Lauko tualetai nyksta kartu su mokyklomis

Švietimo įstaigų ūkio tarnyba uostamiesčio mokyklų sanitarinių mazgų būklę vertina patenkinamai. Jų remontui mokyklose bei darželiuose šiemet, kaip ir pernai, skirta per milijoną litų, tačiau kai kurios rajono mokyklos vis dar priverstos tenkintis lauko tualetais.

Pasak Švietimo įstaigų ūkio tarnybos vedėjos Violetos Gembutienės, lauko tualetų problema uostamiestyje išsisprendė savaime – vienintelė tokį turėjusi Rimkų mokykla buvo uždaryta.

Šiuo metu miesto mokyklų sanitarinių mazgų būklė, pašnekovės teigimu, tikrai nėra tragiška, nors kapitalinio tualetų remonto reikėtų daugeliui įstaigų.

O štai apie 3 procentus rajono mokyklų mokinių turi naudotis nešildomais lauko tualetais. Kita vertus, problema čia irgi sprendžiasi savaime – nemažai mokyklų, turėjusių lauko tualetus, dėl mokinių stygiaus uždarytos.

Pasak Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėjo Algirdo Petravičiaus, pagal Savivaldybės patvirtintą rajono mokyklų tualetų remonto ir statybos darbų programą 2006-2008 metams šiais mokslo metais numatyta atnaujinti Gargždų „Vaivorykštės” gimnazijos tualetus. O sanitarinių mazgų įrengimą ar remontą kitose įstaigose lems jų perspektyvos.

„Pirmiausia reikia išsiaiškinti, ar verta investuoti lėšas, kadangi dėl vaikų skaičiaus mažėjimo kai kurios mokyklos uždaromos”, – aiškino Švietimo skyriaus vedėjas.

Anot jo, beveik visos per pastarąjį dešimtmetį dėl vaikų stygiaus uždarytos rajono mokyklos turėjo lauko tualetus.

Rajono mokyklų, vis dar turinčių lauko tualetus, vadovai tvirtina, kad mokiniai dėl to nesijaučia nuskriausti.

1945 metais įkurta Pėžaičių mokykla, rodos, tokio elementaraus „patogumo” viduje niekad neturėjo. Tačiau mokyklos vadovė Danguolė Nausėdienė sako, kad kaimo vaikai užgrūdinti ir dėl to nesiskundžia.

Be to, šiemet mokykla gavo lėšų vandentiekiui įsirengti, mat iki šiol vaikai rankas plaudavosi vandeniu iš bakelio. O 2008 metais mokyklai numatyta skirti lėšų ir tualetams viduje įrengti. Tačiau ar teks pasinaudoti tokiais patogumais, direktorė prisipažino abejojanti, nes mokykloje vaikų nuolat mažėja.

Nežinia, ar, kaip planuojama, kitąmet vidaus tualetų sulauks ir Brožių pagrindinė mokykla, ugdanti tik 52 vaikus. Tačiau šiuo metu čia besimokantys mokiniai ne tik turi tenkintis senais ir nešildomais lauko tualetais, bet ir bėgioti plauti rankų į mokyklos koridorių.

Direktorė Aldona Josvilienė taip pat sako, kad tokie nepatogumai kaimo vaikų nestebina. Dauguma jų vidaus tualetų neturi ir namie.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.