Rizikingas pusdienis mokykloje

Kiauri stogai, netinkami suolai ir kiti nepatogumai kenkia sveikatai

Mokymosi sąlygos mokyklose vis gerėja. Kauno visuomenės sveikatos centro (KVSC) specialistai pastabų tebeturi.

Vienur – dėl perdegusių lempų, šiukšlyno laiptinėje, kitur – dėl kiauro stogo ir šlampančių sienų. Visa tai specialistams rūpi, nes turi įtakos mokinių sveikatai.

Dėmesys pradinukams

„Daugiausiai dėmesio kreipiame į pradinukų, kompiuterines klases, sporto sales”, – sakė KVSC Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vyr. specialistė Neringa Martišienė pakeliui į Kovo 11-osios vidurinę mokyklą.

Pasak specialistės, svarbiausia, kad darbo vietose būtų įrengtas tinkamas apšvietimas, pradinukams skirtuose kabinetuose būtų pagal vaikų ūgį pritaikyti suolai, sporto salių persirengimo kambariuose – dušai, kompiuterių klasėse teisingai išdėstyti kompiuteriai.

Suolus pritaikė tėvai

„Vasarą perdengė visą stogą. Liko tik latakus sutvarkyti. Visuose kabinetuose pakeisti langai, visur – nauji suolai. Tik esančius pradinėse klasėse reikia pamažinti. Dar nespėjome, nes užgriuvo renovacijos darbai. Iš Mokyklų tobulinimo programos gavome suolus vyresniems mokiniams, bet norėjome pakeisti pradinukams. Vienos klasės mažiukų tėvai pjaustė, gręžė suolus ir pritaikė. Sporto salė nebaigta remontuoti, tik įpusėta – darbininkai vėlokai pradėjo darbus, nes konkursas jiems atlikti skelbtas tik liepą. Šiemet dar norime renovuoti aikštyną”, – pasakojo Kovo 11-osios vidurinės mokyklos direktorius Stanislovas Milašius.

Pasak jo, iki naujų mokslo metų 15 kabinetų pakeistas apšvietimas, atlikti kosmetiniai remontai. Visų darbų vertė – už daugiau kaip 800 tūkstančių litų. Daugiau kaip pusė – 460 tūkstančių litų mokyklai nubyrėjo iš Vyriausybės investicijų programos su Seimo narės Violetos Boreikienės pagalba. Likusius pinigus skyrė Kauno miesto savivaldybė.

„Dabar didžiausia mūsų bėda – sanitariniai mazgai ir grindys”, – pripažino direktorius.

Mokytis turi šviesoje

N.Martišienė, eidama per kabinetus pradinukų mokytojų prašė parodyti vaikų sveikatos pažymas, kurias mokiniai turi pristatyti iki rugsėjo 15 dienos. „Trūksta dar pusės pažymų”, – ištiesdama krūvelę dokumentų tarė 3b klasės mokytoja Aušrelė Baltrušaitienė.

3c klasėje nebešvietė dalis naujųjų lempų. „Įvyko nelaimė – sugedo apšvietimas. Vakar vakare pastebėjau. Šiandien iškviečiau elektriką. Jo kol kas nebuvo, – spaudinėjo mygtuką trečiokų mokytoja Rasa Skaistgirytė. – Galima pareguliuoti nuėmus mygtuko dangtelį, bet bijau, kad nenutrenktų”.

Vienoje pirmokėlių klasėje N.Martišienė atkreipė dėmesį, kad stalai sustatyti ratu ir į lentą kai kurie mokiniai turėtų žiūrėti persikreipę. „Šiandien prie lentos nedirbame. Suolai taip sustatyti nuo vakar, kai buvo tėvų susirinkimas, ir nebeturėjau jėgų šiandien ryte jų išstumdyti”, – aiškino pedagogė.

Suolai, kaip direktorius jau minėjo, per dideli. „Padėk koją čia”, – paprašė arčiausiai sėdėjusios mergaitės. Ši atramą vos siekė kojų pirštais. Reikėtų, kad į ją vaikai galėtų remtis visa pėda.

Laiptinėje – šiukšlių krūva

Abiejuose Kovo 11-osios vidurinės mokyklos informatikos kabinetuose pamokos vyko prie naujų kompiuterių. Tačiau apšvietimas viename kabinete buvo blausus. Keturios iš dešimties paprastų lempučių nedegė. Eidama į technologijų kabinetą N.Martišienė buvo šokiruota. „Kodėl čia tiek šiukšlių?” – nesuprato specialistė, žvelgdama į nemažą sąšlavyną laiptinėje. Mus lydėjusiai direktoriaus pavaduotojai ūkio reikalams Audronei Baravykienei šis vaizdelis buvo ne naujiena. „Penktadienį „Kauno švara” neišvežė šiukšlių. Skambinau kelis kartus. Mokytojai tvarkėsi, visas šiukšles nešė čia, galvojome, kad pagal grafiką jos bus išvežtos. Konteineris pilnas, nėra kur sudėti”, – sakė A.Baravykienė.

Technologijų kabinete N.Martišienė susidomėjo pirmosios medicinos pagalbos priemonėmis. Mokytojas, vaistinėlę nešdamas iš savo kambarėlio, juokavo, kad per pamokas neatsitinka didesnių problemų, nebent tik… pirštuką kas nusipjauna.

Valgykloje N.Martišienė pasigedo obuolių ir sausainių, kurie turėjo būti įtraukti į meniu. Šis desertas priklauso nemokamą maitinimą gaunantiems vaikams, tačiau viešai apie tai neskelbiama. „Bet viską, kas priklauso, atiduodame”, – tikino virtuvėje šeimininkaujančio „UAB „Sidabrinis beržas” atstovė.

Pasirašytų bet ką

Surašiusi aktą N.Martišienė direktoriui akcentavo, kad reikėtų kuo greičiau išvežti šiukšles, per savaitę pradinukams pritaikyti suolus ir griežčiau kontroliuoti valgyklos darbą. „Meniu aš tvirtinu, nesiginčiju. Man jie galėtų pakišti pasirašyti bet ką – juk nesu mitybos specialistas”, – bandė diskutuoti S.Milašius. Jis pastebėjo, kad tuo užsiimti galėtų paprašyti mokyklos medicinos darbuotoją, tačiau šis direktoriui nėra pavaldus.

S.Milašius teigė, kad nesuspės greitai sutvarkyti suolų, nes tam reikia specialios technikos, darbuotojų. Šiukšlių išvežimas nuo jo nepriklauso, o daugiau konteinerių įsigyti mokykla taip pat negali – nėra pinigų.

Direktorius pastebėjo, kad mokykloje užtikrinamas vaikų saugumas. „Jūs pažiūrėkite, kokia duobėta įvaža į mokyklą. Automobiliai priversti tarp jų manevruoti, bet juk šalia eina vaikai”, – rūpinosi S.Milašius.

Per lubas sunkiasi vanduo

Petrašiūnų vidurinėje mokykloje KVSC darbuotojai neseniai jau buvo lankęsi. Jie nurodė įrengti elektrinius šildiklius dušuose ir technologijų klasėje, remontuoti chemijos ir fizikos kabinetus bei ieškoti galimybių stogo remontui.

„Lietūs lyja, todėl norime pažiūrėti, kokia situacija klasėse”, – sakė N.Martišienė. „Mokomajame korpuse – prastai. Yra vietų, kur bėga vanduo. Dar nėra buvę, kad taip stipriai drėgtų lubos”, – pastebėjo direktorės pavaduotoja ūkio reikalams Ilona Piliukaitienė.

Pasak jos, pusė stogo jau yra pakeista. Tik tam užteko gautų pinigų. Kita dalis stogo yra neremontuota jau dvidešimt metų. „Mes jau ne kartą rašėm į Savivaldybę, bet atsakymo niekuomet negaudavom. Paskambinus telefonu pasakydavo, kad nėra pinigų”, – sakė mokyklos direktorė Elena Kleinienė.

Pasenę tualetai

Apibendrindama ataskaitas iš 32 aplankytų Kauno miesto ir rajono mokyklų, neskaičiuojant Kovo 11-osios, KVSC Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vedėja Romutė Smolskienė konstatavo, kad 6 mokyklose tebekeičiami langai. Darbai vyksta po pamokų ir savaitgaliais. Septyniose mokyklose tebetvarkomos sporto salės ir aikštynai. „Šiemet daug lėšų skyrus aikštynams ir sporto salėms renovuoti nukentėjo mokyklos, kuriose reikia keisti stogo dangą. Tokių yra devynios”, – kalbėjo R.Smolskienė. Pasak jos, reikia renovuoti 6 mokyklų dušus, tualetus, nes nepavydėtinai pasenęs vamzdynas, nėra galimybės įsigyti reikalingų detalių – jos jau nebegaminamos.

Sąlygos, kuriomis mokiniai praleidžia daugiau nei pusę dienos, yra labai svarbios. Iškrypęs stuburas, nusilpęs regėjimas – tai vaiko ūgį neatitinkančių suolų, prasto apšvietimo pasekmė. Nesunku įsivaizduoti, koks bus kiaurų stogų ir nesandarių langų efektas žiemą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.