Medus – natūralus vaistas nuo peršalimo

Visi žino, kad medus naudingas sveikatai. Jis normalizuoja daugelio vidaus organų darbą, gerina kraujo sudėtį, stiprina imunitetą, yra galingas energijos šaltinis, saugantis mūsų organizmą nuo ankstyvo senėjimo.

Kaip natūrali gydomoji priemonė medus nuo seno vartojamas peršalus, su juo daromos inhaliacijos arba dedama ant pūlinuko, kad šis greičiau pritvinktų.

Ruošiant vaistus iš medaus, medų kaitinti galima ne daugiau kaip iki 60 laipsnių Celsijaus temperatūros. Jei medus sukietėjęs, jį pašildyti reikia įdėjus indą į puodą su šiltu vandeniu (+37-47 laipsnių Celsijaus). Šildant medų aukštesnėje temperatūroje, blogėja jo gydomosios ir vaistinės savybės. Todėl nepatartina dėti medų į ką tik užvirintą arbatą ar pieną.

Kokią medaus rūšį pasirinkti?

Bitininkai siūlo kelias medaus rūšis, kurių poveikis taip pat nevienodas. Gydymui labiausiai tinka grikių, liepų ir pievų gėlių medus.

Grikių medus būna nuo tamsiai geltonos su rausvu atspalviu iki tamsiai rudos spalvos, o susicukravęs tampa kaip košelė. Jame daug aminorūgščių ir vitaminų, o esantys fermentai labai aktyvūs. Tokiu medumi gydoma tulžies pūslės ligos bei inkstų akmenligė, mažakraujystė, kepenų ligos, stiprinamas širdies raumuo.

Liepų medus yra šviesiai geltonas. Jis vartojamas anginai, slogai, laringitui, bronchitui, tracheitui, bronchinei astmai gydyti, nusilpus širdies raumeniui, sergant skrandžio, žarnyno, inkstų, tulžies latakų bei ginekologinėmis ligomis. Padeda gydant pūliuojančias žaizdas ir nudegimus. Yra puiki antibakterinė priemonė.

Pievų medus yra šviesiai geltonos, kartais gelsvai rudos spalvos. Ramina nervų sistemą, rekomenduojamas nuo galvos skausmo, nemigos, padažnėjus širdies plakimui.

Arbatos nuo peršalimo, kvėpavimo takų ligų, gripo

Raudonųjų dobilų žiedų arbata su medumi. Išsivirti arbatą ir gerti šiltą su medumi po trečdalį stiklinės 3-4 kartus per dieną.

Liepžiedžių arbata su medumi. 3 šaukštus liepų žiedų užpilti stikline virinto vandens ir 15 minučių palaikyti verdančiame vandenyje. Ataušinti. Šiltoje arbatoje ištirpinti šaukštą medaus. Gerti šiltą po pusę stiklinės 2-3 kartus per dieną. Skatina prakaito išsiskyrimą, mažina temperatūrą.

Medus su ridikais. Išskopti juodojo ridiko vidų ir pridėti medaus. Palaikyti parą. Arba išspausti ridikų sultis ir 2 stiklines ridikų sulčių sumaišyti su stikline medaus. Gerti po 1-2 šaukštus (vaikams po arbatinį šaukštelį) kas valandą. Padeda nuo kosulio, bronchų ir plaučių ligų.

Inhaliacija su medumi

Namie vietoj inhaliatoriaus galima naudoti paprasčiausią arbatinuką.

Pripilti ketvirtadalį arbatinio vandens ir užvirinti, ant arbatinio snapelio uždėti guminę žarnelę, šiek tiek praaušus, įdėti šaukštą medaus ir kvėpti garus pro guminę žarnelę. Vandeniui atvėsus, vėl pašildyti. Inhaliacijos trukmė – 20 minučių. Procedūra rekomenduojama prieš naktį. Inhaliacija padeda nuo ūmaus ir chroniško bronchito, sinusito, bronchinės astmos ir kitų ligų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.