Bardai zonduoja Klaipėdos muzikinę dirvą

„D.poezijos” iniciatyvine grupe pasivadinusi muzikantų trijulė uostamiestyje ieško neabejingų prasmingiems dainų tekstams ir gyvai muzikai sielų, kurias kviečia burtis į dainuojamosios poezijos klubą.

Iniciatyvinei grupei šiuo metu priklauso klaipėdiečiai muzikantai Linas Švirinas ir grupės „Atika” narys Darius Žvirblis bei prieš mėnesį iš Vilniaus į uostamiestį atsikraustęs dainuojamosios poezijos kūrėjas ir atlikėjas Jonas Baltokas. Pirmasis dainuojamosios poezijos vakaras rugsėjo 22 d. 18 val. kviečia visus šio žanro mėgėjus ir kūrėjus į Klaipėdos apskrities I. Simonaitytės biblioteką.

Anot klubo sumanytojo L. Švirino, apsilankius kituose šalies miestuose ir pamačius, kokia gyvybinga ir populiari ten yra dainuojamoji poezija, kyla pozityvus pyktis, kadangi Kaipėda tuo pasigirti negali.

„Šis pyktis geras tuo, kad gimdo ambicijas daryti ką nors patiems, – kalba muzikantas. – Kol kas nežinome, ar mūsų veikla tebus akcija, ar taps tradicija, tačiau viliamės pažadinti žmones ir juos suburti.

Galbūt susitikus pati situacija mums padiktuos, kokia forma visa tai plėtoti. Bet kuriuo atveju mūsų vizija – sisteminga veikla, kuri rastų vietą ne tik popieriuje, bet ir žmonių mintyse – tarsi kokybės ženklas, nusakantis savitą atmosferą.”

Vienas iš trijulės narių J. Baltokas sako iškart sutikęs Klaipėdoje kelis bendraminčius. Pašnekovas tikisi, kad uostamiestyje jo mėgstama kūrybos sritis – dainuojamoji poezija – turi ir daugiau gerbėjų, kuriuos ir planuojama suvienyti į klubą.

Žmonių vienijimas J. Baltokui, kuris juokaudamas save vadina internetinės bardų bendruomenės įkūrėju, nėra naujiena. Jis – interneto tinklalapio www.dpoezija.lt vienas iš administratorių. Apie 2001-2002 m. J. Baltoko įkurtas tinklalapis yra viena iš nedaugelio lietuviškų interneto svetainių, skirtų dainuojamajai poezijai.

Čia galima bendrauti, pateikti bendruomenės dėmesiui dainų tekstus ir jų įrašus, skelbti informaciją apie koncertus. Svetainė turi apie 500 nuolatinių svečių, nemažai jų – ir išeivijos lietuviai. Apie 200-300 vartotojų čia skelbia savo kūrybą. Šiuo metu tinklalapyje yra paskelbta apie 500 dainų.

„D.poezija” – ne vien virtuali veikla. Šios bendruomenės nariai nesyk yra organizavę konkursus ir koncertus Vilniuje. Vienas labiausiai pavykusių buvo konkursas „Verk, vaikeli”, kurio metu šio pavadinimo eilėraščiui reikėjo sukurti muziką. Konkurso koncertą sostinės „Brodvėjuje” lydėjo anšlagas.

Dainuojamosios poezijos koncertai Vilniaus klubuose apskritai vyksta gana dažnai ir gausiai sutraukia žiūrovus. „Šio žanro sukuriama nuotaika – visiškai kitokia, nei kituose muzikiniuose renginiuose, – koncertų sėkmės priežastį spėlioja J. Baltokas. – Dainuojamoji poezija nėra nei „mainstream” muzika, nei undergroundas, ją vadinčiau elitiniu žanru. O kūrėjų bendruomenėje mane labiausiai žavi atvirumas ir iki minimumo sumažintos konkurencijos apraiškos.”

Bardų veikla ir kitose Lietuvos vietose paskutiniuoju metu plėtojama gana aktyviai, sako J. Baltokas. Raseiniuose veikia Lietuvos bardų klubas, o Kazliškių kaime, šalia Kazlų Rūdos, rugpjūtį sėkmingai praėjo stovykla-koncertas „Bardų naktys-2006”, kurioje dalyvavo dainuojamosios poezijos žanro atstovai iš Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Telšių ir kt. Bardai jau turi smagių planų ir kitiems metams – liepą į gastroles per Lietuvą leisis vadinamasis bardų karavanas, kuris savo kelionę baigs Klaipėdoje.

Kol iki karavano atvykimo dar yra laiko, nepraleiskite „D.poezijos” iniciatyvinės grupės informacijos apie renginius. O jeigu esate jaunas dainuojamosios poezijos fanas ir autorius, L. Švirinas laukia jūsų kūrybinėje muzikuojančio jaunimo laboratorijoje – nuo spalio muzikos vakarai mokyklinio amžiaus kūrėjams ir atlikėjams kartą per mėnesį vyks Klaipėdos kultūros komunikacijų centre.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.