Gelmė atsivėrė narams mėgėjams

Giliausias Lietuvoje Tauragno ežeras (Utenos r.) pagaliau narams atidavė prieš trejus metus nuskendusio vyro kūną.

Skenduolį sekmadienio vakarą surado Kauno nardymo klubo „X-PRO” bei ekstremalaus nardymo klubo „Extreme D@ivers” narai.

Jie kūno ieškojo savo iniciatyva ir už tai neprašė jokio atlygio.

26 metų kelmiškio Rolando Sirunavičiaus palaikai buvo aptikti 23 metrų gylyje, maždaug 70 metrų nuo kranto.

Tauragno ežere net vasarą tokiame gylyje vandens temperatūra siekia tik apie 4 laipsnius šilumos. Todėl kūnas mažai suiro ir į paviršių nekilo.

2003 metais ežere nuskendusio kelmiškio palaikus pirmą kartą pastebėjo rugpjūčio mėnesį ežere kartu su draugu nardęs nardymo klubo „X-PRO” naras mėgėjas Kęstutis Smailys.

Naras apie beveik ežero viduryje, netoli Taurapilio piliakalnio, aptiktus palaikus pranešė policijai. Palyginus kauniečio ir įvykio liudininkų parodymus beveik neliko abejonių, kad tai R.Sirunavičiaus kūnas.

Profesionalams rasti nepavyko

Policijos pareigūnai nusprendė kreiptis pagalbos į karines jūrų pajėgas.

Kariškiai narai rugpjūtį ir rugsėjį net penkias dienas nurodytoje vietoje ieškojo skenduolio, bet jų pastangos nebuvo sėkmingos.

Po nelaimės skenduolio bandė ieškoti ir Utenos rajono priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos narai. Jie pagal instrukciją gali nerti tik iki 12 metrų gylio, todėl aptikti kūno jiems nepavyko.

Klaidino patrauktas plūduras

Penkias dienas su pertraukomis skenduolio ieškoję kariškiai ežero dugne išžvalgė 275 metrų ilgio bei 75 metrų pločio koridorių.

Paieškas visiškoje tamsoje pasišviečiant prožektoriais teko vykdyti beveik apgraibomis. Jas apsunkino ir Tauragno dugnu tekanti stipri vandens srovė.

Po kelių dienų paieškos netgi buvo suabejota kauniečių parodymais, tad juos teko dar kartą kviestis prie ežero, kad patikslintų skenduolio vietą.

„Atnaujinti skenduolio paieškas buvo ketinama nuo rugsėjo 29 dienos, tačiau jų nebeprireikė”, – sakė apie derybas su karinėmis jūrų pajėgomis rajono policijos komisariato viršininko pavaduotojas Vytautas Vaiškūnas.

Surasti vyro kūno kariškiams narams taip ilgai nepavyko tikriausiai dėl tolyn iš vietos nutempto plūduro, kuriuo buvo pažymėta apytikslė skenduolio radimo vieta.

Plūdurą netyčia galėjo patraukti žvejai arba pro šalį valtimi plaukę smalsuoliai.

Surasti buvo garbės reikalas

Tik sekmadienį paaiškėjo, kad skenduolio kūno po nesėkmingų kariškių narų paieškų 6 kartus su savo draugu Tauragne ieškojo ir kaunietis K.Smailys.

Melagiu prieš policiją nenorėjusiam pasirodyti narui surasti gerokai dumblu spėjusį apsinešti vyro kūną buvo garbės reikalas.

Gaišti savo laiką nežinomo žmogaus paieškoms K.Smailį vertė ir noras, kad R.Sirunavičiaus tėvai pagaliau galėtų palaidoti savo sūnų.

Sėkmingai pasibaigusiose paieškose dalyvavo aštuoni į keturias grupes susiskirstę kauniečiai narai.

Remdamiesi matematiniais apskaičiavimais, vyrai neabejojo, kad jiems sekmadienį pavyks surasti kelmiškio palaikus.

Skenduolį narai po šešias valandas trukusių paieškų aptiko penktą kartą pasinėrę į ežerą.

„Ieškoti lavono man teko pirmą kartą, – sakė paieškas filmavęs klubo „Extreme D@ivers” naras Darius Slizevičius. – Jau geriau, kad to daugiau ir nebūtų”.

Klubui „X-PRO” paieškose kartu su K.Smailiu atstovavo Arūnas Abromavičius, Rytis Aleksonis, Vytis Vilkas bei Vytautas Kaziukonis. Jiems vykdyti paiešką padėjo „Extreme D@ivers” (plačiau apie šį klubą galima sužinoti adresu www.x-diver.lt) narai D.Slizevičius, Gintautas Šatkauskas ir Ramūnas Stanislovaitis.

Iškeltas iš ežero dugno vyro kūnas yra palyginti gerai išsilaikęs. Bet iš veido atpažinti jo nebeįmanoma, nes jis per trejus metus gerokai apiro.

Lengviausia mirusįjį bus atpažinti iš sintetinių drabužių bei batų. Natūralaus pluošto drabužių dėl vandens poveikio nebeliko nė pėdsako.

Pražudė išgertas alkoholis

R.Sirunavičių Tauragnas pasiglemžė vyro gimtadienio išvakarėse.

Po dviejų dienų jam būtų sukakę 27 metai.

Tądien kelmiškis kartu su dviem draugais stebėjo netoli Tauragno esančioje Alių trasoje vykstančias motokroso varžybas. Po jų kompanija nuvažiavo pasilinksminti.

Po kiek laiko nuo alkoholio smarkiai apgirtę jaunuoliai pasiskolino iš vietinių žmonių metalinę valtį ir nutarė persikelti į kitą ežero krantą.

Valtį jiems paskolinusi Magdalena Katinienė pasakojo, kad vaikinai plaukdami valtimi vaikščiojo po ją prisidegti cigarečių.

Beveik viduryje Tauragno ežero valčiai staiga smarkiai susvyravus, kompanija atsidūrė vandenyje.

Bandę gelbėtis vyrai kažkodėl pasuko į tolesnį, o ne į arčiau esantį krantą.

Du vaikinus išgelbėjo vandens dviračiu šalia plaukioję šią kompaniją pažinoję žmonės. Jie pirmiausia nusprendė gelbėti kitus jos dalyvius, mat R.Sirunavičius mokėjo gerai plaukti.

Išsigandę vietos gyventojai po nelaimės beveik visą mėnesį nesimaudė ežere.

Nuskendusį vyrą iki šiol ežero pakrantėje primena ąžuoliukas. Jį pasodino kartu su kelmiškiu valtimi plaukęs išgelbėtas vyras.

Nelaimės vietoje keletą kartų lankęsis R.Sirunavičiaus tėvas ketino kreiptis pagalbos į privačius narus, tačiau jų kainos jam pasirodė neįkandamos.

Apie galimybę kreiptis į kariškius narus jis net nepagalvojo.

Policija žada apdovanoti narus

Nuskendusio vyro artimieji į paieškas prie ežero nebuvo kviečiami. Šiomis dienomis jie turėtų atvykti į lavoninę atpažinti R.Sirunavičiaus.

Artimiesiems jo neatpažinus ar suabejojus vyro tapatybe, bus skirta DNR ekspertizė.

„Jei Lietuvoje būtų daugiau tokių geranoriškų žmonių, gyventume visiškai kitaip”, – neslėpė pasigėrėjimo narais V.Vaiškūnas.

Komisariato vadovai ketina paskatinti skenduolio kūną iš ežero iškėlusius narus mėgėjus.

Pareigūnai dėl jų apdovanojimo kreipsis ir į Policijos departamento vadovus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.