Senojo turgaus ekologinės mugės – jau tradicija

Praėjusį šeštadienį uostamiesčio senajame turguje vėl šurmuliavo ekologiškai ūkininkaujančių Žemaitijos žemdirbių mugė.

Iš Klaipėdos, Kretingos, Šilutės, Plungės, Kelmės, Raseinių, Mažeikių atkeliavę ūkininkai prekiavo medumi, obuoliais, kiaušiniais, grūdais ir jų produktais, vaistažolių mišiniais, daržovėmis ir kitomis kaimiškomis gėrybėmis, užaugintomis be cheminių trąšų.

„Tai mano vaikystės obuoliai”, – kilnojo rausvašonius kvapnius obuolius sodininkas iš Šukaičių kaimo Klaipėdos rajono Antanas Budreckas. „Ekoagros” sertifikatą turintis sodininkas puoselėja iš tėvų paveldėtą sodą, kuriame auga senų lietuviškų veislių obelys, kriaušės. Tokiems obuoliams nei skoniu, nei kvapu nė iš tolo neprilygsta atvežtiniai.

„Iš kur tas geras kvapas obuolių bebus, jei jie visus metus negenda, įvairiais preparatais perpurkšti. Mano sode nuskinti obuoliai ilgiausiai laikosi du mėnesius”, – sakė ūkininkas.

Pasak ūkininko, iš natūralių obuolių, užaugintų atokiame vienkiemyje, išspaustos sultys – ne tik maistas, bet ir vaistas, stiprinantis žmogaus jėgas, imunitetą visą ilgą žiemą.

Ekologiškai švarių produktų teikiama nauda organizmui jau ne vienas įsitikino. Užtat pirkėjų netrūko nei sodo, daržo gėrybėmis, medumi, vaistažolėmis, grūdų mišiniais prekiaujantiems ūkininkams.

Pirkėjų eilutė netirpo prie garsios žolininkės Jadvygos Balvočiūtės iš Mažeikių prekystalio, nukloto vaistažolių mišinėliais nuo visų ligų. Kaip mat buvo išpirkti stručių kiaušiniai, be cheminių trąšų užaugintos bulvės, agurkai.

„Nustebau pamačiusi reto grikių medaus. Nupirkau jo mamai, kuri tokį medų labai mėgsta. Dar vaistažolių sąnarių skausmams mažinti, įvairių kruopų sveikoms košėms išsivirti. O sau – kvapnių žolelių į vonią įsiberti”, – rodė pirkinius ponia Lijana.

Ne vienas pirkėjas teiravosi ūkininkų, kada jie vėl į senąjį turgų atvažiuos su savo ekologiškais produktais. „Prisipirkau visko daug, du maišai sunkiausi. Dar šio to norėčiau, bet nebepanešu. Kada jūs vėl čia prekiausite?” – klausė viena klaipėdietė raseiniškio Marijaus Čekavičiaus.

„Išties daug žmonių klausinėja, kada mes vėl šiame turguje prekiausime. Manau, tikrai nepatingėsime atvažiuoti, nes malonu dirbti ten, kur esi laukiamas ir reikalingas”, – sakė grūdų mišinių ir vaistažolių į senąjį turgų vis atvežantis M. Čekavičius.

„Kartu su Ekologiško ūkininkavimo centru jau ne pirmąkart organizuojame lietuviškų produktų mugę – ji tampa tradiciniu renginiu mūsų turguje. Suvažiuoja sertifikuotų ekologinių ūkių šeimininkai, kurie savo produkciją užaugina nenaudodami jokių cheminių trąšų.

Kasmet auga gerų, kaimiškų produktų paklausa – ant prekystalių ekologiški produktai neužsiguli. Žmonės jau žino, kad jų galima nusipirkti senajame turguje. Vienas iš mūsų prioritetų – populiarinti ekologinę žemdirbystę, skatinti ūkininkus prekiauti mūsų turgavietėje savo užaugintomis gėrybėmis. Planuojame dar vieną ekologinę mugę surengti spalio mėnesį”, – sakė Savivaldybės įmonės „Senasis turgus” direktorė Ramutė Kubilienė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.