Paauglių sambūryje – alaus ir degtinės upės

Pašiurpę nuo savo vaikų pasakojimų apie pramogas Lūksto ežero pakrantėje, jų tėvai pakilo į kovą su jaunimo stovyklos rengėjais.

Tarptautinėje anglų kalbos stovykloje Varniuose (Telšių r.) vasarą laiką leido daugybė vaikų ir paauglių. Tačiau apie tai, kas ten vyko, tėvams papasakojo tik du penkiolikamečiai iš Vilniaus.

„Kai iš pradžių paskambindavome sūnui į stovyklą, jis nieko nesakė. Tik vėliau pradėjome jį traukti už liežuvio. Tuomet jis ir išklojo, kad stovykloje visi geria.

Nustebęs perklausiau – ką geria? Jis atsakė, kad alų ir degtinę. Paskui vaikai vaikšto ir vemia”, – pasakojo vilnietis verslininkas (pavardė redakcijai žinoma).

Ko išmoko stovyklautojai?

Vilniečių šeima iškart nusprendė nutraukti anglų kalbos žinias patobulinti norėjusio sūnaus atostogas ir susigrąžinti jį į namus.

„Neabejoju, kad daugelį tėvų ištiks šokas, kai jie sužinos, kas iš tiesų dedasi šioje stovykloje. Jiems teks su savo vaikais išsiaiškinti, kodėl šie tylėjo.

Ne taip jau paprasta patikrinti, ar po stovyklos jų vaikų anglų kalbos žinios tikrai pagerėjo.

Todėl daugelis tėvų nežino, ko iš tiesų mokoma šioje stovykloje”, – piktinosi vilnietis.

Nameliui – po du butelius

Šeimą pribloškė dar vienas sūnaus prisipažinimas. Paauglys papasakojo, kad vieną vakarą stovyklos vadovai pabandė suvaldyti girtaujančius vaikus.

Buvo priimtas keistas sprendimas – riboti leistino išgerti alkoholio kiekį. „Vienam stovyklautojų nameliui buvo leista nusipirkti ne daugiau kaip po du butelius alaus”, – tvirtino penkiolikamečio tėvas.

Tėvai nutarė netylėti

Sūnaus atostogas šalia Lūksto ežero vykusioje stovykloje nutraukę vilniečiai guodžiasi tik tuo, kad poilsis nesibaigė nelaime.

„Apsisvaiginusiems nepilnamečiams į galvą gali šauti įvairių kvailysčių, jie gali susižaloti. Šalia buvo vandens telkinys. Nesuprantu, kaip stovyklos vadovai galėjo leisti tokius dalykus”, – niršo verslininkas.

Paauglio tėvai įsitikinę, jog Telšių rajone rengiama stovykla „Piro pakrantė” kelia grėsmę vaikų moralei, sveikatai ir net gyvybei, todėl išklausę sūnaus pasakojimą parašė skundą.

Šis raštas buvo išsiųstas Švietimo ir mokslo ministerijai, Nacionalinei vartotojų teisių apsaugos tarybai, Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaigai bei Valstybinei tabako ir alkoholio kontrolės tarnybai.

Nesutiko parvežti paauglio

Trylika metų veikiančios tarptautinės vaikų ir jaunimo stovyklos „Piro pakrantė” vadovo Egidijaus Bagdono manymu, vilniečių skundai yra kerštas.

Slogius sūnaus įspūdžius išgirdę tėvai iškart pareikalavo, kad stovyklos vadovas automobiliu atvežtų paauglį į Vilnių. Tačiau E.Bagdonas atsisakė tai daryti.

Stovyklų organizatorius mano, jog privačios mokyklos auklėtiniai nesugebėjo prisitaikyti prie aplinkos, todėl jiems kilo sunkumų.

„Vieni vaikai yra linkę bendrauti, kitus tėvai į stovyklas leidžia tarsi į darželį. Tokiems jaunuoliams reikia labai daug dėmesio”, – savo versiją dėstė E.Bagdonas.

Stovyklose visko pasitaiko

– Ar tiesa, kad paaugliai jūsų stovykloje gėrė alkoholį ir rūkė? – „Lietuvos rytas” paklausė E.Bagdono.

– Padėtis buvo rimtai valdoma. Vadovės po ekskursijų stovyklavietėje rengdavo patikrinimus. Jeigu surasdavo alkoholio, jį konfiskuodavo.

Atvykę į stovyklą vaikai ir jų tėvai pasirašo įsipareigojimą nepiktnaudžiauti alkoholiniais gėrimais ir rūkalais. Tačiau kiekvienoje stovykloje pasitaiko įvairių dalykų.

Beje, alkoholio problema aktuali ne tik stovykloms, bet ir daugeliui Lietuvos mokyklų.

– Kaip kovojote su girtavimu? Stovyklautojai pasakojo, jog bandėte riboti leidžiamo išgerti alkoholio kiekį?

– Riboti alkoholį? Logiškai pamąstykite, argi galima apie tai net kalbėti.

Negi atvažiavusiems vaikams sakytume, kad galima išgerti tiek ir tiek. Tai – nesąmonė.

Geriausia viską patiems pamatyti. Ir skundą parašiusiems tėvams siūlėme atvažiuoti, tačiau jie to nepadarė – neatvažiavo, nepažiūrėjo. Gandų galima visokių paleisti.

Viena priemonių, kaip suvaldyti alkoholio vartojimą, – išsiųsti prasikaltusį vaiką iš stovyklos. Tačiau iki šiol to dar neteko griebtis. Prieš keletą metų buvome išsikvietę vieno vaiko tėvus.

Toleruoti to negalima. Esame suaugę žmonės ir suprantame, jog čia – ne alkoholizmo stovykla, ne ta vieta, kur pasisakoma už girtavimą.

Tai – tarptautinė stovykla, kurioje dirba normalūs pedagogai ir užsienio studentai.

– Tėvų skunde yra rašoma, jog stovykloje buvo surengta tik viena anglų kalbos pamoka, nors turėjo vykti kasdien. Kodėl pamokos nevyko?

– Negalima teigti, kad anglų kalbos pamokos nevyko. Yra labai komunikabilių vaikų, kurie noriai bendrauja su kitais. Jie su užsieniečiais kalbėjosi individualiai.

Be to, buvo rengiamos sporto varžybos, vakaronės. Jose galima bendrauti anglų kalba.

Gėrė ir moksleiviai, ir vadovai

Stovykloje „Piro pakrantė” moksleivių patirtus nuotykius jau nagrinėja Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaiga. Ją pasiekė pluoštas nepatenkintų tėvų skundų.

Visuose rašoma apie girtavimą. Tvirtinama, kad svaiginosi ir moksleiviai, ir jų vadovai.

„Šių metų vasaros poilsio stovyklų praktika parodė, kad buvo masiškai vartojamas alkoholis ir rūkalai. Vienose stovyklose gėrė vaikai, kitose – vadovai.

Už girtavimą galvojame siūlyti pradėti bausti ir nepilnamečius. Žinoma, ne finansiškai, nes moksleiviai dar neturi savo pinigų”, – teigė vaiko teisių apsaugos kontrolierė Rimantė Šalaševičiūtė.

Pareigūnė apgailestavo, kad žinios apie girtavimą ją pasiekė tik dabar, kai vasaros stovyklų sezonas jau baigėsi. Tai labai apsunkina galimybes ištirti vaikų pasakojimus.

Žada kontroliuoti griežčiau

Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaiga pradėjo tyrimą ir dėl Varniuose rengiamos stovyklos veiklos. Vadovų paprašyta pateikti stovyklos programas ir visų vaikų sąrašą.

Kai įstaiga gaus stovyklautojų vardus ir pavardes, susisieks su jų tėvais. Pareigūnai teirausis nuomonės apie šią stovyklą.

Jei paaiškės, jog paaugliai iš tiesų girtavo ir rūkė, gali būti, kad ji neteks bent dalies finansavimo. Stovyklos rėmėjams bus siūloma daugiau neteikti paramos.

„Esu gimusi ir užaugusi Varniuose. Puikiai žinau tą vietą, kur įrengti stovyklautojų nameliai, kokia ten aplinka. Susidaro įspūdis, kad skundą pateikę tėvai yra teisūs.

Stovyklavietė įsikūrusi vos keli kilometrai nuo Varnių, kur galima nusipirkti alkoholinių gėrimų, cigarečių”, – tvirtino R.Šalaševičiūtė.

Iš Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaigą pasiekusių faktų daroma išvada, kad vaikų ir jaunimo vasaros poilsio stovyklose praėjusią vasarą buvo girtaujama ir rūkoma.

Todėl kitąmet pareigūnai stovyklas ruošiasi kontroliuoti kur kas griežčiau.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Paauglių sambūryje – alaus ir degtinės upės"

  1. jolita

    du metus is ejles waziawau i sia stowykla. tikraj kontrole buwo, ir alkoholis lajswaj nesiliejo..ajsq, rukanciu paaugliu buwo, bet gal nuejkit prie mokyklu ir paziurekit kajp net 5-6okaj bega per pertrauka sutraukt pora dumu..
    tikraj negaleciau parejkst nej wieno skundo nej wadowams, nej organizatoriams..jei paaugliaj patys nesupranta, kad i stowykla jie atwaziuoja ne tam kad galetu tewu nekontroliuojami uliawot, taj gal, mieli teweliai, blogaj sawo atzalas auklejat..?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.