Darbdavius siūloma sudrausminti didesniais mokesčiais

Siekiama padidinti mokesčius savo darbuotojus luošinantiems darbdaviams, o sergantiesiems profesinėmis ligomis užtikrinti geresnę socialinę paramą.

Trišalė taryba prie Klaipėdos miesto savivaldybės, bandydama padėti profesinėmis ligomis sergančioms buvusioms „Yazaki Wiring Technologies Lietuva” darbuotojoms bei kitiems panašaus likimo žmonėms, kreipėsi į Lietuvos Respublikos Trišalę tarybą bei socialinės apsaugos ir darbo ministrę Viliją Blinkevičiūtę. Tikimasi, kad bus sudaryta tarpžinybinė darbo grupė ir užpildytos įstatymuose esančios spragos.

Pasak Trišalės tarybos pirmininko Gintaro Navicko, nūdien yra netobula darbo vietų rizikos vertinimo sistema ir nesama mechanizmo, iš kokių lėšų turi būti skiriama socialinė parama profesine liga susirgusiems ar darbe traumą patyrusiems asmenims.

G. Navickas priminė, kad į Trišalę tarybą prieš kurį laiką kreipėsi keturios buvusios „Yazaki Wiring Technologies Lietuva” gamyklos darbuotojos. Nesaugiose darbo vietose dideliu krūviu dirbusios moterys dabar turi įvairių sveikatos problemų, tačiau tegauna menkas Valstybinio socialinio draudimo fondo išmokas, nes bendrovė padėti profesinėmis ligomis susirgusioms buvusioms darbuotojoms nenori.

„Moterys mėgina prisiteisti kompensacijas iš darbdavio per teismus, tačiau tai labai ilgas kelias”, – teigia G. Navickas.

Anot pirmininko, siūloma priklausomai nuo rizikos darbo vietoje lygio nustatyti darbdaviams didesnes socialinio draudimo įmokas, o šias lėšas prireikus skirti nukentėjusiems darbuotojams gydyti bei išlaikyti. G. Navickas pažymėjo, kad darbuotojų saugumu pasirūpinusiems darbdaviams mokesčių našta galėtų būti sumažinta. Tai juos skatintų labiau rūpintis savo darbo jėga.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.