Karas dėl VSD – politikos scenoje ir užkulisiuose

Politikai ėmė vis stipriau klibinti Valstybės saugumo departamento (VSD) direktoriaus Arvydo Pociaus kėdę.

Pagrindiniai mažumos Vyriausybės rėmėjai konservatoriai jau atvirai ragina A.Pocių trauktis iš savo posto. Jeigu šis būtų priverstas palikti kėdę, Tėvynės sąjunga sieks, kad naująjį VSD vadovą valdantieji socialdemokratai pasirinktų tik susitarę su dešiniaisiais.

Konservatorių atstovai leido suprasti, kad naujojo VSD vadovo skyrimas būtų viena jų sąlygų remiant mažumos Vyriausybės darbą.

A.Pocių stumti iš posto ėmė ir Seimo bei Pilietinės demokratijos partijos vadovas Viktoras Muntianas. Jis vakar viešai pareiškė, kad Seimas „nebepasitiki” VSD direktoriumi.

Pasak V.Muntiano, tuo atveju, jei Seimas balsuotų dėl pasitikėjimo A.Pociumi, šis pralaimėtų balsavimą.

Negana to, Seimo vadovas užsiminė, kad prezidentas Valdas Adamkus teiktų parlamentui svarstyti, ar pasitikima VSD direktoriumi.

Į postą bandys stumti saviškius?

A.Pociaus likimas buvo aktyviai svarstomas sekmadienį vykusiame konservatorių prezidiumo posėdyje.

Oficialus prezidiumo pareiškimas ir vakar pasigirdę vieši partijos lyderių pareiškimai buvo diplomatiški. Konservatoriai paragino saugumo vadovą apsispręsti, ar jis gali toliau eiti savo pareigas, taip pat pasiūlyta kuo greičiau įvesti tvarką saugume.

Tačiau „Lietuvos ryto” šaltiniai Tėvynės sąjungoje teigė, kad, partijos vadovybės nuomone, A.Pocius turi pasitraukti.

Konservatorių lyderiai jau ėmė svarstyti kai kurias jiems tinkamas kandidatūras į šį postą, kurios bus teikiamos socialdemokratams ir premjerui Gediminui Kirkilui.

Teigiama, jog dešiniesiems patinkantys galimi kandidatai nėra dabartinės VSD vadovybės atstovai. Tiesa, prezidiumo posėdyje jokios pavardės nebuvo minimos.

Konservatoriai, kurie KGB rezervistų šurmulio dienomis palaikė A.Pocių, dabar aiškina, jog tuomet jie nenorėjo, kad šį postą užimtų skandalą kursčiusi bei daugiau įtakos siekusi Darbo partija.

Prabilo įsižeidęs eksministras

Prezidiumo posėdyje buvo piktinamasi VSD vadovų neva regztomis intrigomis į Baltarusiją išsiunčiant saugumo karininką Vytautą Pociūną, kuris ten žuvo, taip pat saugumo agentų reidu į prieštaringos reputacijos leidinio „Laisvas laikraštis” redakciją.

Paaiškėjo, jog konservatoriams ėmė talkinti ir kai kurie socialdemokratai.

Keli prezidiumo nariai kolegoms pranešė, kad su jais buvo slapta susitikęs buvęs susisiekimo ministras Petras Čėsna.

Keičiantis vyriausybėms netikėtai posto netekęs P.Čėsna konservatoriams aiškino, kad dėl jo karjeros žlugimo kalta VSD vadovybė ir ją neva remiantys aukšti Užsienio reikalų ministerijos pareigūnai, pirmiausia – ministerijos sekretorius Albinas Januška. Esą ministrų kandidatūras svarstęs prezidentas buvo įtikintas, jog P.Čėsna pataikavo Maskvai sprendžiant Rusijos tranzito per Lietuvą strategijos klausimus.

Vadovai neįvykdė pažado?

Įsižeidęs eksministras konservatorių lyderiams papasakojo dar vieną istoriją apie saugumą. Esą VSD vadovai vienam V.Pociūno vadovautos valdybos pareigūnų buvo pažadėję „Lietuvos geležinkelių” apsaugos vadovo postą, jei jis savo noru išeis iš darbo.

Tačiau, pasak P.Čėsnos skundais besirėmusių Tėvynės sąjungos prezidiumo narių, šiam pareigūnui pasitraukus iš saugumo, buvę vadovai šio pažado neįvykdė ir „Lietuvos geležinkeliams” nerekomendavo jo priimti į darbą.

Tikisi stipresnio žmogaus

„Žinoma, prezidiumo nuomonė nekrypsta didelio pasitikėjimo A.Pociumi linkme.

Priešingai, manau, kad VSD vadovui būtų patogiau nedelsiant pasitraukti iš posto ir nelaukti, kuo baigsis Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto tyrimas dėl padėties saugume.

VSD vadovo poste galėtume tikėtis stipresnio žmogaus, turinčio aukštesnį intelekto koeficientą, pasižyminčio didesnėmis moralinėmis savybėmis”, – „Lietuvos rytui” vakar pareiškė vienas konservatorių lyderių Jurgis Razma.

Tačiau jis tvirtino, kad konservatoriai nėra numatę jokių kandidatūrų į šią kėdę ir nespaudžia socialdemokratų atstatydinti VSD direktorių.

Vis dėlto J.Razma prasitarė, kad tuo atveju, jeigu A.Pocius pasitrauks, socialdemokratai turės būtinai tartis su konservatoriais: „Taip būtų pratęstas susitarimas netrukdyti mažumos Vyriausybei dirbti”.

Premjerui nepatinka isterija

Tuo tarpu premjeras G.Kirkilas vakar padėtį komentavo diplomatiškai: „Mano pozicija nesikeičia. Reikia visiems nusiraminti, racionalizuoti aplinką ir mažiau isterikuoti.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas tiria padėtį ir reikia visiems ramiai laukti rezultatų”.

Premjero teigimu, konservatoriai kol kas jam nesiūlė jokių kandidatūrų į naujojo VSD vadovo postą. Tačiau G.Kirkilas sutiko, kad jei reikės svarstyti naują kandidatą į saugumo vadovus, be abejo, reikės tartis su opozicija.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.