LEZ valdytojai laikė ministro egzaminą

Prieš pasirašydamas atnaujintą sutartį su belgų konsorciumu Ūkio ministerijos vadovas Vytas Navickas panoro įsitikinti Kauno laisvosios ekonominės zonos svarba

Kauno laisvojoje ekonominėje zonoje (LEZ) vakar apsilankęs ūkio ministras Vytas Navickas nutarė savo akimis pamatyti, kaip įgyvendinamas šis projektas. Jis artimiausiu metu ketina pasirašyti atnaujintą sutartį su LEZ valdytojais.

V.Navickas Kauno LEZ apsilankė po darbo dienos ministerijoje. „Ant mano stalo guli atnaujinta sutartis, nes po Seimo priimtų pataisų pasikeitė Kauno LEZ ribos, nuomos laikas pailgėjo nuo 49 iki 99 metų, Vyriausybės prašoma padėti išpirkti iš savininkų 80 ha žemės, – „Kauno dienai” sakė ministras. – Panorau savo akimis pamatyti, kas čia daroma”. V.Navickas yra pirmasis ūkio ministras, apsilankęs LEZ teritorijoje.

Iš pradžių LEZ turėjo sudaryti daugiau kaip 1000 ha, tačiau dėl sunkių derybų ir bylinėjimosi su žemės savininkais šis plotas sumažintas perpus.

V.Navickas domėjosi, kiek į LEZ per aštuonerius metus investavo valdytojai, belgų konsorciumas „AOI N.V”, ir kas už šias lėšas padaryta. Kauno LEZ direktorius Vytautas Petružis teigė, kad valdytojai nuo plento nutiesė 300 metrų kelią, atvedė vandentiekį, elektrą, komunikacijas. „Iš viso jau investuota 6,2 mln. litų”, – sakė V.Petružis. Ministrui abejonių kėlė, ar tai ne per didelė suma. „Per aštuonerius metus padidėjo daugelio darbų kainos”, – aiškino V.Petružis.

Ministras domėjosi, kodėl bendrovė „YIT Kausta” logistikos centro statybai pasirinko būtent LEZ. Šios įmonės finansų direktorius Vaidas Repečka teigė, kad tai labai patraukli vieta būsimiems terminalų nuomininkams. „Jau dabar yra norinčiųjų čia nuomotis patalpas, taip pat yra pageidaujančių nusipirkti ir valdyti šį centrą”, – teigė V.Repečka.

V.Navickas smalsavo, kiek „YIT Kausta” moka nuomos mokesčio LEZ valdytojams. „Deja, pasirašytos sutarties sąlygos yra tokios, kad pasakęs atsidurčiau teisme, – šypsojosi V.Repečka. – Tačiau Kauno teritorijoje įsigyti ar išsinuomoti sklypą būtų daug brangiau, apie 30 tūkst. litų, be to, žinojome, kad LEZ teritorijoje projektas neužstrigs dėl detaliojo plano derinimo”.

Belgų konsorciumo „AOI N.V” valdybos pirmininkas Fredis Opsomeris sakė, kad per aštuonerius sunkius LEZ kūrimo metus jo optimizmas nesumažėjo. „Čia labai gera ir patraukli investicijoms vieta – šalia du greitkeliai, oro uostas, netoli – geležinkelio stotis, todėl LEZ labai reikšmingas visam Kauno regionui”, – įsitikinęs jis.

Kauno apskrities viršininko pavaduotojas Virginijus Vizbaras teigė, kad šią savaitę Vyriausiasis administracinis teismas pradės nagrinėti žemesnio teismo atmestą savininkų skundą. „Jiems buvo siūloma 60 – 100 tūkst. litų už ha, tačiau savininkai nori milijono”, – sakė V.Vizbaras.

Apskrities valdžia bylinėjasi su 11 savininkų. „Tikiuosi, kad šiame teisme pagaliau baigsis kelerius metus trukęs bylinėjimosi maratonas”, – kalbėjo V.Vizbaras.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.