Česnako gydomosios savybės – išgalvotos?

„Česnaką kramtysi – velnią išvarysi”, – sako vienas liaudyje paplitusių posakių.

Aitriu kvapu pasižymintis česnakas daugelio laikomas ne tik priemone piktosioms dvasioms vaikyti, bet ir įvairioms ligoms gydyti.

Jis minimas jau Biblijoje, indų šventraščiuose, senovės romėnų medicinos literatūroje. Garsusis arabų gydytojas Ibn Sina, žinomas kaip Avicena, siūlė valgyti česnaką profilaktiškai nuo visų ligų.

Šiose aromatingose daržovėse daug geležies, kalio karbonato, kalio, kalcio ir natrio. Antibiotiko savybėmis pasižymintis česnakas puikiai apsaugo nuo peršalimo ligų.

Priskiria ypatingiems augalams

Daugelis žmonių įsitikinę, kad česnakas turi ypatingą reikšmę kraujotakai.

Paplitusi net nuomonė, kad, sukirtus porciją cepelinų su spirgais ar sužiaumojus gabalą rūkytos dešros ir po to sukramčius česnako skiltelę, nedidėja cholesterolio kiekis kraujyje, o skrandis lengviau virškina riebų ir rūkytą maistą. Klasikinės medicinos atstovų ir žolininkų atsiliepimai apie šios prieskoninės daržovės gydomąsias galias nėra vieninga.

Vaistingaisiais augalais gydymą propaguojantys žmonės tvirtina, jog česnakas – puikus vaistas, „užmušantis” infekcijas sukeliančias bakterijas, gydantis kosulį ar valantis kraują. Latvių žiniuonė ir žolininkė Ilzė Jansonė česnaką priskiria prie ypatingų augalų, kurį galima vartoti šviežų, džiovintą, miltelių arba kapsulių pavidalu.

„Česnakas tinka kraujospūdžiui reguliuoti, aterosklerozei gydyti, šalinti iš kraujo per didelį riebalų kiekį. Jis gerai veikia širdies ir galvos kraujagysles”, – sakė kelių dešimčių metų žolininkės patirtį turinti I.Jansonė.

Panacėja ar placebas?

Šiek tiek skeptiškai į gydymąsi česnaku žiūrintys medikai perspėja, kad šis augalas nėra stebuklingas vaistas, gydantis nuo daugybės ligų. Jų teigimu, aromatingoji daržovė net gali tapti nuodu ar žudiku.

Kauno medicinos universiteto Gastroenterologijos klinikos vadovas profesorius Limas Kupčinskas neneigė profilaktinės česnako naudos stiprinant imuninę sistemą. Tačiau medikas tvirtino, jog česnakas mažai veikia kraujospūdį ir nedaro poveikio gliukozės kiekiui kraujyje.

Gydymąsi česnaku prilyginčiau placebui.

Įvairių mokslininkų skelbiami duomenys parodė, kad jis neturi poveikio ir cholesteroliui.

„Labai tikslių tyrimų duomenimis, šešis mėnesius reguliariai vartojusių česnako preparatus žmonių cholesterolio kiekis buvo labai panašus į tų, kurie jų nevartojo”, – tikino L.Kupčinskas.

Tai, kad po riebaus maisto suvalgyta česnako skiltelė gali sureguliuoti medžiagų ar kraujo apytaką, medikas vadina mitu.

Gali pakenkti kepenims

Mediko pastebėjimu, nereikėtų pamiršti, kad česnakas sukelia specifinį burnos ir kūno kvapą, o dideli jo kiekiai gali turėti įtakos virškinamojo trakto negalavimams, pykinimui ir vidurių pūtimui. Su riebiu, kaloringu maistu valgomas česnakas gali ne padėti, o pakenkti.

„Be to, česnako garbintojai turėtų atminti, kad šis augalas gali turėti neigiamos įtakos kepenų veiklai.

Nuo vienos skiltelės neatsitiks nieko, tačiau dažnai ir daug jo vartojant veikliosios šio augalo medžiagos gali apnuodyti kepenis”, – perspėjo L.Kupčinskas.

Pacientai smarkiai nukraujavo

KMUK Kardiologijos instituto invazinės kardiologinės laboratorijos vedėjas profesorius Ramūnas Navickas iš pacientų ne kartą yra girdėjęs apie tai, kad česnakas padeda užkirsti kelią infarktui ar insultui.

„Liaudies išmintis byloja viena, o praktika rodo visai ką kita.

Česnakas gali tapti ne vaistu, bet klastingu žudiku”, – tvirtina kardiologas.

Daug šios daržovės nepatartina vartoti prieš sudėtingas operacijas, nes ji gali tapti vienu iš nesėkmingos operacijos rizikos faktorių. Neigiamas česnako poveikis tam tikrais atvejais pasireiškia tuo, kad, ilgiau jo pavartojus, skystėja kraujas. Medikas paminėjo keletą atvejų, kai sudėtingos operacijos metu pacientams nepavyko ar sunkiai pavyko sustabdyti kraujavimą.

Specialistų forumas

KMUK Gastroenterologijos klinikos vadovas profesorius Limas Kupčinskas:

– Gydymąsi česnaku prilyginčiau placebui. Įvairių mokslininkų skelbiami duomenys parodė, kad jis neturi poveikio ir cholesteroliui. Labai tikslių tyrimų duomenimis, 6 mėnesius reguliariai vartojusių česnako preparatus žmonių cholesterolio kiekis buvo labai panašus į tų, kurie jų nevartojo.

Ilzė Jansonė, tradicinės baltų medicinos tyrinėtoja:

– Česnakas – geras liaudiškas vaistas, padeda gydant kraujagyslių, kraujotakos ligas. Turintiems problemų dėl galvos smegenų kraujagyslių, širdies spazmų galbūt padės šis receptas: dvi galvutes česnako reikia sutrinti, užpilti dviem stiklinėmis nerafinuoto aliejaus. Gerai išmaišyti, palaikyti šaldytuve. Paskui reikia užpilti arbatinį šaukštelį citrinų sulčių ir gerti tris kartus per dieną po arbatinį šaukštelį prieš valgį. Gydymo kursas – du mėnesiai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.