Valdžios kariauna stiprinama bėgliais

Postų dalyboms Seime besirengianti valdančioji mažuma deklaruoja ryžtą ne tik sėkmingai susitarti, bet ir artimiausiu metu pagausinti savo gretas

Seime prasidėjus naujam politiniam sezonui, valdantieji nieko nelaukę ėmėsi parlamentinių komitetų ir komisijų vadovų kėdžių dalybų.

Padėtį šiame fronte sunkina ne tik socialdemokratų susitarimai su Tėvynės sąjunga (TS, konservatoriais), bet ir valdančiosios koalicijos partnerių tarpusavio ginčai. Mažumos Vyriausybę sudariusio ketverto ambicijas neabejotinai koreguos ir vadinamieji perbėgėliai. Bent dviejų valdančiųjų frakcijų – socialdemokratų ir valstiečių liaudininkų – vadovybės neslepia nekantriai laukiančios gretų pagausėjimo.

Postų dalybos tarp koalicijos partnerių pradėtos jau vakar, nors valdantieji nelinkę jų vadinti tikromis derybomis. Tačiau praktikoje net išryškėjo pagrindinis „kąsnis”, į kurį pretenduoja visos keturios frakcijos.

Mūšis dėl komiteto

Socialdemokratų, valstiečių liaudininkų, liberalcentristų ir „pilietininkų” atstovai po vakarykščio žvalgybinio raundo sutarė, kad kol kas jie tegali kalbėti apie tam tikrų savo interesų deklaravimą, mat dar nėra galutinai aiškios kvotos, pagal kurias bus performuojami Seimo komitetai ir komisijos. Priminsime, kad savo vadovybę šie parlamentiniai padaliniai renka patys, ir tik vėliau jų sprendimą tvirtina Seimas.

Tačiau tarp koalicijos partnerių pastebimi pirmųjų nesutarimų ženklai – visų jų interesai susikirto dėl Seimo Ekonomikos komiteto vadovo posto. Iki sudarant mažumos Vyriausybę šiam komitetui vadovavo valstiečių liaudininkų atstovas Vytas Navickas, jis dabar „vairuoja” Ūkio ministeriją.

Panašu, kad Seimo Ekonomikos komiteto vairas atiteks socialdemokratams, o valstiečiai liaudininkai, nors ir nenoriai, jau linkę nusileisti. Beje, neoficialiai pripažįstama, kad ir tarp pačių socialdemokratų dėl minėto posto esama trinties. Mat į jį pretenduoja du parlamentarai – Birutė Vėsaitė ir Bronius Bradauskas. Kiek mažesnių pretenzijų į Ekonomikos komiteto pirmininko kėdę turi „pilietininkai”, jie šiose pareigose norėtų matyti savo frakcijos narį Algimantą Matulevičių.

Jau pasiprašė

LŽ kalbinta Valstiečių liaudininkų frakcijos Seime seniūnė Aldona Staponkienė tikisi, kad jiems atiteks parlamentinis Kaimo reikalų komitetas. Jam vadovauti pretenduoja parlamentaras Viktoras Rinkevičius. Tačiau neatmestina galimybė, kad valstiečiams liaudininkams teks pažaboti savo ambicijas ir kovojant dėl „kaimiškojo” komiteto.

Per vakarykštį Socialdemokratų partijos prezidiumo ir parlamentinės frakcijos posėdį paaiškėjo, kad dabartinis Seimo Kaimo reikalų komiteto vadovas „darbietis” Jonas Jagminas pasiprašė priimamas pas Seimo socialdemokratus.

LŽ šaltinių teigimu, Jagmino žvilgsnis pastaruoju metu buvo nukrypęs ir į valstiečius liaudininkus. Staponkienė, nors ir neminėdama konkrečių pavardžių, LŽ leido suprasti laukianti dviejų Seimo „darbiečių” apsisprendimo.

Dviguba pagunda

Galimo pagausėjimo nuotaikomis gyvena ir socdemai. Naująja šios frakcijos seniūne vakar tapusi Irena Šiaulienė dar dieną neslėpė, jog kol kas kalbama apie 2-3 naujus narius. Ji pabrėžė, kad visi prie Socialdemokratų frakcijos prisidėsiantys naujokai negali už tai tikėtis „dovanų”, kitaip tariant, postų parlamentiniuose komitetuose ar komisijose.

Beje, kai kurie socdemai pabrėžtinai tikino, kad Jagminas su savimi atsives dar mažiausiai du „darbiečius”.

Į Socialdemokratų frakcijos gretas esą prašosi ir šiuo metu Mišriai Seimo narių grupei priklausantis, buvęs socialliberalas Artūras Skardžius, visai neseniai nevengęs viešai konfliktuoti su Socialdemokratų partijos pirmininku Algirdu Brazausku. „Politikoje nėra nei amžinų draugų, nei amžinų priešininkų. Reikia žvelgti į rytdieną”, – į šį LŽ pastebėjimą reagavo Šiaulienė.

Pats Skardžius tikino „kurį laiką” liksiąs Mišrioje grupėje ir nekonkretizavo, kiek tai gali trukti. Vis dėlto Seimo Audito komiteto vadovo posto netrukus neteksiantis parlamentaras užsiminė, kad jam socdemai yra gana artimi, mat ir į šios kadencijos parlamentą patekęs bendrame socdemų ir soclibų rinkimų sąraše.

Beje, Skardžius mėgina belstis ir į Valstiečių liaudininkų frakcijos duris. „Mūsų frakcija atvira Skardžiui”, – tikino Staponkienė.

Vidinis resursas

Socialdemokratai sustiprinti savo frakciją turi ir „vidinių resursų”. Jie esą laukia, kol Seimą apleis socialliberalas Antanas Valionis. Buvusio užsienio reikalų ministro vietą parlamente tuomet galėtų užimti šiuo metu premjero Gedimino Kirkilo vyriausiojo patarėjo pareigas einantis Juozas Bernatonis. Būtent jo pavardė figūruoja bendro 2004 metų rinkimų į Seimą sąrašo „laukiamajame”.

„Valionio išvykimas į diplomatinę tarnybą užsienyje yra vos kelių savaičių klausimas”, – LŽ sakė vienas įtakingų socdemų.

Manoma, kad netrukus bus pradėta Valionio skyrimo Lietuvos ambasadoriumi Portugalijoje procedūra.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.