Jaunųjų politikų šūkis: „Nevok, politikai nemėgsta konkurentų”

Rūpi miesto ateitis
Jaunųjų politikų klubas Alytuje įkurtas kovo mėnesį. Pasak jo narių, kai kuriems jaunimo lyderiams nepatiko esama politinė padėtis mūsų mieste. Jie pradėjo diskutuoti, svarstyti. Prisidėdavo vis daugiau jaunuolių, nestokojančių idėjų. Jaunųjų politikų klubas, jo aktyvo teigimu, nėra oficiali organizacija, tai tik jaunų žmonių, turinčių ir norinčių šį tą pasakyti, padiskutuoti politikos temomis, grupė. Šiuo metu klubas vienija 22 jaunuolius, kurie nevengia karštų diskusijų.
„Mes – tie, kurie rengiamės Alytuje gyventi. Mums labai svarbu ne tik koks miestas šiandien, bet ir koks jis bus po 10 ar 20 metų. Šiandien Alytų vadina darbininkų, snobų, pensininkų miestu. Vis dažniau tenka išgirsti, kad jaunimas nenori grįžti į Dzūkijos sostinę, nes čia nemato savo ateities, mat Alytus neturi ilgalaikės programos. Griūva koalicija, pasikeičia ir programa”, – pasakoja Jaunųjų politikų klubo aktyvistai.

Užtenka dviejų kadencijų

Jaunieji politikai prisiminė, kai Alytaus jaunimo reikalų taryba prieš metus politikams įteikė rezoliuciją, kurioje nurodė jaunuomenės poreikius, bet iki šiol nesulaukė jokios reakcijos.
„Mūsų atliktos apklausos parodė, jog Alytus išaugina daug jaunimo lyderių, kurie aktyvią veiklą tęsia didmiesčiuose ir į gimtinę nenori grįžti tik dėl to, kad čia negalės įkūnyti savo minčių ir idėjų. Alytaus politikų sąrašuose nematome, o debatuose negirdime jaunimo. Tiesa, vienos kitos partijos narių sąrašuose jaunų žmonių yra, bet, kaip paaiškėjo, jie – bičiulių, giminaičių atžalos”, – tvirtina Jaunųjų politikų klubo idėjinis lyderis Nerijus Cesiulis.
Jaunųjų politikų klubo narys, Lietuvos jaunųjų Europos federalistų Alytaus skyriaus pirmininkas Marius Andrijauskas sako, kad politikų kalba ir pažadai girdimi tik prieš rinkimus. Vėliau politikų balsai nutyla. „Gal jie ir dirba, tačiau nėra informacijos, politikų ataskaitų. Be to, po rinkimų politikų neprisišauksi, o prieš jie įkyri”. Marius pasisakė prieš rinkimų kampanijas, kai rinkėjų ieškoma nešant televizorius, skalbykles į senelių namus ar kitas įstaigas. „Reikėtų drausti dovanų sistemą, o vertinti visuomenei nuveiktus darbus”, – mano pašnekovas.
Daugelis Jaunųjų politikų klubo narių yra už dvi politikų kadencijas.
„Vieną reikia skirti politikui įsivažiuoti. Per vieną kadenciją gal ir neįmanoma pasiekti užsibrėžto tikslo, bet jei politikas nieko naudingo visuomenei nenuveikė per dvi kadencijas, jis privalo iš aktyvios politikos pasitraukti. Visą gyvenimą nepolitikuosi. Yra laikas ateiti ir išeiti. Žmogus – ne versmė, kad idėjomis trykštų visą gyvenimą”, – mano klubo nariai.

Palaiko tiesioginius merų rinkimus

„Mūsų manymu, meras privalo atstovauti ne partijoms, o žmonėms. Jį turėtų rinkti ne taryba, o liaudis tiesioginiuose rinkimuose”, – įsitikinęs M.Andrijauskas.
Pasak Alytaus liberalaus jaunimo pirmininko, šio klubo nario Gedimino Dundziaus, partijos pamiršta savo ideologiją, o siekia postų ir mato tik juos. Į koalicijas dėl postų jungiasi tik dėl asmeninės gerovės. Postai pamina visa kita. „Artėjant savivaldybių tarybų rinkimams, mes ketiname vykdyti akcijas, raginti jaunimą balsuoti už jam neabejingas partijas. Rengiame partijų veiklos apžvalgą – ką jos numačiusios miestui, ką bloga, ką gera jau nuveikė. Juokaudami spėliojame, kuri partija vėl apgaus Alytaus jaunuomenę. Iš savo karčios patirties ir šūkį klubui sumąstėme: „Nevok, politikai nemėgsta konkurentų”, – sako pašnekovas.
M.Andrijausko nuomone, partijoms trūksta patriotizmo, jos neskatina jaunimo grįžti į Alytų. N.Cesiuliui norėtųsi, kad politikai matytų perspektyvas.
Jaunųjų Alytaus centristų atstovas, Jaunųjų politikų klubo narys Rimvydas Golcas mano, kad politikai mėgsta primesti savo nuomonę: „Mes ją turime, mums nereikia vadovautis garbaus amžiaus politikų mintimis apie jaunimo norus. Apmaudu ir dėl to, kad negalime dalyvauti miesto tarybos narių darbo grupėse. Jos nariai mus kviečia, bet neinformuoja apie planuojamus posėdžius”.
Jaunieji politikai norėtų, kad partijos būtų protingos, leistų augti jaunimui, įrašytų jį į savo sąrašus 2-5 numeriais, o ne gale. Juk tik dėl šios priežasties, pasak jų, miesto taryboje nėra jaunimo atstovo, o jauni alytiškiai neina balsuoti už nusibodusius, dažnai apsimelavusius asmenis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.