Miestas vangiai rengiasi šildymo sezonui

„Kauno energija” įspėja gyventojus, kad neturėdami techninės parengties paso jie negalės žiemą mėgautis šiluma

Šilumos tiekėja „Kauno energija” ragina vartotojus neatidėlioti pasirengimo artėjančiam šildymo sezonui ir pasirūpinti centralizuoto šildymo parengties pasais. Iš 878 individualių namų savininkų, kol kas tik 30 vartotojų pasirūpino tokiais dokumentais. Centralizuoto šildymo sistemą naudoja apie 4700 objektų.

Laukia paskutinės minutės

Centralizuotu šildymu Kaune naudojasi beveik 3600 gyvenamųjų ir 1180 administracinių objektų. Pasak AB „Kauno energija” generalinio direktoriaus pavaduotojo Stanislovo Karčiausko, šildymo sezonui jau pasirengė 3120 objektų savininkų, arba 65 proc. vartotojų.

„Pasirengimas vyksta sklandžiai, bet ne taip sparčiai, kaip norėtųsi, – sakė S.Karčiauskas. – Vartotojai laukia iki paskutinės minutės, bet tokiu atveju galima nespėti gauti parengties šildymo sezonui akto (paso)”.

Didžiausią rūpestį „Kauno energijai” kelia individualių namų savininkai, kurie naudojasi centralizuoto šildymo sistema. „Individualiuose namuose daugiau problemų, nes juose įrengta gana įvairi šildymo sistema, neretai nepatikima”, – sakė S.Karčiauskas.

Iš 878 privačių namų šildymo sezonui yra pasirengę tik 30 namų. Tik šiek tiek geresnė padėtis yra daugiabučių namų bendrijose. Pasak S.Karčiausko, Kaune yra 654 tokios bendrijos, bet iš jų tik 128 yra pasirūpinusios parengties šildymo sezonui pasais.

Reikalavimai nepasikeitė

Pasak AB „Kauno energija” generalinio direktoriaus pavaduotojo S.Karčiausko, nėra nustatyta konkreti data, iki kurio laiko gyventojai turi pasirūpinti parengties aktais. „Bet neturint šio dokumento šiluma į namą nebus tiekiama”, – įspėjo S.Karčiauskas.

Palyginti su praėjusiais metais, techniniai reikalavimai parengties aktui gauti nepasikeitė. „Turi būti atlikti hidrauliniai bandymai, turi būti tvarkingi šilumos matavimo ir apskaitos prietaisai, tvarkinga įranga, sklendės, reguliatoriai, atskiri reikalavimai nustatyti ir šilumos punktui”, – vardijo S.Karčiauskas. Už minėto akto išdavimą neturėtų būti renkamas joks papildomas mokestis.

Geriausiai šildymo sezonui yra pasirengę tie daugiabučiai namai, kuriais rūpinasi prižiūrėtojai. Iki šių metų prieš butų ūkio tarnybų reorganizaciją dauguma objektų rūpinosi „Kauno energija”. Nuo šių metų techninę priežiūrą tvarko konkurencija. Tarp stambiausių prižiūrėtojų įvardijamos „Kauno energijos” antrinės įmonė „Pastatų priežiūros paslaugos”, taip pat „City service”, „Žaidas”. Kaune yra 1900 gyvenamųjų namų, neturinčių bendrijų. Jas prižiūri prižiūrėtojai. Iš jų 1136 vartotojai jau parengti šildymo sezonui.

Pasak AB „Kauno energija” technikos direktoriaus Ryčio Kučinsko, hidrauliniai bandymai jau baigti beveik visame mieste.

Artimiausiomis dienomis baigsis remonto darbai Draugystės, Elektrėnų gatvėse, Taikos prospekte. Jie tiesioginės įtakos vartotojams nepadarė.

Sąskaitos didesnės dėl šalčio

Tačiau, nepaisant „Kauno energijos” optimistiškumo, praėjusį sezoną į „Kauno dieną” dažnai kreipėsi žmonės, kad kasmet jie gauna vis didesnes sąskaitas už šildymą. Viena moteris atnešė pastarųjų trejų metų sąskaitų rinkinį, iš kurio akivaizdžiai matėsi, kad vartotojas už šildymą kas mėnesį mokėdavo vis daugiau. Moteris piktinosi, kad deklaruojant šildymo pigumą Kaune, žmonės vis tiek priversti mokėti daugiau.

Pasak AB „Kauno energija” technikos direktoriaus Ryčio Kučinsko, padidėjusias išlaidas šildymui lėmė vis šaltesnės žiemos. „Praėjusi žiema buvo itin šalta, todėl žmonės suvartojo ir daugiau šilumos”, – teisinosi R.Kučinskas. Jis ragina nepainioti tarifo ir mokesčio sąvokų.

„Perkant kilogramą cukraus, kurio kaina (tarifas) yra 3 litai, suma (mokestis) bus vienokia, o perkant du kilogramus cukraus kaina (tarifas) juk nepasikeis, pasikeis tik bendra suma (mokestis), – kalbėjo R.Kučinskas. – Lygiai taip pat ir su šildymu, tarifas yra vienas, bet sunaudojęs daugiau šilumos gyventojas gaus didesnę sąskaitą”.

Neskaitant pridėtinės vertės mokesčio, „Kauno energijos” tiekiamos šilumos kaina siekia 11,97 cento už kilovatvalandę. Šis tarifas galios iki 2007 m. kovo 31 d., bet vėliau gali būti nepakeistas ir 2008 m.

Šildymo sezonas prasidės tuomet, kai lauko temperatūra tris paras bus žemesnė nei 10 laipsnių šilumos. Apie šildymo sezono pradžią atskiru įsakymu paskelbs Kauno miesto meras. Būtent nuo šildymo sezono pradžios bus pradėtos skaičiuoti kompensacijos už šildymą socialiai remtiniems žmonėms.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.