Netinkama žaizdų priežiūra gali baigtis mirtimi

Pernai šalyje buvo užfiksuoti 64 atvejai, kai dėl kraujo užkrėtimo, kuris kitaip vadinamas sepsiu, mirė žmonės.

Karaujo užkrėtimas gali atsirasti dėl netinkamai prižiūrimos net ir nedidelės žaizdos ar traumos. Tačiau, kaip parodė tyrimas, lietuviai žaizdas vis dar gydo atgyvenusiais, medikų nerekomenduojamais metodais.

Net 76 procentai apklaustųjų teigė, jog žaizdoms gydyti renkasi jodą, vandenilio peroksidą ar briliantinę žalumą. Medikai teigia, jog esant smulkiai traumai, tokios tradicinės priemonės gali ne tik nepadėti, bet netgi rimtai pakenkti.

„Dezinfekcinės medžiagos, tokios kaip vandenilio peroksidas, spiritas, briliantinė žaluma, kalio permanganatas bei įvairūs antibiotikų tepalai naudotini tik po to, kai žaizda pradeda pūliuoti ar į ją patenka infekcija. Kitu atveju šios priemonės yra žalingos, nes jos sausina žaizdą, toksiškai veikia audinius, o tai neskatina gijimo.” – sako Kauno klinikų chirurgas, docentas Rytis Rimdeika.

Farmacinės kompanijos „Gedeon Richter” atliktos apklausos dalyviai tyrime paminėjo net 50 skirtingų priemonių, kuriomis jie gydo žaizdas. Tarp jų – kiaušinio baltymas, aliejus, soda, muilas, žiedadulkės ar trauklapiai. Anot specialistų, šios priemonės gali pakenkti ne tik žaizdos gijimui, bet ir žmogaus sveikatai.

Be to, net penktadalis apklaustųjų iš viso nekreipia dėmesio į buitines traumas ir jų visai negydo. Dažnai smulkios traumos (įsipjovimas, įsidūrimas, nusideginimas ar pūslės pritrynimas) vis dar atrodo nereikšmingos ir nekeliančios pavojaus, tačiau iš tiesų, šias žaizdas reikia prižiūrėti ir gydyti.

Susižeidus specialistai rekomenduoja laikytis keletos taisyklių: apsaugoti žaizdą nuo užkrato iš aplinkos (naudoti priemones, saugančias nuo infekcijos) bei užtikrinti pakankamą drėgmės kiekį žaizdos aplinkoje. Taip sudaromos idealios sąlygos gijimui ir gijimas spartėja. Tokiomis savybėmis pasižymi hidrogelio pagrindu gaminami preparatai, į kurių sudėtį įeina natūralūs dermos (odos) komponentai, tokie kaip kolagenas, hialurono rūgštis ir kt.

„Visoms žaizdoms, kur nėra infekcijos – absoliučiai daugumai buitinių žaizdų – naudotinos priemonės, apsaugančios nuo bakterijų ir užtikrinančios pakankamą drėgmės kiekį, – tai skatina gijimą. Todėl daugumos buitinių žaizdų priežiūrai rekomenduotini hidrogeliai.” – sakė doc. R. Rimdeika.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.