Veja važiuoti neleidžiama

Kas tai yra „žalioji veja” Kelių eismo taisyklių požiūriu? Kaip jose interpretuojami draudimai važiuoti veja?

Draudimai

Su vejų apsauga yra susiję keletas Kelių eismo taisyklių punktų:

„53. Eismo dalyviai privalo laikytis visų būtinų atsargumo priemonių, nekelti pavojaus kitų eismo dalyvių, kitų asmenų ar jų turto saugumui ir aplinkai, netrukdyti eismo, negadinti kelio, eismo reguliavimo priemonių, avarinio ryšio linijų ir želdinių”.

„169. Draudžiama važiuoti veja, šaligatviu, pėsčiųjų taku arba užvažiuoti ant jų, išskyrus atvejus, kai užvažiuoti ant šaligatvio krašto leidžia stovėjimo būdą nurodantys ženklai”.

193. Sustoti ir stovėti draudžiama:

193.5. ant šaligatvio, vejos (išskyrus tuos atvejus, kai ten stovėti leidžia stovėjimo būdą nurodantys ženklai)”.

Veja

KET 53 punkte yra išdėstyti bendrieji reikalavimai, kurie įpareigoja visus eismo dalyvius (ne tik vairuotojus), be kitko, negadinti ir želdinių. Lietuvių kalbos žodyne nurodoma, kad želdiniai yra tai, kas želdinama, sodinami augalai. Želdinti galima miškus, žolę ir pan. Taigi išeitų, kad šio KET punkto frazė apie želdinius draudžia gadinti tuos augalus ir medžius, kurie ne patys auga, o yra sodinami. Tačiau to paties punkto reikalavimas nekelti pavojaus aplinkai yra daug platesnis. Jis įpareigoja eismo dalyvius nekelti pavojaus, taip pat negadinti visos aplinkos, reikia suprasti, visų augalų. Čia esminis klausimas, ar, pavyzdžiui, važiavimas automobiliu per pievą yra aplinkos, ar želdinių gadinimas. Važiuodami per pievą net lengvuoju automobiliu želdinių gal ir negadiname, bet gadiname pievą ir galime teigti, kad keliamas pavojus aplinkai. Tačiau jei per tą pačią pievą važiuotume jau išvažinėtu keliuku, vargu ar būtų galima apkaltinti pavojaus aplinkai kėlimu. Taip pat reikėtų suprasti, kad čia apie važiavimą per pievą kalbame eismo požiūriu, todėl, pavyzdžiui, žemės ūkio ar kitokių specialių darbų vykdymas pagal KET neturėtų būti laikomas pavojaus kėlimu ar želdinių gadinimu.

KET 169 ir 193.5 punktai yra daug aiškesni ir didelių diskusijų nekelia. Punktas 169 draudžia važiuoti veja ir užvažiuoti ant jos. Punktas 193.5 šį draudimą dar sustiprina, – ant vejos draudžiama ir stovėti, ir sustoti, tačiau tuojau pat daro ir išimtį. Sustoti ir stovėti ant vejos leidžiama, kai ten stovėti leidžia stovėjimo būdą nurodantys ženklai. Belieka tik išsiaiškinti, kas yra ta veja. Žodyne nurodoma, kad „veja” – tai jauna žolė, pievelė, ganyklos, šilynai. Vadinasi, skirtingai nei želdiniai, veja yra ne tik dirbtinai užželdinta, bet ir natūraliai atsiradusi pievelė. Atkreipkime dėmesį į tai, kad vejos spalva nenurodyta, ji gali būti žalia, geltona ar nuo saulės net parudavusi, vis tiek tai bus veja.

Kyla klausimas, kodėl Kelių eismo taisyklės nedraudžia sustoti ir stovėti ant vejos, kai stovėti leidžia stovėjimo būdą nurodantys ženklai. Stovėjimo būdą, kaip žinoma, nurodo papildomos lentelės 830 – 838, kurios visos nurodo stovėjimo būdą šalia šaligatvio arba ant jo. Nejučiom peršasi nuomonė, kad KET autoriai siekė leisti sustoti ir stovėti ant vejos tik tose vietose, kur yra ir veja, ir šaligatvis. Ar tai teisinga? Manyčiau, kad būtų teisingiau leisti sustoti bei stovėti ir kitose vietose ant vejos (pievelėse), kai to reikalauja aplinkybės, o paprasčiausia būtų pastatyti ženklus, nurodančius stovėjimo vietą. Juk praktiškai taip ir būna: jeigu organizuojami kokie nors renginiai gamtoje, transporto priemonės paliekamos stovėti ženklais 528 „Stovėjimo vieta” pažymėtose pievelėse.

Sankcijos

Kad ir kaip ten būtų, aišku, kad vejas reikia saugoti, tad būkite atsargūs. Jeigu nepažeidėte jokių reikalavimų, draudžiančių privažiuoti prie vandens telkinių, tai gal važiavote veja? O jeigu jūsų daugiabučio namo kieme nėra pakankamai vietos automobiliui pastatyti, saugokitės, neužvažiuokite ant vejos. Mat gali ateiti policininkas ir pritaikyti Administracinių teisės pažeidimų kodekso 124 (1) straipsnio tą dalį, kuri kalba apie važiavimą veja ir stovėjimą ant vejos:

„124(1) straipsnis. Kelio ženklų reikalavimų nesilaikymas, žmonių vežimo ir kitų Kelių eismo taisyklių pažeidimas.

Kelio ženklų ar ženklinimo nesilaikymas, taip pat vairuotojų pareigų pėstiesiems, išskyrus nurodytas šio straipsnio pirmojoje dalyje, nevykdymas, taip pat sustojimas (stovėjimas) ant šaligatvio, kai nėra tai leidžiančių kelio ženklų, užvažiavimas ant vejos, šaligatvio, pėsčiųjų (dviračių) tako arba važiavimas jais užtraukia baudą vairuotojams nuo vieno šimto iki vieno šimto penkiasdešimties litų”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Veja važiuoti neleidžiama"

  1. ojojoi

    ka cia kalbeti apie vejas.Siauliuose vazineja net saligatviais antrojo policijos komisariato- TILZES gatveje-panoseje.pesciuju taku ties TILZES 48 namu.Siuo metu tas pesciuju takas pasidare Tilzes 48 namo pirmosios ir antrosios laiptiniu vairuotoju,vaziavimo automobiliais taku.Zenklu nera,pestiesiems eiti pavojinga,jei perspeji vairuotoja,tai isgirsti tokiu zodziu,zenklu,kad nesinori ir kartoti,o kiti islipe net uzsimoja.o tai vyksta keli zingsniai nuo policijos komisariato. gal butu laikas pradeti daryti tvarka.pestieji irgi turi tureti saugius takus.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.