Ambasadorių į Panevėžį atvežė taksi

Šešias savaites Lietuvoje reziduojantis JAV ambasadorius Džonas Albertas Klaudas, vakar išsiruošęs aplankyti Panevėžio apskrities, pakelyje buvo priverstas iš ambasados automobilio persėsti į taksi.

Išsukus iš greitkelio Vilnius-Panevėžys į aplinkkelį ir iki kelionės tikslo likus vos septyniems kilometrams, netikėtai posūkyje sprogo ambasadorių vežusio visureigio „Suburban” padanga.

Laimei, greitis buvo nedidelis, tad vairuotojui automobilį pavyko suvaldyti. Juo važiavę keturi ambasados darbuotojai nenukentėjo. Į susitikimą Panevėžio apskrities viršininko administracijoje su viršininke Gema Umbrasiene ir apskrities rajonų merais skubėjęs ambasadorius Dž.A.Klaudas kelionę baigė išsikvietęs privatų taksi automobilį.

Į susitikimą nepavėlavo

Besiruošdami JAV ambasadoriaus vizitui apskrities valdininkai buvo iš anksto pasirūpinę, kad svečiui privažiuoti prie administracijos pastato būtų patogu. Darbuotojai nestatė savo automobilių net rezervuotose vietose, tad įstaigos prieigose vakar rytą buvo neįprastai tuščia.

Laukdami atvykstant aukšto diplomato apskrities viršininkė G.Umbrasienė bei keli administracijos darbuotojai nė nesureagavo, kai netoli durų sustojo taksi automobilis.

Netikėtai iš jo išlipo Dž.A.Klaudas bei dar trys ambasados darbuotojai. Vienas nešė paprastą kartoninę dėžę su lauktuvėmis apskrities bei rajonų vadovams, kurią buvo pasiėmęs iš sugedusio automobilio.

Svečiai į pusę dešimtos ryto numatytą susitikimą beveik nepavėlavo. Visureigio vairuotojas liko kelkraštyje ir sprogusią padangą pats pakeitė atsargine.

Dž.A.Klaudas pasidžiaugė turįs galimybę susipažinti su visais apskrities savivaldybių vadovais ir atidžiai domėjosi apskrities rajonų gyvenimu.

Pasvalio merui vertėjos nereikėjo

Pristatydami savo rajonus merai akcentavo verslo, kultūros, švietimo sritis. Kiekvienas vadovas stengėsi pabrėžti savo regiono privalumus ir kvietė ambasadorių savo akimis pamatyti tai, apie ką pasakojo.

Susitikimui užsitęsus Pasvalio rajono meras Gintautas Gegužinskas ryžosi nusižengti protokolui ir apsieiti be vertėjos paslaugų. Jis greitakalbe pažėrė angliškų žodžių ir spėjo išsamiau papasakoti apie Pasvalio įžymybes.

Vienintelis puikiai angliškai kalbantis apskrities meras G.Gegužinskas „Panevėžio rytui” sakė, kad kalbos mokėjimas jam darbe dažnai padeda.

Kauno rajono Garliavos vidurinėje mokykloje mokęsis anglų kalbos G.Gegužinskas šią užsienio kalbą prisiminė atvykęs į Pasvalį.

Tapęs meru jis turėjo progos bendrauti su dažnai į Pasvalį atvykstančiais norvegų verslininkais, o vėliau kaip angliškai kalbantis meras su dar trimis kolegomis iš kitų savivaldybių buvo atrinktas į šios kalbos stažuotę Toronte (Kanada).

Pasak mero, ši stažuotė pasiteisino su kaupu: buvo peržengtas kalbos barjeras, todėl dabar jis gali laisvai bendrauti net oficialioje aplinkoje.

Mokantį anglų bei rusų kalbas merą G.Gegužinską Europos Taryba pakvietė vadovauti Lietuvos delegacijai, stebėsiančiai Gruzijoje spalio 5 dieną vyksiančius rinkimus.

Gali sustiprėti ekonominiai ryšiai

Susitikime su ambasadoriumi Dž.A.Klaudu apskrities rajonų merai pastebėjo, kad jį ypač domina verslo, ekonomikos, investicijų klausimai. Tai teikia vilties, kad pagyvės mūsų šalies ekonominis bendradarbiavimas su viena didžiausių pasaulio valstybių.

Prieš paskyrimą į Lietuvą Dž.A.Klaudas dirbo ambasadoriaus pavaduotoju JAV ambasadoje Berlyne. Prieš kelerius metus jam teko dirbti prezidento specialiuoju patarėju ir vyresniuoju direktoriumi tarptautinei ekonomikai Nacionalinio saugumo taryboje.

Dar anksčiau Dž.A.Klaudas penkerius metus buvo ekonomikos patarėjas JAV ambasadoje Bonoje (Vokietijoje).

Dabartinis JAV ambasadorius Lietuvoje yra tris kartus apdovanotas aukščiausiu Valstybės departamento Garbės apdovanojimu.

Dž.A.Klaudas yra vedęs, turi du vaikus.

Vakar po susitikimo apskrities viršininko administracijoje prie ambasadoriaus ir jį lydinčių asmenų prisijungė JAV gynybos atašė pulkininkas leitenantas Jozefas Bernardas Kingas.

Svečiai apsilankė Karaliaus Mindaugo motorizuotajame pėstininkų batalione, vėliau nuvyko į J.Balčikonio gimnaziją susitikti su moksleiviais.

Vakarop ambasadorius Dž.A.Klaudas išvyko į Kupiškio rajoną. Ten jis susitiko su JAV kapitalo medienos apdirbimo įmonės „Ochoco Lumber” vadovu amerikiečiu Džonu Rauvelu bei darbuotojais.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.