„AgroBalt” paroda – kitokia nei anksčiau

Rytoj prasidedanti žemės ūkio ir maisto pramonės paroda „AgroBalt” pirmą kartą vyks ne sostinėje, o Šiauliuose.

Žadėdami naujovių, parodos organizatoriai tikisi skatinti tolygią regionų plėtrą.

Keturiolika specializuotų parodų „AgroBalt” surengusi Vilniuje, penkioliktąją Žemės ūkio ministerija (ŽŪM) pasišovė perkelti į Šiaulius. Kitais metais paroda grįš į Vilnių, o 2008 metais ji gali būti organizuojama Kaune. Žemės ūkio ministrė Kazimiera Prunskienė viliasi, jog „AgroBalt” tik kas antrus metus vyks sostinėje, o tarpiniais metais – skirtinguose šalies regionuose.

„Šiųmetei parodai iš dalies parinkta neįprasta vieta. Kai kam noras parodą iškelti iš sostinės pasirodė nepagrįstas, bet atsižvelgiant į tai, kad kartu keičiama ir parodos koncepcija, naujovės turėtų pasiteisinti”, – svarstė ŽŪM sekretorius Gediminas Radzevičius.

Lig šiol Vilniuje rengtos „AgroBalt” parodos orientuotos į maisto pramonę. Šalies regionuose organizuojamos parodos turėtų būti artimesnės žemdirbiams, jose ketinama eksponuoti ūkininkus dominančią techniką, gyvūnus.

Interesantus vilioja nuolaidomis

Pernai Vilniuje vykusioje parodoje „Agrobalt” apsilankė 10,7 proc. – 31,3 tūkst. – mažiau žmonių, nei 2004 metais vykusiame renginyje. Šiųmetės parodos organizatoriai nesiryžta prognozuoti, kiek lankytojų galima sulaukti ne sostinėje. „Šiauliuose vyksta mažiau parodų nei Vilniuje, todėl laukiama daugiau lankytojų nei pernai”, – viliasi Prunskienė. Tikėtina, kad privilioti daugiau „AgroBalt” lankytojų padės ir nemokamas įėjimas į renginį, o parodos dalyviams perpus sumažinti ploto nuomos tarifai.

Vienas rūpestis – lietus

Prašnekus apie ketinimus įvesti naujovę – „AgroBalt” rengti Šiauliuose – pasigirdo svarstymų, jog tokios užmačios pernelyg rizikingos ir taip populiarumą prarandančiam renginiui. Baimintasi ir to, kad paslaugų teikėjai Šiauliuose nesugebės rasti pakankamai vietų parodos dalyviams ir lankytojams apgyvendinti. Tačiau Radzevičius tikino, kad nerimauti tenka tik dėl tinkamų oro sąlygų, mat esant prastam orui lankytojų sumažėja per pusę. Anot pašnekovo, išspręstas ir apgyvendinimo klausimas. Vieno iš parodos organizatorių, Vokietijos bendrovės „IFWexpo Heidelberg GmbH”, vykdomoji direktorė Rita Hopfner pažymėjo, kad užsienyje organizuojamose tarptautinėse parodose jų dalyviai ir lankytojai apsigyvena 40-60 km atstumu nuo paviljonų. Tiesa, viešnia pridūrė, jog iki jų lankytojus veža specialus transportas.

Anksčiau ministrė kalbėjo, kad „AgroBalt” organizavimas Šiauliuose – rizikingas žingsnis, tačiau vakar Prunskienė teigė, jog Šiauliai parodai parinkti kaip regionas, kuriame gerai išplėtotas žemės ūkis. Be to, jis įsikūręs tarp Vilniaus ir kitų Baltijos regiono sostinių, iš kur „AgroBalt” sulaukia didelio lankytojų skaičiaus.

„Pagrindinis parodos tikslas – skatinti tolygią regionų plėtrą, o į Šiaulius iškeltas tarptautinis renginys davė postūmį šio regiono plėtrai pirmiausia dėl to, kad pamatyta, kokių paslaugų stinga”, – kalbėjo ŽŪM sekretorius.

Hopfner mano, kad „AgroBalt” – galimybė Šiauliams užmegzti ekonominius ryšius ir paskata plėsti turizmą. Radzevičius teigė, kad per parodą viliamasi užmegzti naujus verslo ir politinius kontaktus, duosiančius postūmį toliau plėtoti Europos kaimo ir šalies eksportą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.