Marškiniai iš dilgėlių pluošto

Siekdami globalizacijos sąlygomis išsaugoti konkurencingumą Lietuvos gamintojai, bendradarbiaudami su mokslininkais ir žemdirbiais, įgyvendina inovatyvius projektus, kuria naujas technologijas ir gaminius, kuriems rinkose nėra analogų

„Tekstilės ateitis – naujomis technologijomis perdirbtas natūralus pluoštas”, – sakė bendrovės „Skalmantas” generalinis direktorius Romanas Rainys. „Skalmantas” – viena iš įmonių, penkioliktoje tarptautinėje tekstilės, aprangos, odos gaminių ir inovacijų parodoje „Baltijos tekstilė ir oda” dalyvaujanti su inovatyviais projektais. Iš viso šioje parodoje inovatyvius produktus ir technologijas demonstruoja 16 šalies ir užsienio įmonių, Kauno technologijos universitetas bei Lietuvos tekstilės institutas.

Audinys iš dilgėlių

Lietuvos tekstilės institute daug metų dirbusi mokslininkė Vida Baltrušaitienė prieš metus Vilniaus bendrovę „Skalmantas” sudomino dilgėlių pluošto audiniais, kurie tinka alergiškiems žmonėms, ypač gerai sugeria drėgmę, turi termoizoliacinių savybių – žiemą šildo, vasarą – vėsina. „Šias dilgėlių pluošto savybes žmonės seniai žinojo. Dilgėlės, kanapės, linai – nuo seno Centrinėje Europoje buvo naudojami audiniams gaminti, kol šią žaliavą išstūmė Azijos kultūra – medvilnė”, – pasakojo Vida Baltrušaitienė. Pasak jos, dilgėlių pluošto naudojimas tekstilei minimas Nestoro raštuose (apie 900 m.) ir XII amžiaus dokumentuose. Dilgėlių perdirbimo technologija užpatentuota Bavarijoje 1897 metais. Iki Antrojo pasaulinio karo Vokietijoje pramoninės dilgėlės buvo auginamos 500 ha plote.

Bendras projektas

Dilgėlių panaudojimo tekstilei projektą „Skalmantas” įgyvendina draugia su partneriais – tai Olandijos kompanija „Brennels”, Ukmergės kooperatinė bendrovė „Linų agroservisas”, Kauno technologijos universitetas ir bendrovė „Linų audiniai”.

Olandijos kompanija „Brennels”Vokietijoje nupirko 125 tūkstančius klimato sąlygoms atsparių dilgėlių daigelių (l litas už daugelį). Šį rudenį Ukmergės rajono Meilūnų kaime „Linų agroservisas” šiais dilgėlių daigeliais apsodino 5 ha plotą. Dilgėlės turėtų išaugti iki 3,5 metro aukščio krūmais. Iš hektaro tikimasi 4 tonų pluošto, o sauso pluošto išeiga – 20 procentų. „Dilgėlių pluoštas bus pigesnis už linus ir medvilnę, nes dilgėlės reikalauja mažiau priežiūros. Jų nereikia persodinti, vienoje vietoje auga 20 ir daugiau metų. Jos nealina dirvos, bet kasmet jas reikia tręšti azoto trąšomis. Jų nepuola kenkėjai. Pirmą derlių planuojame nupjauti 2008 metais, bet jau kitąmet matysime rezultatus”, – pasakojo pašnekovė. Anot jos, ateityje dilgėles planuojama auginti 40 ha plote.

Reikia sukurti technologiją

Dilgėles auginti nėra sudėtinga, o jų pluoštas, apdorotas ir sušukuotas, yra baltas, blizgantis ir švelnus kaip šilkas. Tačiau iki šiol nė viena šalis neturi mašinų, pritaikytų pramoninių dilgėlių krūmams nupjauti nei jų pluošto perdirbimo technologijos. „Linų agroservisas” dilgėlių pluoštą mėgins perdirbti iš Prancūzijos nupirkta linų perdirbimo linija. Ūkio ministerija šio projekto įgyvendinimo galimybių studijai parengti skyrė 108 tūkst. litų, o Žemės ūkio ministerija dilgėlių sodinimo ir auginimo darbams – 30 tūkst. litų. Įgyvendinant šį projektą teks sukurti dilgėlių pluošto pramoninio perdirbimo, verpimo, audimo, mezgimo, apdailos technologijas. Projekto partneriai naujas technologijas kurs, naudodami bandomąją 100 kg Olandijoje išaugintų dilgėlių pluošto partiją.

Lietuviai – vieninteliai

„Dilgėlės – tai vienas iš dviejų projektų, kuriuos pradėjome įgyvendinti. Antrojo projekto tikslas – sukurti inovatyvias apsauginių drabužių technologijas. Jį įgyvendinant dalyvauja 26 įmonės (tarp jų ir „Skalmantas”) bei mokslo įstaigos iš 13 valstybių. Šį projektą finansuoja ES „, – sakė bendrovės „Skalmantas” generalinis direktorius Romanas Rainys. Pasak jo, nuo 2008 metų „Skalmantas” bus vienintelė įmonė Europoje, kuri turės teisę siūti ES standartus atitinkančius apsauginius drabužius iš medžiagų, sukurtų pagal šį projektą. Lietuvoje planuojama įkurti apie 4 tūkst. naujų darbo vietų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Marškiniai iš dilgėlių pluošto"

  1. jolanta

    tai labai geras atradimas,tikrai pritariu,ir taip pat dziugu kad pagaliau ir mes lietuviai galime tureti tekstiles tehnologija kur galesim dziaugtis savo produkcija ekologiskai svariair naudinga.Taipat noriu dalyvauti siame projekte noriu gauti issamesnes informacijos apie dilgeliu auginima,nes noriu prisijungti ir pradeti auginti.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.