Artėja krizinis pusmetis

SEB Vilniaus banko analitikai skeptiškai vertina perspektyvas sumažinti infliaciją ir šį dešimtmetį įsivesti eurą, nes, jų manymu, Vyriausybė elgiasi priešingai, nei šneka

Gresia šokas

Banko analitikai prognozuoja, kad, jei Vyriausybė nesistengs sumažinti infliacijos, šiemet ji bus 3,8 proc. ir viršys Mastrichto infliacijos kriterijų 1 proc., 2007 metais vidutinė Lietuvos metinė infliacija pakils iki 4 proc., o 2008-aisiais kris iki 3 proc., bet Mastrichto kriterijų vis tiek viršys 0,7 procentinio punkto.

Apžvalgoje teigiama, kad kainų kilimo tempas jau pasiekė tokį lygį, kai tenka kalbėti apie antrinius infliacijos padarinius. Plinta pajamų indeksavimas – reikalaujama pajamas pririšti prie infliacijos, o tai ją dar labiau įplieskia. Žmonės, gaunantys fiksuotas pajamas, pirmiausia pensininkai, patiria, kaip smunka pragyvenimo lygis. Sutrinka verslo veikla, nes nebeįmanoma sudaryti ilgalaikių kontraktų. Įmonės dažniau peržiūri kainas ir dažniau jas didina.

Atskiros vartotojo krepšelį sudarančių produktų grupės per metus brango dar sparčiau, nei kilo infliacija. Apžvalgoje atkreipiamas dėmesys į maisto produktų kainų infliaciją, nes ši prekių grupė bene geriausiai atspindi gamybos sąnaudų poveikį produkto kainai. Šios prekės per metus pabrango 7,2 procento.

„Vyriausybė neturi konkretaus plano kaip pažaboti infliaciją. Darbo grupės kūrimas atrodo nerimtai, nes geros išvados, kaip rodo liūdna patirtis, lieka neįgyvendintos”, – kalbėjo Nausėda.

Jo manymu, priemonių infliacijai pažaboti yra nedaug ir jos nepopuliarios – tai viešųjų išlaidų mažinimas, biudžeto deficito mažinimas, darbo užmokesčio didėjimo stabdymas. Tačiau analitikas įsitikinęs, kad tai vienintelis būdas, kitaip patirsime infliaciją, kokios seniai nebuvo.

Galime pražiopsoti eurą

Banko analitikai kritikuoja Vyriausybės demonstruojamą „atsainumą” euro įvedimo klausimu.

„Vyriausybė panaši į vaiką, kuris 2007 metais negavo saldainio ir dabar apskritai nenori jo valgyti”, – sakė Nausėda.

Pasak jo, ES gana aiškiai signalizuoja, kad kitos šalių grupės į euro zoną gali būti priimtos 2009 metais. Nausėdos teigimu, pražiopsojus šią progą euro įvedimas bus nukeltas neapibrėžtam laikui.

„Nusistačius, kad 2009 metais galime įsivesti eurą, reikia kaip galima daugiau neišvengiamai infliaciją didinančių priemonių nukelti į 2007 pirmąjį pusmetį. Tai garantuotų geresnius rezultatus 2008 metų pirmąjį pusmetį. Galimybė „tilpti” į Mastrichto kriterijų būtų diesnė”, – teigė Nausėda.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.