„The Swingle Singers” turas po Lietuvą

Rugsėjo mėnesį Lietuvoje net tris koncertus surengs legendinė britų grupė „The Swingle Singers”. Tai dainininkų aštuonetas, kuriuos šiandien žino visame pasaulyje, o jų garso įrašų turi kone kiekvienas melomanas. Šiandien juos jau galime vadinti „gyva legenda”, o žmonių minios į jų koncertus liudija, jog jie tokie pat populiarūs kaip ir prieš 40 metų.
Šį rudenį jų žvaigždė suspindės ir Lietuvoje, nes Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras ir maestro Gintaras Rinkevičius, skelbdami XVIII sezono pradžią, į sezono atidarymo koncertą pakvietė legendinę dainininkų grupę. Išskirtinė galimybė pamatyti ir išgirsti dainininkus suteikiama ir Kauno bei Klaipėdos miestuose – po pasirodymo sostinės publikai Vilniaus kongresų rūmuose rugsėjo 15 d., „The Swingle Singers” dar dainuos Kaune, VDU salėje (rugsėjo 16 d.). Britų grupė taps puošmena Klaipėdoje rengiamame šiuolaikinės muzikos festivalyje „Permainų muzika” – „The Swingle Singers” rugsėjo 17 d. koncertuos Klaipėdos koncertų salėje.
Šiandien – po ketverių metų – į lietuviškąją sceną „The Swingle Singers” grįžta absoliučiai nauja sudėtimi. Iš 2002 gruodžio 31 d. Vilniuje koncertavusių dainininkų girdėsime tik bosą Jeremį Sadlerį. Išgirsime ir visai neseniai į grupę pakviestą britų-portugalų kilmės dainininkę Joanną Goldsmith – į „The Swingle Singers” ansamblį ji atėjo 2006 m. gegužės mėnesį.
Įdomu, jog stulbinanti grupės karjera prasidėjo XX a. 7-ojo dešimtmečio pradžioje kaip aštuonių laisvai samdomų dainininkų eksperimentas, nes grupelei bendraminčių nusibodo dirbti už nedidelį honorarą ir pritarinėti popso bei ankstyvojo roko grupėms. Vieną dieną pasiėmę J. S. Bacho kūrinį fortepijonui, dainininkai šią instrumentinę muziką ėmė dainuoti ir svinguoti. Pritaikę džiazinio dainavimo manierą, papildę kūrinį ritmine dalimi, dainininkai 1963 metais išleido pirmąjį įrašą „Philips” kompanijoje. Plokštelės sėkmė buvo tiesiog unikali – ji veikiai pradėjo skambėti įvairiose radijo stotyse, netrukus tapo pirmuoju įrašų dešimtuke, o 100 geriausiųjų sąrašuose išsilaikė net visus metus. Šis ir kiti albumai grupei pelnė net po kelis „Grammy” apdovanojimus.
Akivaizdu, jog dabartinė grupė yra keliomis kartomis jaunesnė už pirmąją. Ją sudaro jauni talentingi dainininkai, kuriuos Wardas Swingle’as meiliai vadina savo „vaikaičiais”. Bet svarbiausia, į ką atkreipia dėmesį tiek patys ansamblio nariai, tiek pasaulio muzikos kritikai, jog iki šiol išskirtiniu nepakartojamos grupės bruožu išlieka ne joje dainuojantys žmonės, net ir ne pasirinktas repertuaras, bet nuo pat grupės susibūrimo stulbinęs pasaulį intymus, arti laikant mikrofoną išgaunamas kvazi-instrumentinis skambesys.

Vilniaus kongresų rūmų koncertų sezono atidarymo pradžia rugsėjo 15 d., 19 val.
Koncerto Kauno VDU salėje rugsėjo 16 d. pradžia 19 val.
Koncerto Klaipėdos koncertų salėje rugsėjo 17 d. pradžia 18 val.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Renginiai su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.