Nuostabiausia Gasolio diena

Ispanijos krepšinio rinktinės lyderis Pau Gasolis nežaidė pasaulio pirmenybių finale, bet vis tiek buvo pripažintas naudingiausiu turnyro krepšininku

Ispanijos rinktinė pirmą kartą iškovojo pasaulio vyrų krepšinio čempionato aukso medalius. Iki finalo komandą į priekį vedė Memfio „Grizzlies” žvaigždė Pau Gasolis, tačiau lemiamą žingsnį komandai teko žengti be jo. P.Gasolis turnyro pusfinalyje patyrė traumą ir per finalo mačą su graikais savo komandai padėti negalėjo.

Sutrukdė trauma

Atlikus tyrimus paaiškėjo, kad per pusfinalio rungtynes su Argentinos nacionaline komanda P.Gasoliui skilo kairės pėdos kaulas. Per finalines varžybas vidurio puolėjas komandos draugus palaikė sėdėdamas ant atsarginių žaidėjų suolelio.

„Jie puikiai žaidė ir buvo nuostabūs per šias rungtynes, tiesiog neįtikėtina. Aš jais labai didžiuojuosi”, – po finalo rungtynių džiaugėsi didžiausia naujųjų pasaulio čempionų žvaigždė.

Nenuostabu, jog būtent jis buvo pripažintas naudingiausiu pirmenybių žaidėju, nors iš P.Gasolio veido buvo galima spėti, kad apdovanojimas jį nustebino.

Per aštuonerias pasaulio čempionate žaistas rungtynes P.Gasolis pelnė po 21,3 taško, po krepšiais sugriebdavo po 9,4 kamuolio ir blokuodavo po 2,4 metimo. „Labai džiaugiuosi naudingiausio pasaulio čempionato žaidėjo apdovanojimu. Stengiausi žaisti kuo geriau, kad kuo toliau nuvesčiau savo komandą. Neteisinga, kad dėl kojos traumos negalėjau žaisti finale”, – atsiėmęs apdovanojimą apgailestavo Katalonijoje gimęs 215 cm ūgio ir 115 kg svorio sportininkas.

Katalonas pripažino, kad jo komandos draugai su Graikijos ekipa susitvarkė gerai ir be jo pagalbos. „Kai tapome pasaulio čempionais, mane apėmė nenusakomas jausmas, tai nuostabu. Mes labai sunkiai dirbome visą pasirengimo čempionatui laikotarpį ir mėgavomės kiekviena kartu praleista minute, – tvirtino krepšininkas. – Mūsų komanda buvo nuostabi. Žinoma, gaila, kad finalą stebėjau nuo atsarginių suolelio, o atvirai kalbant, mano pagalbos komandos draugams net nereikėjo”.

P.Gasolis buvo įtrauktas ir į pasaulio čempionato simbolinį penketuką, kurį išrinko 16-os šalių, patekusių į čempionato aštuntfinalį, žurnalistai. Be 26-erių P.Gasolio, į simbolinį penketą pateko Ispanijos rinktinės sunkusis krašto puolėjas Jorge Garbajosa, JAV ekipos lengvasis krašto puolėjas Carmelo Anthony, argentinietis atakuojantis gynėjas Emanuelis Ginobili ir Graikijos komandos įžaidėjas Theodoras Papaloukas.

Draugų palaikymas

Į finalo rungtynes visi Ispanijos rinktinės žaidėjai atėjo vilkėdami marškinėliais, ant kurių puikavosi užrašas: „Pau tambien juega” (Pau taip pat žaidžia).

„Mes visi kartu nusprendėme pasidaryti tokį užrašą ant marškinėlių. Kai Pau įėjo į persirengimo kambarį prieš pat varžybas ir tai pamatė, labai susijaudino. Jis pasakė: „Eikite ir nugalėkite. Žinau, kad tikrai galite tai padaryti”, – pasakojo Ispanijos rinktinės kapitonas Carlosas Jimenezas.

Po finalo P.Gasolis teigė, kad aukso medalis privertė jį pamiršti patirtą traumą. „Tai pati geriausia diena per visą mano karjerą. Būti aukščiausio lygio turnyro čempionu yra pats nuostabiausias dalykas, koks tik galėjo man atsitikti. Aukso medalis ant mano kaklo net privertė užmiršti kojos traumą”, – tvirtino krepšininkas.

Norėjo tapti gydytoju

P.Gasolis vaikystėje nesvajojo tapti krepšininku. Jo tėvas Augustas Gasolis buvo ligoninės administratorius, o mama Marisa – medikė. Dabartinė krepšinio žvaigždė taip pat norėjo susieti savo ateitį su medicina. Būdamas 18-os jis įstojo į Barselonos universitetą studijuoti medicinos, bet studijų nebaigė. Pasimokęs tik metus, P.Gasolis metė mokslus dėl profesionalaus krepšininko karjeros. Tačiau minties tapti gydytoju sportininkas neatsisakė, tai tebėra viena didžiausių jo svajonių.

Ispanijos rinktinės lyderis krepšinį pradėjo žaisti būdamas septynerių. Jis pradėjo nuo įžaidėjo pozicijos ir tik 13 metų ištįsęs pakeitė poziciją. Vėliau krepšininkas gynė Katalonijos sostinės Barselonos jaunimo komandos garbę. Su savo bendraklubiais 1998 metais P.Gasolis iškovojo Alberto Schweitzerio turnyro nugalėtojo titulą, su Ispanijos jaunimo rinktine 1998-aisiais tapo Europos, o po metų ir pasaulio čempionu. 2000-aisiais jis pradėjo žaisti pagrindinėje „Barcelonos” ekipoje ir buvo pripažintas naudingiausiu ACB lygos krepšininku. Ispanijos čempionate jis per rungtynes vidutiniškai žaidė po 23,8 minutės, per jas pelnė po 11,3 taško ir atkovojo po 5,2 kamuolio.

Tikra pasauline krepšinio žvaigžde P.Gasolis tapo persikėlęs į NBA. 2001-aisiais jį per trečiąjį šaukimą NBA naujokų biržoje pasirinko Atlantos „Hawks” ekipa, vėliau ji perleido teises į krepšininką „Grizzlies” komandai. Jau pirmaisiais metais NBA P.Gasolis per rungtynes vidutiniškai pelnydavo po 17,6 taško ir atkovodavo po 8,9 kamuolio. Tada jis buvo pripažintas geriausiu NBA naujoku.

Ypač sėkmingas ispanui buvo pastarasis sezonas NBA. Su kroatu Toni Kukoču ir vokiečiu Dirku Nowitzki nuolat lyginamas krepšininkas buvo išrinktas į NBA „Visų žvaigždžių” Vakarų konferencijos rinktinę. Jis yra pirmasis Ispanijos ir „Grizzlies” komandos žaidėjas, sulaukęs tokio pripažinimo.

Labiausiai Michaelu Jordanu besižavintis krepšininkas yra ne vienintelis šį žaidimą mėgstantis savo šeimoje. Jo tėvas su mama taip pat žaidė krepšinį antrojoje Ispanijos lygoje, o Pau brolis Marcas taip pat atstovauja „Barcelonai” ir Japonijoje su Ispanijos rinktine taip pat tapo pasaulio čempionu.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.