Garsūs aktoriai vaidins Visagine

Visagino tarptautiniame monospektaklių festivalyje „Atspindys” vaidins septynios scenos garsenybės, tarp jų – Birutė Marcinkevičiūtė (Mar), lenkas Januszas Stolarskis ir net Kamerūno princas Felixas Kama

Spalio 12-14 dienomis Visagine vyks pirmasis tarptautinis monospektaklių festivalis, per kurį bus parodyti aštuoni spektakliai iš Lietuvos, Estijos, Lenkijos, Bulgarijos bei Kamerūno-Vokietijos. Į festivalį atvyks Europoje ir tolimesniuose žemynuose garsūs, tarptautinių teatro festivalių laurus pelnę scenos meistrai. Tarp jų – lenkas Januszas Stolarskis, kurio garsųjį „Ecce homo”, sukurtą kaip filosofo Friedricho Nietzsche’s monologą, žiūrovams panoro parodyti ir Rimas Tuminas. Suteikė aktoriui savo vadovaujamo Vilniaus mažojo teatro (VMT) sceną, taip Visagino „Atspindžio” erdves parplėtęs iki Vilniaus.

Lietuvių spektakliai

Pasak festivalio sumanytojos, „Atspindžio” programos sudarytojos, daugelio tarptautinių monospektaklių festivalių žiūri narės, teatro kritikės ir pedagogės Marijos Tananos, per festivalį bus parodyti aštuoni spektakliai, tarp kurių – trys lietuvių kūrėjų darbai. Tai du Nacionalinio dramos teatro (NDT) spektakliai – festivalio atidarymo vakarą Visagino kultūros rūmų Didžiojoje salėje Birutė Marcinkevičiūtė (Mar) parodys „Meilužį” pagal garsųjį Marquerite Duras to paties pavadinimo kūrinį, o kitą dieną jau Šarūnas Puidokas Kino salės erdvėje rodys Patricko Suskindo „Kontrabosą”. Beje, šie aktoriai – pirmieji NDT atstovai, kurie apskritai Visagine pirmąkart rodys Nacionalinio teatro spektaklius, vaidins lietuvių kalba.

Intriguoja ir Kauno kamerinio teatro ketinimas parodyti „Spektaklį po spektaklio”, kurį Stanislovas ir Aleksandras Rubinovai sukūrė Williamo Shakespeare’o kūrinių motyvais. Tai naujas (premjera įvyko birželio mėnesį) kauniečių pastatymas, į Visaginą atvežamas po Shakespeare’o dramaturgijos festivalio Jerevane (Armėnija).

Belaukiant Stolarskio

Tą patį vakarą, kai visaginiečiai žiūrės festivalio atidarymo spektaklį, Vilniuje vaidins vienas garsiausių Lenkijos teatro aktorių – psichologinio monologo virtuozas Januszas Stolarskis. Monodramoje „Ecce homo” aktorius atskleis Nietzsche’s sudėtingą asmenybės dvilypumą, jį parodydamas ir kaip energija trykštantį mąstytoją, ir košmariškų sapnų kamuojamą beprotį.

Beveik neabejoju, kad daugelis žiūrovų, pirmąkart pamatę Stolarskio monospektaklį, nuseks paskui jį ir į Visaginą, kur jis vaidins Philippo Gymitri Galaso „Raudonųjų batelių kerštą”. Tai – subrendusio žmogaus prisiminimai, nukeliantys jį į vaikystės pasaulį ir išgyvenimus.

Garsus lenkų aktorius pastaruoju metu dirba Poznanės ir Varšuvos teatruose, pristato savo monospektaklius. Prieš kelerius metus monospektaklių festivalyje Vroclave susipažino su Marcinkevičiūte, o neseniai Stolarskis vėl bendravo su lietuviais – sukūrė vaidmenį Tumino režisuotame spektaklyje „Dviejų ponų tarnas” Varšuvoje. Kelionė į „Atspindžio” festivalį paskatino pirmajai viešnagei į Lietuvą, pažintį su mūsų šalies žiūrovais.

Afrikos princas ir kiti

Egzotiškiausias festivalio svečias – princas iš Afrikos valstybės Kamerūnas. Šiuo metu princas Kama lankosi gimtojoje Afrikoje, vėliau keliaus į Vokietijos miestą Štutgartą, kur Kama – vienas geriausių miesto teatro aktorių. Princas baigė filologijos magistro studijas gimtinėje, vėliau daug keliavo po Europą, ir parašė šmaikščią pjesę „Kur geriau?”. Vaidindamas prancūzų, anglų ir vokiečių kalbomis, vaizdingai pasakoja savo nuotykius jam tolimos kultūros šalyse.

Viačeslavas Rybnikovas iš Estijos po daugelio metų, praėjusių nuo pastarųjų Talino rusų dramos teatras gastrolių Vilniuje, vėl sugrįš į Lietuvą. Garsus monospektaklių kūrėjas parodys Nikolajaus Gogolio „Pamišėlio užrašus”.

Bulgariškai festivalyje prabils Nikolajus Urumovas. Žinomas Sofijos ir Gabrovo teatrų bei populiarus kino aktorius parodys Ivano Kulekovo tragikomediją „Gyvenimą kartoninėse dėžėse”, kurį pastatė Lietuvoje žinoma režisierė Nevera Miteva.

Šventės nuojauta

„Džiaugiuosi, kad festivalyje dalyvaus ne tik daug kartų premijuotos, bet ir visiškai teatrui atsidavusios asmenybės. Juk toli gražu ne kiekvienas aktorius sutiktų į Visaginą važiuoti už savo pinigus, retas vaidintų be honoraro, – LŽ pasakojo Tanana. – Ypač kuklus festivalio biudžetas padovanojo ir gražių, netikėtų pažinčių su visaginiečiais, kuriems labai trūksta teatro, kurie noriai talkina „Atspindžio” festivaliui”. Todėl, pasak Tananos, Visaginas jau dabar gyvena šventinėmis teatro nuotaikomis. Čia laukiama ir vaidinimų, ir pokalbių su menininkais po spektaklių. Kiekvienas turės galimybę prisipažinti meilę patikusiam aktoriui.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.