvusių atskirų manevravimo su priekaba pratimų sujungti į vieną – važiavimą „S” raidės formos trajektorija.

Vairuotojas turi sugebėti priekabą pastumti į šoną, jos galu kuo tiksliau privažiuoti prie rampos. Priekabą taip pat reikia mokėti įvaryti atgaline eiga į tam tikrą nedidelę erdvę.

Vairavimo mokyklos „Sijolga” direktorius Rolandas Jurgaitis mano, kad nieko sudėtingesnio vairavimo praktiniame egzamine neatsirado.

„Man atrodo, kad kai panaikins gaireles, tai žmogus jau vairuos natūraliau. Aišku, vairuoti reikės mokytis daugiau valandų, tačiau tai – jo paties labui.

Kursų kainos neturėtų kilti, privalomų valandų nepadidėjo. Tačiau žmonės turės imti papildomai vairavimo pamokų, nes 20 valandų vairavimo pamokų pakanka tik jau patyrusiems”, – sakė R.Jurgaitis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.