Premjeras įsiklausė

Premjeras Gediminas Kirkilas pritaria Lietuvos pramonininkų konfederacijos (LPK) siūlymams taikyti „Sodrai” „lubas”, spartinti gyventojų pajamų mokesčio mažinimą. Šiuos ir kitus pasiūlymus pramonės bei verslo atstovai pateikė premjerui išanalizavę Vyriausybės programą.

„Aš, kaip premjeras, norėčiau patarimų iš konfederacijos, iš tų žmonių, kurie realiai dalyvauja gamyboje. Manau, toks dialogas svarbus, kad galėtume priimti teisingus sprendimus”, – po susitikimo su LPK atstovais sakė premjeras.

Lietuvos pramonės ir verslo atstovai, išanalizavę ministerijų teikiamus pasiūlymus naujam Vyriausybės programos įgyvendinimo priemonių planui, pateikė daugiau nei 60 pasiūlymų įvairiais klausimais, kurie užtikrintų šalies ekonomikos vystymąsi bei galimybę šalies verslui konkuruoti užsienio rinkose.

„Pagal visą Vyriausybės pateiktą programą paruošėme alternatyvių pasiūlymų – energetikos, švietimo, mokesčių ir kitose srityse”, – teigė LPK prezidentas Bronislovas Lubys.

Premjeras patikino, kad Vyriausybė apsisprendusi įvesti verslininkų pageidaujamas vadinamąsias socialinio draudimo lubas, taip pat dėl greitesnių žingsnių mažinant gyventojų pajamų mokestį.

„Kai tik priimsime biudžeto projektą, matysime realią situaciją. Kiek žinau, ačiū Dievui, viskas tvarkoje – realu tuos pasiūlymus įgyvendinti. Pavyzdžiui, sumažinti gyventojų pajamų mokestį iki 20 proc. ir galbūt anksčiau nei 2008-aisiais”, – teigė Kirkilas.

Premjeras taip pat mano, kad neišvengiamai teks mažinti ir pelno mokestį verslui, tačiau jis nesiėmė prognozuoti, kada gali būti priimti šie sprendimai.

Pramonininkai taip pat siūlo įstatymu panaikinti nedarbo dienų, jeigu šventės sutampa su savaitgaliais, perkėlimą į artimiausią darbo dieną. Anot pramonininkų, pagal ekonominius kiekybinius rodiklius, tokius kaip bendrasis vidaus produktas, tenkantis vienam gyventojui, Lietuva užima paskutinę vietą Europos Sąjungoje. Anot premjero, keturių laisvadienių per savaitę žmonėms per daug. Tokia tvarka mažina darbo našumą.

„Šventinės dienos turi būti „proto ribose”. Patys juokiamės iš jų”, – sakė premjeras.

Be to, Kirkilas sutinka, kad darbo laikas turėtų būti organizuojamas lanksčiau ir yra linkęs pritarti pramonininkų pasiūlymui nustatyti vidutinę savaitės darbo trukmę, įskaitant viršvalandžius, – 48 valandas ir maksimalią savaitės darbo trukmę – 60 valanadų.

„Jeigu ES rekomenduoja, kad darbo savaitė truktų 60 ar 69 valandas, tiek reikia ir daryti. Niekas neprieštarauja, kad būtų nustatyta, jog darbo savaitė yra 39 ir 40 valandų ir už tai būtų mokamas atlyginimas. O už likusį laiką – kaip už viršvalandžius”, – sakė Lubys.

„Manau, kad reikia duoti žmonėms užsidirbti”, – komentavo premjeras.

Pasak Kirkilo, susitikimai su pramonininkais vyks kartą per ketvertį ir per juos bus diskutuojama konkrečiomis temomis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.