Ieškoma saugiklių nuo brangesnės elektros

Nors Nacionalinės energetikos strategijos atnaujinimo projekte užsimenama apie galimybę tartis su ES dėl Ignalinos atominės elektrinės uždarymo atidėjimo, kai kurie energetikos specialistai siūlo verčiau modernizuoti Lietuvos elektrinę.

Stodama į ES Lietuva įsipareigojo bendrijai patenkinti jos principingą reikalavimą visiškai uždaryti nesaugia laikomą Ignalinos atominę elektrinę (IAE) iki 2010 metų. Kol būtų pastatyta nauja atominė elektrinė ir nutiesti elektros tiltai į Lenkiją bei Švediją, Lietuva didžiąją dalį elektros turėtų importuoti iš Rusijos, o tai reikštų priklausomybę nuo brangaus organinio kuro ir grėsmę, jog energijos tiekimas gali strigti dėl politinių motyvų.

Todėl strategijoje atsirado nuostata apie galimybę pastatyti maždaug 720 mln. litų kainuojantį dujų turbininį bloką pagrindiniu šalies elektros energijos šaltiniu tapsiančioje Lietuvos elektrinėje.

„Tokio bloko gera savybė ta, kad galima jį pastatyti per trumpą laiką. Maždaug per trejus metus, įskaitant projektavimą. Tai vadinamasis kombinuoto stiklo blokas, kurio naudingumo koeficientas labai didelis ir elektros energija išlieka pigi nepaisant brangios žaliavos. Taip pagaminta elektros energija galėtų konkuruoti net su naujos atominės elektrinės energija”, – pasakojo Energetikos instituto mokslinės tarybos pirmininkas Jurgis Vilemas.

Tačiau, pasak specialisto, yra rizika, jog gali sutrikti kuro tiekimas, kas visai nebaugu turint branduolinę elektrinę. Vilemas teigia, kad 400 megavatų (MW) galios bloko statyba tapo aktualesnė, nes alternatyvaus pigaus kuro šiluminėms elektrinėms – orimulsijos – tiekimas iš Venesuelos gali sutrikti.

Atnaujintame Nacionalinės energetikos strategijos projekte teigiama, kad su ES reikėtų bandyti tartis dėl galimybės atidėti IAE uždarymą, jei Lietuvos elektrinėje iki 2010 metų nepavyktų pastatyti bent vieno minėto bloko. Strategijoje skaičiuojama, kad nauja atominė elektrinė šalyje gali būti pastatyta už 10 mlrd. litų, tačiau anksčiausia šios elektrinės eksploatavimo pradžia – 2015-2017 metai.

„Kad Lietuva galėtų gyventi uždarius IAE, reikia modernizuoti Lietuvos elektrinę. Jei negautume ar nepakankamai importuotume orimulsijos, beliktų dujomis varomas blokas. Priešingu atveju šoktelėtų elektros kainos. Sunku pasakyti, kiek, nes tai priklauso nuo kuro kainų”, – sakė Energetikos instituto Energetikos kompleksinių tyrimų laboratorijos vadovas Vaclovas Miškinis.

Ūkio ministras Vytas Navickas anksčiau sakė, kad sudėtingiausias periodas dėl elektros gamybos sąnaudų bus 2009-2013 metai, nes pasaulinės naftos ir dujų kainos vis kyla.

Miškinio bei Vilemo teigimu, tiek techniškai, tiek įvertinus saugumą, įmanoma ir racionalu atidėti IAE uždarymą, kol būtų pastatyta naujoji atominė elektrinė. „Tačiau tam reikia visų ES šalių pritarimo. Todėl reikėtų kur kas daugiau motyvų, o ne vien to, kad nesuspėjome pasistatyti bloko”, – kalbėjo Miškinis.

Dėl atnaujintos strategijos projekto turės apsispręsti politikai – pirmiausia Vyriausybė, vėliau Seimas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.