Liūdesys, neleidžiantis džiaugtis motinyste

Esate laiminga, pagimdžiusi nuostabų vaikelį, bet nežinia ko pravirkstate. Lyg ir viskas puiku, bet apima neviltis. Kodėl? Specialistai teigia, kad dauguma moterų kenčia nuo pogimdyminės depresijos.

Pasak Vilniaus psichoterapijos ir psichoanalizės centro psichiatrės Aušros Stankūnienės, lengvesnė pogimdyminės depresijos forma – motinystės liūdesys – aplanko nuo 80 iki 85 proc. vaikelio susilaukusių mamyčių. Moteris kankina nerimas, miego ir atminties sutrikimai, negebėjimas sutelkti dėmesio į svarbius dalykus. Ji skundžiasi nuovargiu, tampa itin jautri, nervinga, verksminga. Kartais moterį pradeda kamuoti galvos skausmai. Motinystės liūdesys dažniausiai atsiranda trečią ar ketvirtą dieną po gimdymo. Psichiatrės teigimu, jei šie simptomai pasireiškia ilgiau negu dvi savaites, moteris turėtų kreiptis į specialistus. Didžioji pogimdyminė depresija ryškesnė – sulėtėja mąstymas, judesiai, kankina liūdesys ir nerimas. Jaunoji motina nebeturi jėgų ir noro atlikti būtinus darbus. Moterį pradeda kamuoti nepagrįsta baimė, kad nesugebės pasirūpinti kūdikiu, bus bloga motina. Didžiulis nerimas verčia nuolatos tikrinti, ar nieko blogo neatsitiko jos vaikui. Susiaurėja interesų ratas, moters nebedomina anksčiau jai buvę įdomūs dalykai, ji tampa apatiška arba, priešingai, itin veikli, emocinga. Manoma, kad didžioji pogimdyminė depresija gali trukti nuo keturių mėnesių iki metų.

Ligos priežastys

Psichiatrės A.Stankūnienės teigimu, didžiausią įtaką polinkiui susirgti pogimdymine depresija daro po gimdymo organizme vykstantys hormonų pokyčiai, patirtos organizmo fiziologinės permainos ir psichologinė įtampa. Jei moteris anksčiau sirgo depresija, tikimybė, kad liga atsinaujins po gimdymo, labai padidėja. Tai gali būti ir kaip giminės ligų paveldėjimas. Ligą gali sukelti ir neturtas, nelauktas nėštumas, patirtas stresas per gimdymą, nedarnūs santykiai su kūdikio tėvu.

Psichologinė pagalba jaunai mamai

Lengvesnė pogimdyminės depresijos forma – motinystės liūdesys – įveikiamas padedant psichologams ar šeimos nariams. Didžioji pogimdyminė depresija gydoma antidepresantais. Psichiatrė įspėja, kad antidepresantai ir kiti psichiką veikiantys vaistai su motinos pienu patenka ir į vaikelio organizmą, todėl kiekvienu atveju turėtų būti labai atidžiai skiriama vaistų dozė.

Didelę įtaką moters savijautai turi šeimos palaikymas, artimųjų pagalba. Pasak A.Stankūnienės, būtų gerai suteikti moteriai galimybę pailsėti, kad ji galėtų užsiimti mėgstama veikla, susitikti su draugais, dalyvauti moterų, sergančių pogimdymine depresija, savitarpio pagalbos grupių veikloje. Jei yra galimybė, seneliai turėtų išleisti jauną šeima pailsėti, pabūti be vaikų.

Pavojinga psichozė

A.Stankūnienės teigimu, pavojingiausia pogimdyminės depresijos forma yra pogimdyminė psichozė, pasireiškianti kliedesiais ir haliucinacijomis. Moteris gali būti labai pakilios nuotaikos arba, priešingai, beviltiškai liūdna. Sergant psichoze po gimdymo kyla reali grėsmė tiek vaikelio, tiek motinos sveikatai ir gyvybei. Psichiatrės nuomone, moters, sergančios pogimdymine psichoze, nereikėtų palikti vienos su vaikeliu, bet atskirti jos nuo mažylio taip pat negalima. Norint šią ligą įveikti būtina psichologo pagalba, gydymas antidepresantais ir artimųjų palaikymas. Gydytojos teigimu, gimdymas stipriai paveikia ne tik pačią moterį, bet ir jos vyrą. Daugelis iš jų kreipiasi į specialistus prašydami pagalbos, skųsdamiesi dideliu nerimu, liūdesiu, nuovargiu. Vis tik nereikėtų bijoti gimdymo ir su juo susijusių ligų, – vaikai suteikia didžiulį džiaugsmą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Vaikai su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.