Tvora – tvirtovės siena ar puošmena?

Tvoros, juosiančios individualių namų teritoriją, ir juokina, ir graudina, ir žavi, ir stebina. Įvairiausių formų, dydžių; medinės, metalinės, betoninės, plastikinės, savadarbės, gyvatvorės puošia ir bjauroja miestų bei priemiesčių veidą.

Jeigu dar neapsisprendėte, kokia tvora norėtumėte apsaugoti savo namą-tvirtovę nuo smalsių akių ir nekviestų svečių, pasivaikščiokite po individualių namų kvartalus. Neišdildomi įspūdžiai, priversiantys šiukštu nekartoti svetimų klaidų, garantuojami.

Privačių namų šeimininkų fantazijai ribų nėra. Vienaukščius medinius namukus kartais juosia kone už juos aukštesnės betoninės tvoros. Kelių aukštų namus-milžinus apšepusios medinės tvorelės saugo nebent nuo įkyrių kaimynų vaikų. „Originaliai” atrodo ir prabangaus namo išpuoselėtą teritoriją juosianti beveik permatoma vielinė tvora.

Kuri tvora vis dėlto geriausia – pigesnė, aukštesnė, gražesnė, saugesnė?

Skirtingos funkcijos

Tvorų gamintojai ir pardavėjai pažymėjo, kad rinkdamiesi tvorą žmonės vadovaujasi skirtingais motyvais.

Vieni nori tiesiog atsitverti nuo kaimynų. Tokiais atvejais renkamasi kuo pigesnę tvorą arba tik jos dalį. Pavyzdžiui, nuo šalia esančio namo atsiribojama aukšta rąstine tvora, o kitur aplink sklypą sodinama gyvatvorė.

Norėdami, kad tvora saugotų nuo įsilaužėlių, gyventojai renkasi daug brangesnes, bet patikimesnes betonines, mūrines tvoras.

Metalinė (metalo juostų, virbų) tvora, pasak specialistų, gali atlikti dar ir estetinę funkciją, jei išsirinksite puoštą įvairiais ornamentais. Tokia tvora ne taip bado akis kaip gelžbetoninė, ji patvaresnė už medinę.

Už grožį ir tvirtumą – šimtai litų

Kalbinti tvorų pardavėjai negalėjo vienareikšmiškai pasakyti, kurios tvoros populiariausios. Daugeliui žmonių vis dar prie širdies medinės tvoros. Nors jos pigiausios, kaip ir bet koks kitas lauke esantis medinis gaminys, reikalauja specialios priežiūros, reguliaraus atnaujinimo. Be to, tokia tvora iš dalies arba visiškai atskiria namo šeimininkus nuo pasaulio.

Metalinės tvoros (su betoniniais stulpeliais ar be jų) brangesnės – kvadratinis metras paprasčiausios vertikalių strypų tvoros kainuoja maždaug 100-200 litų. Jeigu norima tvorą papuošti ornamentais, kvadratinio metro kaina gali išaugti iki 300 litų. Nerūdijančio plieno tvoros dar brangesnės. Metalinės tvoros geros tuo, kad yra patikimos, ilgai laiko, joms reikia minimalios priežiūros. Be to, nuo prašalaičių neslepia sklypo ir namo grožio, o ir šeimininkai pro namo langą mato daugiau nei akliną tvorą-sieną.

Geriau tvora, o ne siena

Nors paprastai rekomenduojama tvorą rinktis pagal sklypo dydį – kuo jis mažesnis, tuo žemesnė turi būti tvora – ne visiems žmonėms tai rūpi. Dažniausiai renkamasi 0,6-1,8 metro aukščio tvoras. Prieš kurį laiką buvo madingos labai aukštos tvoros. O jei dar betoninės…

Specialistų nuomone, jei labai norite savo sklypą aptverti betonine, plytine tvora, galite rinktis ne vientisą sieną, o su metaliniais elementais. Tada tvora neatrodys griozdiška, negąsdins praeivių (gal už tvoros vyksta kas nors nedora) ir nevilios vagilių, manančių kad neturtingiems žmonėms nėra ką saugoti betonine siena.

Gyvatvorė – gražus, nebrangus, subtilus sprendimas. Tačiau ją nelengva užsiauginti, nuolat būtina prižiūrėti, kad netaptų panaši į apleistą krūmyną, nedarkytų jūsų kiemo vaizdo.

Kaimynų nuomonės neklausia

Atsitverdami tvora gyventojai retai teiraujasi savo kaimynų, ar šiems netrukdys, pavyzdžiui, aukšta, aklina tvora. Dar rečiau prie esamos kaimynų tvoros derinamas savosios raštas.

Pagal iki 2004 metais priimto naujo Statybos techninio reglamento galiojusius reikalavimus norintieji pastatyti tvorą ant ribos su kitu sklypu turėjo gauti kaimynų sutikimą. Jo negavus, tvora privalėjo būti statoma šalia sklypų ribos. Anksčiau galiojo ir reikalavimas, pagal kurį šiaurinėje sklypo pusėje tvora galėjo būti tik ažūrinė, o jos kiaurymių plotas turėjo sudaryti 50 proc. viso tvoros ploto. Kitokia tvora šeimininkai galėjo apsitverti tik gavę notariškai patvirtintą artimiausių kaimynų sutikimą.

Dabar svarbu laikytis vieno reikalavimo – kad tvora būtų ne aukštesnė nei 1,8 metro.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Interjeras su žyma , , , , .

4 atsiliepimai į "Tvora – tvirtovės siena ar puošmena?"

  1. vaclovas

    gera tema 😀

  2. e.

    siaip tai ir galiojanciame statybos reglamente yra likes reikalavimas, kad nesant kaimyno leidimo tvora gali buti tik azurine, isskyrus pietine sklypo puse

  3. Algimantas

    Visos tvoros kurios pastatytos tvarkingai ir pagal paskirtį yra geros. Buvo laikai kada nebuvo turtingų (tvarkingų) ir biednų (apsileidusių), tuomet ir tvorų nereikėjo. O dabar tik betoninė ar mūrinė aklina tvora gelbsti besitvarkančius, mėgstančius privatumą nuo asocialių, gyvenančių betvarkėje kaimynų. Tikėkimės kad ateis tie laikai, kada visi gyvensime gražiai ir tvarkingai, tuomet ir aklinas tvoras pakeisime ąžųrinėmis.

  4. Silvija

    Mūsų tvoros toks išsirinkimas ir buvo pasivaikščiojom po savo gyvenvietę kol akį traukianti tvoros variantą radom. Šiek tiek pakoregavom, dadėjom savo ir tvoros idėją turėjom. 🙂

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.