Mano batai buvo du…

Darželio auklėtojos pastebi, kad vaikai avi nehigieniškus, prastos kokybės, o kartais ir labai nudėvėtus batukus. Mažyliai negali bėgioti, greičiau prakaituoja ir pavargsta jų kojytės.

Vaikiška avalynė – didelė problema. Natūralios odos aulinukai gana brangūs, o darželinukams ar pradinukams tinkamų lengvų, gerų batelių, vasarinių sandalų sunku rasti net brangiose parduotuvėse.

Nelabai pasiturintys tėveliai batukų dažniausiai ieško turguje ar dėvėtų drabužių bei avalynės parduotuvėse. Gerai, jei pavyksta surasti natūralios odos ir dar nenešiotus batukus. Kitu atveju toks taupumas gali atsiliepti vaiko sveikatai ir atvesti iki ortopedo kabineto.

Daugėja plokščiapėdžių vaikų

Pasak KMU medicinos mokslų daktaro gydytojo ortopedo-traumatologo Amūro Petravičiaus, pėdos deformacijos nustatomos beveik trečdaliui vaikų ir paauglių. Plokščiapėdystė gali išsivystyti vaikystėje ir paauglystėje, kai auga ir formuojasi vaiko pėda. Tai gali atsitikti ir dėl netinkamos avalynės. Didėjant vaiko svoriui kojoms tenka didelė našta. Kad kojos tą naštą pakeltų be vargo, joms reikia padėti. Geriausia, kai vaikutis bėgioja basas, tačiau bėgioti basomis sveika tik nelygiu paviršiumi. Profilaktiškai vasarą labai sveika bėgioti žvyruota ežero pakrante arba smulkių akmenų pripiltoje žaidimo aikštelėje. Būste, kurio grindys lygios, vaikas turi avėti ne minkštas šlepetes, o batukus su pakulne. Tie batukai turi būti ne tik geros kokybės, patogūs, bet ir saugūs. Gydytojai osteopatai teigia, kad vaikui netyčia kryptelėjus ir išjudinus iš vietos sąnariuką suaugus gali tekti kentėti nuo stuburo ligų. Deja, dabar madingi batai toli gražu nėra nei patogūs, nei saugūs. Atiduodami duoklę madai pamirštame sveikatą. Taip, pasak gydytojo A.Petravičiaus, labiausiai save žaloja paauglės, kai avi siaurus aukštais užkulniais batelius. Negalime savo vaikams visai uždrausti nešioti madingos smailianosės ir aukštakulnės avalynės – tokią avalynę jie gali dėvėti tik trumpą laiką, tai yra ji gali būti tik proginė.

Kada reikia susirūpinti

„Kai vaikas jau atsistoja, pradeda judėti ir dirbti tie raumenys, kurie atsakingi už pėdos skliauto formavimą”, – teigia gydytojas A.Petravičius. – Todėl tokio amžiaus vaikams beveik visada nustatome plokščiapėdystę – pėdos skliautų suplokštėjimą”. Pasak gydytojo, anksčiau iki 3 metų visai nebuvo kreipiamo dėmesio į vaiko pėdos formavimąsi. Šitaip daryti negalima. Jau nuo 1,5 metų turime pasirūpinti, kad vaiko pėdutės nesideformuotų. Jei pradėjus deformuotis pėdai laiku tuo nesusirūpinsime, tai vėliau bus dar mažiau šansų ką nors ištaisyti.

Geriau nerizikuoti

„Vien tik apžiūrėjus vaiko pėdutes negalima nuspręsti, ar vaikas tikrai plokščiapadis, ar ne, – teigia gydytojas A.Petravičius. – Tik specialiu prietaisu nustatome, kiek deformuota vaiko pėda”. Todėl jau nuo 1,5 metų profilaktiškai reikėtų apsilankyti pas gydytoją ortopedą. Gydytojas teigė, kad nustačius plokščiapėdystę siūloma nešioti įdėtą specialų įdėklą į batus – supinatorių. Pasak gydytojo, kartu dėl plokščiapėdystės būna ir kitų problemų (pavyzdžiui, pėdučių „virtimas” į viršų). „Žodis „deformacija” žiauriai skamba, tenka aiškinti tėvams, kad tai nėra baisi tragedija”, – sako gydytojas A.Petravičius. Pėdos deformaciją vaikas ilgainiui gali išaugti, bet, pasak gydytojo, geriau nerizikuoti ir bent kartą per metus apsilankyti pas ortopedą.

Profilaktika – saugūs ir geri batai

Avalynė yra kaip papildoma profilaktikos ir gydymo priemonė. „Kompensuojamą gydomąją avalynę vaikams galima skirti tik kartą per metus, o profilaktiškai kaip medikas ir tėvas patarčiau savo vaikams pirkti tik kareiviškų batų tipo avalynę, tai yra aukštais auliukais, suvarstomą, tvirtą, – teigia gydytojas. – Jei pėda jau pradėjo deformuotis, mažesniems vaikams vasarą rekomenduočiau nešioti specialias basutes, o į batukus norint išlaikyti pėdos skliautą derėtų įdėti supinatorių”. Gydytojas pataria net ir nesant pėdos deformacijų, vaikams pirkti basutes ar batukus tik aukštu užkulniu, virš kulkšnies, kad jis prilaikytų pėdą, ir ši nekryptų į vidų. Užkulnis būtinai turi būti kietas. Kad batukai ar basutės tvirtai laikytųsi, turi būti segtukas arba lipdukas. Tik tokią avalynę nešiojant, net atliekant fizinius pratimus (vaikas juk visą laiką juda) išvengiama čiurnos traumų.

Individuali ir gera avalynė

Kiekvienas žmogus, nesvarbu vaikas ar suaugusysis, avalynę nunešioja pagal savo pėdą. Vadinasi, batas prisitaiko prie pėdos, todėl negali tikti kitam žmogui. „Kadangi vaiko pėda auga, tai nešioti ir jau deformuoti batai gali kliudyti taisyklingai formuotis pėdai, dėl to gali išsivystyti plokščiapėdystė”, – tvirtina gydytojas. Jis pabrėžia, kad avalynė, kaip ir dantų šepetukas, turi būti skirta tik konkrečiam vaikui.

Pasak gydytojo, netinkama ir prasta avalynė, dažniausiai yra pigi. Kai kuriose parduotuvėse galima įsigyti ortopedinės avalynės su supinatoriais. Perkant tokią avalynę irgi reikia patikrinti, ar supinatoriaus pagalvėlės minkštos, nes kitaip jis neatlieka savo funkcijos. Kojomis reikia rūpintis ir jokiu būdu negailėti pinigų patogiai, natūralios odos avalynei.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Vaikai su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.