ES šalyse bėglys nepasislėps

Lietuvos generalinė prokuratūra pirmadienį išdavė buvusio Darbo partijos vedlio Viktoro Uspaskicho Europos arešto orderį.

Kėdainių verslininkas 47 metų V.Uspaskichas, anksčiau dėl skandalų netekęs ūkio ministro ir Seimo nario postų, šiuo metu Rusijoje slapstosi nuo Lietuvos teisėsaugos, kuri jį įtaria neskaidria partine buhalterija.

Kaip BNS sakė Generalinės prokuratūros tarptautinių ryšių ir teisinės pagalbos skyriaus vyriausioji prokurorė Laima Čekelienė, arešto orderis per Interpolą bus išplatintas Europos Sąjungos šalyse narėse. Jei V.Uspaskichas iš Rusijos išvyks į kurią nors ES šalį, ten bus sulaikytas ir išduotas Lietuvai.

Gavęs Vilniaus miesto 2-ojo apylinkės teismo nutartį skirti suėmimą Darbo partijos įkūrėjui bei Generalinės prokuratūros sprendimą skelbti tarptautinę paiešką, Policijos departamentas pradėjo įtariamojo paiešką.

V.Uspaskichas įtariamas pateikęs Valstybinei mokesčių inspekcijai ir Vyriausiajai rinkimų komisijai apgaulingus duomenis apie jo vadovautos partijos pajamas ir jų naudojimą.

Lauks Interpolo atsakymo

Migracijos departamentas dabar aiškinasi, ar V.Uspaskichas neturi Rusijos pilietybės. Jeigu paaiškėtų, kad verslininkas nuslėpė ją turįs, jis netektų Lietuvos pilietybės. Tačiau tuomet taptų nepasiekiamas Lietuvos teisėsaugai, ieškančiai jo dėl apgaulingos partinės buhalterijos.

V.Uspaskichas, būdamas rusų tautybės, pagal Rusijos įstatymus bet kada gali gauti šios šalies pilietybę.

Pagal Lietuvos ir Rusijos pasirašytą teisinės pagalbos sutartį, kiekviena iš šalių įsipareigojusios, kad jei savo piliečio neišduoda, tai perima baudžiamąjį persekiojimą ir teisia jį pačios pagal tuos įstatymus, kurie yra šalyje.

„Kol kas dar neturime oficialaus atsakymo, kad V.Uspaskichas yra būtent Rusijoje, todėl negalime pateikti Maskvai ekstradicijos prašymo”, – sakė L.Čekelienė.

Duomenis apie tikslią V.Uspaskicho buvimo vietą Generalinė prokuratūra turi gauti iš Interpolo.

Apskundė prokurorų veiksmus

Tuo tarpu V.Uspaskicho advokatas Vytautas Sviderskis vakar „Delfi” pareiškė, jog procesas prieš jo ginamąjį jam kelia abejonių, nes prokurorai jam neleidžia susipažinti su tam tikrais bylos dokumentais, o tai trukdo imtis atsakomųjų veiksmų.

Vakar V.Sviderskis generaliniam prokurorui Algimantui Valantinui įteikė raštą, kuriuo skundžia Darbo partijos galimos dvigubos buhalterijos bylą tiriančių prokurorų veiksmus.

Maskvoje lankęsis advokatas pridūrė, kad V.Uspaskichas grįš ir yra nusiteikęs tai padaryti.

V.Sviderskis telefonu su ginamuoju kalbėjosi ir prieš pirmadienį apsilankydamas Generalinėje prokuratūroje.

„Man jis sakė, kad yra Maskvoje ir važiuoja į savo biurą”, – sakė gynėjas.

Europos arešto orderis yra procesinis dokumentas, leidžiantis sulaikyti nuo baudžiamojo persekiojimo ar nuo nuosprendžio vykdymo pasislėpusį asmenį bet kurioje Europos Sąjungos valstybėje.

Lietuvoje šie orderiai išduodami nuo 2004 metų gegužės 1-osios, kai mūsų šalis tapo ES nare.

Europos arešto orderius gali išduoti Generalinė prokuratūra, kai ieškoma asmens, pasislėpusio nuo ikiteisminio tyrimo, arba Teisingumo ministerija, kai nuteistasis vengia atlikti bausmę.

Šiuos procesinius dokumentus pripažįsta visos 25 ES valstybės.

Asmuo, sulaikytas ES valstybėse, jo prašančiai šaliai turi būti išduotas per du mėnesius.

Sulaikytojo išdavimas gali būti atidėtas, jei jis atlieka toje valstybėje teismo paskirtą bausmę.

Sprendimą išduoti asmenį priima valstybės, kurioje sulaikytas įtariamasis, teismas.

Egzistuoja tik kelios priežastys, dėl kurių sulaikytasis negali būti perduotas jo prašančiai valstybei. Asmuo negali būti išduotas, jei jis nuteistas už tą patį nusikaltimą kitoje valstybėje ir atliko bausmę, jei suėję patraukimo baudžiamojon atsakomybėn senaties terminai, jei jis dėl to paties nusikaltimo išteisintas.

Per dvejus metus Lietuvos generalinė prokuratūra ir Teisingumo ministerija yra išdavusios apie 900 Europos arešto orderių.

Vien tik pernai į Lietuvą iš kitų ES narių grąžinta apie šimtą mūsų šalyje nusikaltimus padariusių asmenų.

Iki šiol nebuvo atvejų, kai kitoje šalyje sulaikytą asmenį būtų atsisakyta išduoti Lietuvai pagal Europos arešto orderį.

Dažniausiai Lietuvos teisėsaugininkų ieškomi asmenys, kuriems išduotas Europos arešto orderis, sulaikomi Anglijoje, Airijoje, Vokietijoje, Ispanijoje, Portugalijoje, Latvijoje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "ES šalyse bėglys nepasislėps"

  1. Juozukas

    Sėkmės gaudyti 😀

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.