Uoste – jachtų paradas

Šį šeštadienį, 13-14 val., klaipėdiečiai galės grožėtis puikiu reginiu – uosto akvatorijoje ties Kruizinių laivų terminalu vyks jachtų paradas, pasirodys daugiau kaip 20 laivų.

Tokiu būdu startuos dvi tradicinės regatos: kapitono S. Marcinkevičiaus atminimo taurės ir marinistinio klubo „Budys” taurės. Jomis pradedamas renginių ciklas, skirtas Lietuvos jūrinio buriavimo ir irklavimo 80 metų sukakčiai paminėti.

Buriavimo istorija pradedama skaičiuoti nuo 1926 metų, kai Lietuvos jūrų skautai aukcione įsigijo iš kontrabandininkų konfiskuota jachtą. Pinigus jai pirkti rinko Moterų sąjunga Lietuvos laivynui remti. Laivas buvo pavadintas „Budžiu”, jame pakelta Lietuvos vėliava. Spalio 1 d. jachta išplaukė į Liepoją – ši data ir laikoma jūrinio buriavimo su Lietuvos vėliava pradžia.

Tie patys metai laikomi ir Lietuvos irklavimo pradžia, nes tuo metu lietuviai irkluotojai pirmą kartą pradėjo dalyvauti varžybose su Lietuvos vėliava.

Šiuo metu irklavimo sporto šaką kultivuoja 250 klaipėdiečių. Per šį laikotarpį Klaipėdoje buvo parengti 6 irkluotojai olimpiečiai, pasaulio čempionatų nugalėtojai ir prizininkai. Dalyvaudami Lietuvos jūrinio buriavimo 80 metų jubiliejui paminėti skirtuose renginiuose, irkluotojai spalio 14-15 dienomis surengs 38-ąją irklavimo regatą Danės upėje.

Ilgą laiką buriuotojai ir irklininkai buvo atitolę vieni nuo kitų. Dabar „Budžio” klubo iniciatyva steigiama vandens sporto šakų klubų asociacija, vienysianti ir buriuotojus, ir irkluotojus. Jie džiaugiasi, kad UAB „Limarko”, suprasdama Klaipėdos, kaip jūrinio miesto, įvaizdžio svarbą, remia būtent šias sporto šakas.

Šiemet išsipildė sena buriuotojų svajonė – pailginta S. Marcinkevičiaus regatos distancija. Anksčiau būdavo plaukiama 40 jūrmylių iki Būtingės ir atgal, kurias buriuotojai įveikdavo tą pačią dieną ir naktį grįždavo. Šiemet bus plaukiama 80 jūrmylių iki naftos platformos Pervalkos traverse. Tikimasi, kad buriuotojai finišuos sekmadienį. Be to, didžiosios regatos jachtos dar dalyvaus ir Lietuvos jūrinių jachtų čempionato įskaitoje. Šiemet buriuotojams jūroje talkins du Lietuvos karinių jūrų pajėgų laivai.

„Budžio” klubo regata nėra lenktyninė, joje dalyvauja ir šeimos su vaikais. Regatos metu plaukiama Kuršių mariomis iki Juodkrantės ir atgal.

Beje, Lietuvos buriuotojai, minėdami sukaktį, prisimena ir tuos, kuriuos pasiėmė jūrą. 1933 m. prie šiaurinio molo Klaipėdoje sudužus legendiniam „Budžiui”, žuvo trys buriuotojai. Šiemet sukanka 20 metų, kai audra išmetė į krantą jachtą „Žalčių karalienė” ties Melnrage. Jachtos stiebas buvo nulaužtas, laivas apverstas, bangos pasiglemžė tris jaunus vyrus. 2000 m. S. Marcinkečiaus regata buvo paskutinė jachtos „Vakarė” kapitonui Sauliui Tamkvaičiui.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Laisvalaikis su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.